Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 4
 • Utvecklare: PES production
 • Utgivare: Konami
 • Genre: Sport
 • Antal spelare: 2-4 Offline | 2-22 Online
 • Finns till: Playstation 4 | Windows | Xbox One
 • Släpps: 2020-09-15

 

Det finns en mängd olika sätt att fira ett jubileum och för mig är Konamis sätt att fira Pro Evolution Soccer som detta kaotiska år fyller hela 25 år ett helt perfekt sådant. Istället för att lansera ett helt nytt spel, ny förpackning och nya features som ska ställa allt på sin spets så har man tagit sin föregångare och ompaketerat stora delar av det med ett par förbättringar och erbjuder det i en ny tappning till ett jubileumspris. Här nedan följer recensionen 

 

I PES 2021 känns realismen i hur spelarna agerar i olika situationer helt spot on

En diskussion som jag haft med mina fotbollsvänner och även i tidigare recensioner av FIFA och PES är varför det blivit en grej av att släppa ett nytt spel i serien varje år. Varför kan man inte bara uppdatera det föregående spelet med uppdaterade laguppställningar, förändra och finslipa spelmotorn och lansera det som en större uppdatering. När jag hörde att Konami faktiskt hade detta som plan inför årets lansering så gjorde det mig oerhört glad. Däremot kan man ställa sig frågan varför de väljer att ta ut en kostnad för det som dom själva kallar för ”Season update”. Det vi egentligen köper i PES 2021 Season Update är spelseriens föregångare, PES 2020, fast med en något finslipad spelmotor och spelaruppdateringar för säsong 20/21. Inte nog med det så får vi även tillgång till UEFA EURO 2020.

För mig som recensent blir det ett svårt koncept att förhålla mig till. Visserligen är det här nästa del i spelserien men precis allt har vi redan upplevt i föregångaren. Det är samma menyer, samma spellägen och samma ramverk. Den största skillnaden syns ute på planen där dribblingarna och rörelsemönstren samt animationerna är annorlunda och mer finslipade. Varför jag ser det som en utmaning för mig som recensent landar helt enkelt i att det är en större uppdatering för ett redan befintligt spel, varför ska det egentligen kosta pengar. Det skulle inte heller kunna klassas som en expansion eller ett DLC med tanke på att det är ett fotbollsspel och jag kan inte se hur man skulle kunna erbjuda ett tillägg till serien som i sig är väldigt enkel och koncist, det är ett fotbollsspel. 

Lite av äktheten försvinner när ett storlag som Manchester City heter Manchester B

Med tanke på att PES de senaste installationerna har kommit närmare FIFAs lättillgänglighet och enkelhet att komma in i så kan jag ändå anse att PES 2021 Season Update är det perfekta spelet för nya spelare att hoppa på fotbollståget och njuta av en fulländad spelupplevelse. PES 2021 är absolut inget dåligt spel utan snarare åt andra sidan, ett spel som bjuder på så mycket innehåll så att det räcker och blir över inför nästa års lansering. Visserligen är mycket av de förändringar vi ser en finslipad version av sin föregångare, men det omgjorda Master League-läget som kom i PES 2020 är spelets tränar-läge där man antar sig rollen som tränare för ett lag. Här gäller det att förvalta sina spelare på bästa möjliga sett genom att se hur de påverkar övriga lagdelar, lägga upp vinnande taktiker och vinna de där efterlängtade titlarna. 

Eftersom vi inte recenserade PES 2020 är det svårt att förhålla sig till det och referera tillbaka, men en av de absolut bästa saker med PES på senaste åren är dess realism på fotbollsplanen. Tidigare har det alltid gått att slå den där perfekta passningen mitt emellan två av motståndarens backar för att enkelt skjuta in bollen i mål bakom målvakten. Det har egentligen inte spelat någon roll om det är PES eller FIFA som spelas, däremot har FIFA-spelen alltid varit generösa i att spelaren klarar av riktigt avancerade saker så som en vältajmad volley halvliggandes i luften. PES har alltid känts som ett spel som kräver mer finess av spelaren vilket automatiskt gjort det svårare. I PES 2021 känns realismen i hur spelarna agerar i olika situationer helt spot on och ofta gör mina spelare rätt men ibland är misstaget där, mitt i ett friläge, och min spelare väljer att snubbla på sina egna fötter. Det är ju mer likt verklighetens teaterfotboll och det gör mig på något sätt glad, trots att jag kanske förlorar matchen på något som egentligen kan ses som en frustration. Det här leder dock till att varje snygg passning, vältajmade skott eller perfekt utförd glidtackling känns värdefull och belönande på samma gång vilket får mig som spelare att faktiskt njuta av en vunnen match.

I det stora hela är PES 2021 ett välkommet inslag i en rätt så urvriden spelgenre

Men vi får inte glömma bort problemet som Konami har gentemot EA Sports, nämligen rätten till att använda sig av licensierade lag och spelarnamn. Lite av äktheten försvinner när ett storlag som Manchester City heter Manchester B eller spanska Espanyol som heter Llobregat i spelet. Samma sak gäller en del spelare och det är ju inte ett problem som Konami kan lösa så länge de inte äger rättigheterna till att få använda rätta namn och licenser. I det stora hela är PES 2021 ett välkommet inslag i en rätt så urvriden spelgenre och Konami pumpar nytt liv i hur framtida lanseringar i spelserien kan gå till. Jag tänker även att priset blir överkomligt jämfört med att lägga ut ett fullpris för en produkt som liknar sin föregångare en hel del. Bra jobbat Konami, spot on!

 

eFootball PES 2021

7

Grafik

8

Ljud

7

Spelbarhet

8

Hållbarhet

6

Plus

 • Väloljad spelmotor
 • Fantastiskt koncept med en större uppdatering

Minus

 • Inga som helst förändringar i grafikgränssnitt
 • Inga ny spellägen