2018 har varit ett fantastiskt spelår och vi gamers har verkligen blivit bortskämda med stortitlar som Monster Hunter: World, Red Dead Redemption 2, God of War, Ni No Kuni II: Revenant Kingdom, Valkyria Chronicles 4 med flera. Några titlar fick reboots och några fick uppföljare samt efterlängtade comebacks efter flera års frånvaro. Att varje år få skriva att det varit ett bra spelår är jättekul med så många olika typer av spel från många genrer och att det mer än troligen finns ett spel för ALLA. Alla titlar i detta inlägg är dessutom värt att inskaffa förutom kanske årets besvikelse.

Vi ger oss in på 2019 med stora förväntningar och det är ingen underdrift att säga att redan januari månad bjuder på två MYCKET efterlängtade titlar; Resident Evil 2 remaster/remaken samt Kingdom Hearts III som väldigt många rollspelsfans gått och väntat på. Ace Combat gör comeback efter några års uppehåll och om allt går som det ska dyker även Toejam & Earl upp igen (Ni som spelat Sega Megadrive vet) Vi misstänker även att vi får releasedatum på några titlar som är under utveckling men som inte visats upp eller avslöjats så mycket kring. Sist men inte minst fick vi vara med och stötta Spelhjälpen JKPG som drog in hela 37 118:- och vi hoppas kommer tillbaka nästa år <3

Vi på CtrlAltElite vill önska er läsare en riktigt god jul och ett fint nyår! Vi vill även tacka er för all support ni gett oss under året med E3, veckans fråga på vår Facebook (som kommer tillbaka) och vill engagera ER mer (vi får se vad som händer där) Vi är tillbaka igen i början på Januari! Nu till 2018 spelår! Nedan hittar du titlarna som vunnit någon form av kategori där bilderna tar dig till recensionen om du råkat missa någon!

 Årets Överraskning –

Into the Breach | Släpptes: 2018-02-27 | Vårat Betyg: 8/10

Många spel var överraskande bra i år men en titel som förtjänar att vinna årets överraskning måste ha många bra saker och dyka upp från tomma intet och lämna oss med ett ! tecken över våra huvuden som äkta Metal Gear överraskning. Into the breach är skapat av Subset Games, samma spelutvecklare som släppta FTL (Faster then Light) Into the Breach påminner om Advance Wars till Game Boy Advance och är sådär nostalgiskt mysigt. Det ger dig fria händer att göra om dina mechs på olika sätt som i Front Mission, har ett lika bra soundtrack som Celeste, Och striderna påminner om Final Fantasy Tactics fast mer utmanande komplett med tidsresande som Chrono Trigger! Det är dock samma utmaning som får oss att känna oss belönande vid varje avklarat uppdrag. Into the Breach dök upp och bara slukade oss hela! Kanske 2018 mest underskattade och missade titel. Ett spel du inte får missa!

 Årets Besvikelse –

Agony | Släpptes: 2018-05-29 | Vårat Betyg: 5/10

Hypen var enormt stor och intresset likaså vid utannonseringen av Madmind Studios psykologiska skräckspel Agony. När spelet sedan lanserades saknades det både funktioner, fiender och större delar av berättelsen var omgjord. Kvar fanns det ett tomt skelett av potential som gick outnyttjat och spelet föll riktigt platt. Hela den upplevelsen som spelarna blev lovade på förhand var som bortblåst och spelet fick undermåliga betyg. Även om Immortal Unchained verkade lovande men ändå svek stort. Även om Fear Effect Sedna lämnade oss med stora frågetecken om vad som egentligen hände så blev Agony det vi sett fram mot mest och som gjorde oss mest besvikna. Madmind Studios gör om, gör rätt.

 Årets Rollspel –

Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Ages | Släpptes: 2018-09-04 | Vårat Betyg: 8/10

Rollspel ska bjuda spelaren på många timmars spelande, en historia som fångar oss och ett bra stridssystem. Allt annat som musik och grafik är bara bonusar. 2018 bjöd på massvis av bra rollspel, fler än vad vi kunde recensera. Året började med Ni No Kuni II: Revenant Kingdom som är fantastiskt och Divinity: Original Sin 2 gick inte under vår radar. Det Tjeckiska spelföretaget Warhorse Studios bjöd på en öppen värld med Kingdom Come: Deliverance. Det kom även en remake på Secret of Mana som kanske inte räckte hela vägen fram med dagens standard inom gameplay. En titel som hade allt det positiva och lite till var Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age som hade många av oss på redaktionen fastklistrade framför skärmarna. Det har allt vi önskar ett Rollspel ska innehålla och lite till!

