Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 4
 • Utvecklare: Gearbox Software
 • Utgivare: 2K Games
 • Genre: FPS | Actionäventyr
 • Antal spelare: 1-4 Offline | 2-4 Online
 • Finns till: PlayStation 4 | Windows | Xbox One
 • Släpps: 2019-04-03

 

Ibland är det mysigt att gå tillbaka till något gammalt och familjärt. Men när man gör det kommer även uppenbara fel att märkas relativt tydligt. Borderlands släpptes för första gången under 2009 och var snabbt ett spel som blev otroligt populärt. Den grafiska stilen och humorn tilltalade många gamers och väntan på del 3 är snart över.

Gearbox har efter släppet av Borderlands 2 även gett ut The handsome Collection, Pre-Sequel, Borderlands VR…ja o.s.v. Men tiden som passerat sedan del 2 avslutades är 5 år. Jag kan förstå att pressen på Gearbox är enorm. Anthony Burch lämnade skrivarrollen hos Gearbox 2015 för tv och de skorna är inte lätta att fylla. Hans syster Ashley Burch finns dock kvar i rollen som Tiny Tina.

Ett spel som Borderlands bygger mycket på humor.

Anledningen att jag nämner dessa titlar är för att det första Borderlands var när det kom ut var bra för sin tid, men sätter du dig ned å spelar Borderlands 2 inser du snabbt vilken enorm skillnad det är på spelmekaniken och andra saker. Idag märks det tydligt att Borderlands är gammalt, för vissa på ett charmigt sätt för andra ett irriterande sätt.

När jag 2009 startade upp Borderlands på Xbox 360 gick det inte att spela co-op. den funktionen var trasig och behövde patchas. Notera att detta var hela 10 år sedan. När jag för 3 veckor sedan startade upp Game of the Year Edition hade jag inte den minsta tanken på att detta problem skulle kvarstå, men den gjorde den. Jag kunde alltså inte uppleva den grundläggande funktionen som gör Borderlands så otroligt bra. Jag fick spela ensam. Det blev ett väldigt enkelt val för mig och jag spelade inte utan väntade på att en patch skulle komma.

Borderlands är ett spel som nämnt släpptes för 10 år sedan.

Cirka 2 veckor senare var co-op möjligt och jag började spela. Det tog inte lång tid fören jag började se saker som var så självklara i Borderlands 2 totalt avsaknad i del 1. Ett spel som Borderlands bygger mycket på humor, konversationen och alla dessa vapen som finns att hitta. När jag under flera uppdrag vill lyssna, ta in berättelsen av det som sägs istället får ljudbuggar, total tystnad eller en mening följt av ingenting blir jag irriterad. Vi pratar fortfarande om ett spel som släpptes för 10 år sedan lite koll borde väl ändå Gearbox ha?

Det lugnar sig efter ett tag och jag accepterar detta, jag tycker inte om det men jag kan fortfarande spela spelet. Mycket kort därefter fastnar jag i en vägg men den förbannade bilen som känns helt värdelös att styra, jag skriker; FAN JÄVLA BIL HELVETE HUR SVÅRT KAN DET VARA? Polaren jag spelar med blir tyst och sen skrattar han. Vi pratar om alla roliga minnen vi har från Borderlands 2 och för en stund glömmer jag bort de nuvarande problemen jag upplever.

Jag fick spela ensam.

Borderlands Game of the Year Edition har precis som del 2 även fått sig ett ansiktslyft med HD textur paket som är gratis för alla och detta höjer faktiskt rejält. Att Gearbox var smarta från första början och använder sig av den typ av grafisk design de gör var klokt. Motorn limiterar dock spelen att tillåta max 4 spelare samtidigt.

Alla tillägg finns även med i denna version och eftersom jag aldrig spelade någon av dom känns det kul att prova på dom nu. Totalt 4 st blir det att spela igenom och två är riktigt roliga medan de andra två känns fruktansvärt fattiga. The Zombie Island of Dr. Ned är en halloween special och är fullpackat med zombier, skratt och hjärnor. Mad Moxxi’s Underdome Riot är som namnet antyder bara en arena där du får ge dig an diverse vågor med fiender och bossar vilket blir tråkigt efter cirka fem rundor. The Secret Armory of General Knoxx har roliga fiender och uppdrag men dess bandesign är rent av horribel. Att köra bil på en motorväg för att sedan hamna i öknen eller besöka EN annan plats är tråkigt. Det sista tillägget; Claptrap’s New Robot Revolution är svin rolig med både bra level-design och fiender komplett med roliga dialoger.

Jag förväntade mig mer än det här.

Efter att ha nåt nivå 40 och jag äntligen fått tag på vapen jag tycker om, granater jag gillar att kasta och sköldar som gör att jag inte dör på en träff börjar en ny typ av problem dyka upp; Vapen som jag ska ta del av eller dela med mig av åker ned under marken. Ibland försvinner dom helt och ibland dyker dom upp vid omstart av spelet. Min kompis level går ned till 43 och stannar där i 20 min varje gång vi byter område för att sedan hoppa till där han befinner sig med erfarenhetspoäng. Dödsstöten kommer då vi kör bil på de långa innehållsfattiga motorvägarna i The Secret Armory of General Knoxx. Plötsligt tvärnitar bilen, kompisen försvinner följt av ett fryst spel men där alla mina saker ligger på vägen. Tänk att du tryckt på en knapp som kastar ut ALLA dina saker.

Efter lite skratt och skämt om buggar startar jag om spelet och då börjar ångesten komma. Vi bägge inser att något är fel redan när vi spawnar in i spelet. Bortsett från att alla mina saker är borta. Vare sig vapen, sköldar eller granat moddar har jag 2 platser för vapen där det ska vara 4. Dessa 2 är nu alltså låsta med ett lås på, ungefär som om jag var 25-30 nivåer lägre. Det går inte att fixa, det spelar ingen roll om det startas om eller om vi skojar bort det. ALLT är borta.

Plötsligt tvärnitar bilen, kompisen försvinner följt av ett fryst spel.

Jag tappar lusten stänger av spelet och gör något annat. Efter en timme kommer jag på en eventuellt lösning vilket innebär att gå via PSN cloud sparfil och återställa denna. bara ett litet problem; Denna är en dag tillbaka i tiden, detta innebär alltså att 24 timmar spelande går förlorad. Uppdrag, erfarenhetspoäng, diverse vapen, loot ja allt. Eftersom Borderlands är en loot shooter blir det en väldigt äcklig eftersmak när inte dess huvudfunktion fungerar som det ska. Borderlands är ett spel som nämnt släpptes för 10 år sedan. Jag förväntade mig mer än det här. Det är roligt, har bra musik, enkla och funktionella kontroller. Men när 2 av 4 saker fungerar i ett spel som utvecklarna dessutom är mycket medvetna om vad problemen är men inte åtgärdat dom är pinsamt.

Borderlands Game of the Year Edition

7

Grafik

7

Ljud

8

Spelbarhet

7

Hållbarhet

7

Plus

 • Nostalgist
 • Mysigt

Minus

 • Fortfarande buggigt
 • Märks att det är gammalt