Mini, Classic och retro är ord och benämningar för olika saker som är populära just nu bland spelare och det kan ha att göra med att spelare född i slutet av – 70talet och början till mitten av – 80talet är den vuxna delen av speldemografin. Vi är den nostalgiska spelaren för när vi pratar om våra favoritspel så är det oftast spel från någon av de tidiga konsolerna som lanserades i mitten och slutet av 80-talet. Vårt spelintresse startade oftast med Nintendo 8 bit, Super Nintendo eller någon av Segas tidiga konsoler. Ju äldre vi spelare blev gällde samma princip för spelkonsolerna och med åren har de erhållit lite av en kult-status. 1994-95, när många av oss var tonåringar och vikten av vilket spel jag spelade påverkade om jag var med de coola killarna eller inte, lanserades s Sony Playstation och det skulle visa sig vara en konsol som verkligen revolutionerande tekniken och grafiska gränssnitt i spel. Det blir lätt så att vi som är födda och uppvuxna med de tidigare spelkonsolerna nu intresserar oss för allt som har med spel att göra och framförallt med orden ”Classic” eller ”Retro” i titeln. Men vi måste ändå ställa oss frågandes till om den nostalgiska trippen håller till den uråldriga polygon-3D som visas på skärmen när jag prövar Sonys Playstation Classic. 

Precis som Nintendos Nes mini och Snes mini så är Playstation Classic en miniatyrkopia av originalet fast ifrån Sony. 20 stycken spel medföljer till konsolen utan möjlighet att bygga vidare på det gedigna biblioteket. 

Spelen som finns på PlayStation Classic är:

 • Battle Arena Toshinden
 • Cool Boarders 2
 • Destruction Derby
 • Final Fantasy VII
 • Grand Theft Auto
 • Intelligent Qube
 • Jumping Flash
 • Metal Gear Solid
 • Mr Driller
 • Oddworld: Abe’s Oddysee
 • Rayman
 • Resident Evil Director’s Cut
 • Revelations: Persona
 • Ridge Racer Type 4
 • Super Puzzle Fighter II Turbo
 • Syphon Filter
 • Tekken 3
 • Tom Clancy’s Rainbow Six
 • Twisted Metal
 • Wild Arms

Så vid en första anblick på listan kan jag bara ställa mig frågandes, Vad är det för spel? Inget Gran Turismo, Parappa eller Silent Hill. Inte heller valde man de bättre spelen i någon spelserie som exempelvis Twisted Metal där det andra spelet är hästlängder bättre än första. I uppföljaren finns det fler karaktärer, större banor och spelet var är överlag mer förfinat än det första. Det är som en röd tråd i hela PlayStation classic tänker, vi tar det vi tror och tycker är nostalgiskt istället för det som är bra och fortfarande håller. Visst är Final Fantasy 7 och Tekken 3 två roliga spel men kanske inte de bästa. 

Inga specialfunktioner finns inbyggt som i Nintendos Snes mini där det finns möjlighet att ”spola tillbaka tiden” ifall du gör fel eller förlorar på en bana, eller ställa in olika filter, så som CRT-filter. CRT-filter om det görs rätt kan ge den lilla extra knuffen mot det nostalgiska. Det är ett filter som man kan använda på våra nya platt tv som gör att bilden ser ut som en gammal bildrörs tv (tjock tv). Jag hade förhoppningar om att kunna lägga till Playstation Classic som en samlingskonsol för nån form av “best of konsol” i min bokhylla som på något sätt representerar min tonårstid. Nintendos båda retro-klassiker har gjort det bättre med sina utvalda spel till NES och SNES-classic är de absolut bästa och mest populära spelen bland spelarna. Playstation Classic har två spel som finns på top tio listan resten känns som att dom fått tag på tack vare att utvecklarna av spelet har gått i graven eller som om det vore det bästa på sin tid, jag menar Syphon Filter och Rainbow Six? Det är inga titlar som håller 2019 enligt mig.

Själva konsolen är en mini version av originalet där nyutgåvan är nästan hälften så stor och ungefär lika mycket som ett tomt mjölkpaket samt att Sony valt att använda sig av PlayStations orginal-kontroller även till sin nyversion. 

Lanseringspriset som låg på hela 1500:- (numera 700:-) för att kunna spela en handfull titlar från Ps1 tiden och känna mig nostalgisk är inte värt det. Flertalet av titlarna finns redan på nyare maskiner eller pc för en bråkdel av priset. Priset idag är betydligt billigare och nu kan jag överväga att säga det är överkomligt.