 Årets Sportspel –

Pro Evolution Soccer 2019 | Släpptes: 2018-08-30 | Vårat Betyg: 8/10

2018 skulle bli året då FIFA föll ned ifrån den tron de suttit relativt säker på under så många år då Pro Evolution Soccer 2019 levererade en formidabel spelupplevelse tillsammans ett slipat spelsystem så nära perfektion det bara går. Visserligen är lägret fortfarande delat mellan FIFA och PES-spelare precis som det är mellan Street Fighter och Tekken, men för en gång skull så upplevs årets upplaga av Pro Evolution Soccer som en mer färdigbyggd produkt än sin rival trots avsaknaden av en del stora licenser på ligor och fotbollslag. Det krävs lite mer av spelaren för att bli riktigt bra på PES än det gör i något annat fotbollsspel som kom ut i år, men det är hundra gånger mer belönande att sätta sig ned och nötta igenom tills du till slut känner dig som ett proffs. Årets vinst gick till PES 2019 men nästa års derby är precis runt hörnet och vem vet? Det kanske dyker upp en ny utmanare till den annars stora duon som dominerar fotbollsmarknaden på våra konsoler och datorer.

 Årets Racing –

OnRush | Släpptes: 2018-06-05 | Vårat Betyg: 8/10

OnRush kom in i racing-genren som en frisk fläkt med många nya vinklar och idéer på hur racing ska upplevas och bjuder på en hel drös med adrenalinfyllda race. Codemasters som annars levererat storspel som; F1-serien, GRID och diverse DIRT-spel bjuder med OnRush på något helt annat än det vi är vana vid. Med adrenalinstinna och intensiva race kastas spelaren alltid in i händelsernas centrum och halkar inte efter på grund av en inbyggd funktion som att spawna in bilen längst bak i loppet. Banorna är varierande och sättet som spelaren kan använda sig av omgivningen för att exempelvis landa ovanpå sina motståndarna är smart skapade. Detta varvas med väl avvägda små gömställen och skrymslen att gömma sig temporärt från motståndares hämnd. OnRush är fartfyllt, snyggt och framförallt roligt att spela. Tävlingsinstinkterna skriker men mättas en aning i år tack vare Codemasters OnRush.

 Årets Action –

Monster Hunter: World | Släpptes: 2018-01-26 | Vårat Betyg: 9/10

Det finns något magiskt och familjärt med att sitta vid en lägereld tillsammans 3 andra spelare och planera inför jakten som ni alla vet kommer bli både farlig, spännande och actionfylld. De gigantiska vapnen tillsammans med de enorma monster som ska tacklas bjuder Monster Hunter: World upp till en fest fylld med action. De vackra miljöerna med stora vyer, tät djungel och djupa grottor skapar en magisk atmosfär som gör att vi vill stanna kvar i the new world och samla på oss material i jakt på att bygga den ultimata karaktären. Capcom ska ha även ha eloge för deras events som innehållit allt från Mega Man till Final Fantasy samt sina egna events som bjuder på mycket skoj och håller spelet fräscht. I början på 2019 kommer vi även få hänga med Geralt of Rivera från the Witcher serien vilket vi ser fram emot. Det kom många bra action titlar i år men Monster Hunter World innehåller det där lilla extra som får det att stå över de andra.

