PlayStation Now som funnits i betastadiet sedan 2014 i Usa gör ska inom en snar framtid även ha premiär i Norden. Vi har testat tjänsten under helgen och tänkte dela med oss av vår upplevelse.

Först och främst är det ett stort minus att det varken går att ta skärmdumpar eller spela in filmer från spelen via PlayStation Share, om detta är en funktion som är tänkt att komma i framtiden är det jättebra annars känns det som en funktion som saknas.

Det kosta cirka 157:- i månaden, men vi vet inte om detta blir billigare för de användare som har PlayStation Plus. kostar i nuläget 9.99 dollar i Usa vilket motsvarar cirka 93:-. Förutom PlayStation 4 fungerar även PlayStation Now till PC och utlovar alla som vill prova 7 dagar gratis provtid.

Översikten och funktionaliteten på PlayStation Now är bra. Menyerna är enkla att navigera och uppdelade där du kan sortera bokstavsordning, genre och Pegi märkning. Det finns en sökfunktion som snabbt hittar det du letar efter. Bli dock inte besviken om du inte hittar någon specifik titel du håller nära gamerhjärtat. Allt finns givetvis inte och vi hade gärna sett en ökning på PlayStation 2 titlar då biblioteket saknar klassiker som; Baldurs Gate Dark Alliance 2, Champions of Norrath. Champions Return to Arms m.flera. PlayStation now erbjuder alltså titlar till samtliga PlayStation konsoler.

Det känns dock som att fokusen ligger mest på PlayStation 3 titlar vilket någon många efterfrågat och om detta är på grund av Sonys före detta konsols otroligt komplicerade arkitektur eller inte vågar vi inte svara på. Microsoft har haft sin tjänst Xbox Game Pass sedan Juni 2017 och där erbjuds det cirka 267 titlar därav 179 av dessa är Xbox One spel, 37 stycken Xbox 360 och 56 stycken även från Xbox Live Arcade. Sony erbjuder 600 titlar men som alla säkerligen kan gissa är inte alla dessa bra varken på Sonys plattform eller konkurrentens.

När du väljer titlar som intresserar dig samt streamar dessa (några titlar erbjuder även neddladdning till PlayStation 4) men detta tar bort hela poängen med att just streama spel och spara på lagringsutrymme. Spelen lägger sig på konsolens startmeny precis som vilka spel som helst och går att starta direkt därifrån, så du behöver alltså inte gå in i tjänsten varje gång du ska starta ett av de spelen du lagt till i din lista vilket är både smidigt och sparar tid.

Vilka spel är måsten? Och vilka tros uppskatta dessa tjänster mest? Har du en PlayStation 2 hemma eller en PlayStation 3 (eller båda) kan det kanske kännas onödigt att skaffa en tjänst som låter dig spela titlar du redan äger och dessutom betalat för innan. Men det är så smidigt, enkelt och framförallt funktionellt för att säga; Skippa det! Det finns en drös bra titlar som några kanske har missat exempelvis Yakuza 5, Bionic Commando, Costume Quest 2 och andra guldklimpar så finns det några spel till alla här.

Sony har även ökat molnutrymmet för sparfiler från 10gb till 100gb vilkettroligtvis beror på att PlayStation Now tjänsten kommer ta upp en hel del mer utrymme samt att Sony numera tar bort PlayStation 3 och PS Vita titlar vid varje månads PSN PLUS release av gratis spel.

Vare sig PlayStation Now blir lyckat eller inte beror mest på användarnas efterfråga och intresse, priset är inte speciellt dyrt för en streamingtjänst som idag tillhör vår vardag vare sig det är HBO, Netflix eller annan tjänst som streamar material. Vad tror ni om tjänsten? Ser ni fram emot den?

Mer information hittar du på PlayStation Nows hemsida och nedan kan du spana in en trailer på tjänsten.