 Årets Äventyr –

God of War | Släpptes: 2018-04-20 | Vårat Betyg: 9/10

Rebooten av God of War bjuder in spelaren till en episk berättelse redan första sekunden vi får styra och lyckas att behålla den känslan spelet igenom. Kratos målas upp som en trött före detta krigsgud som har varit med om mycket och med tanke på allt som hänt under alla äventyren vi fått tillsammans med honom. Vetskapen om vad han varit med om gör det förståeligt att han inte har det lätt att axla fadersrollen. Dock levererar Santa Monica Studios en fantastisk resa fylld med känslor och växande relation mellan far och son, en relation som får en att känna sig engagerad, bekymrad, lycklig, arg och ledsen. Äventyret tar oss igenom episka miljöer så som förfallna tempel, höga berg och djupa dalar vars inspiration är hämtad ifrån den nordiska mytologin. Om inte det vore nog så reser Kratos i tiden och tillsammans med spelets precisa kontroll. God of War är ett polerat, genomarbetat samt har en fantastiskt story som hållit oss fastklistrade vid spelet och skriker ut från de högsta bergen med djupaste Kratos rösten; ”God of War årets äventyr 2018!”

 Årets DLC/Tillägg –

Destiny 2: Forsaken | Släpptes: 2018-09-04 | Vårat Betyg: 8/10

Destiny 2: Forsaken är definitivt en expansion som man lägger många timmar på. Det är lätt att fastna för storyn som har blivit både bättre och djupare, det känns nästan som att kolla på film. Att spela ett bra spel som får en att känna samma känsla som vid en bra film är en underbar kombination. Det är inte det enda som är bra med Destiny 2: Forsaken. Gameplayen är mer stabil och förfinad, striderna känns mer smidiga och musiken är som alltid i Destiny fantastiskt bra. Dessa faktorer gör det svårt att lägga ifrån sig kontrollen och sluta spela. De nya subklasserna imponerar stort och bidrar till ännu mer i det redan matiga universumet. Bungie valde dessutom att låta oss knyta band med karaktärerna och lära känna dem på djupet. De har till och med tagit det stora steget med att låta en av karaktärerna dö i storyn, vilket gör att allt blir spännande och (tyvärr) sorgligt. Det nya spelläget  ”Gambit” blir grädden på moset! Har du inte testat det ännu så rekommenderar vi att du gör det! Nu undrar vi – vad är Bungies nästa stora steg i Destiny-serien?

 Årets Indie – 

Celeste | Släpptes: 2018-01-25 | Vårat Betyg: 9/10

Indie titlar är något som vuxit fram och verkligen exploderat. Idag är det en mycket stark genre som många spelare uppskattar och bjuder på en fantastiskt mångfald som kanske inte alla trippel a titlar gör. I år dök Moonlighter, Turmoil: The Heat Is On och en hel drös andra otroligt bra titlar vi inte hunnit recensera i år. Ett spel vi dock hann med och är otroligt lyckliga över att ha få spelat igenom är Celeste. Celeste är utvecklat utefter plattformens grundrecept, att balansera svårighet med framgång och att spelaren ständigt måste känna att mödan är värt det i slutändan. Med sin annorlunda berättelse och magiska soundtrack bjuder Celeste på en storslagen spelupplevelse där det är svårt att lägga ifrån sig kontrollen och eftersom det är så nästintill perfekt även svårt att fråga efter mer.

 Årets Bästa Grafik –

Red Dead Redemption 2 | Släpptes: 2018-01-26 | Vårat Betyg: 9/10

Det är nog ingen som gått miste om att Red Dead Redemption 2 vid lansering legat på topplistor världen över vecka efter vecka. Rockstar har en förmåga att trollbinda sitt klientel och lyckas med råge även göra det med Red Dead Redemption 2. När ett spel får oss att stanna upp konstant, tappa hakan och spara onödigt många screenshots så vet vi att det rör sig om imponerande grafik. Allt ifrån hästens rörelse när du rider till gräset på marken imponerar, levande städer imponerar lika mycket som snöbelagda berg som varvas med öppna slätter. Karaktärerna känns och ser levande ut oavsett om det rör sig om Arthur Morgan, alkisen i saloonen eller stallet. Med den overkligt imponerande grafiken Red Dead Redemption 2 bjuder på är omöjligt att toppa, i alla fall i år.

 Årets Bästa Soundtrack –

Ni No Kuni II: Revelant Kingdom | Släpptes: 2018-11-20 | Vårat Betyg: 9/10

När titelskärmen på ett spel nästan får en att gråta vet man att det kommer bli en musikalisk resa som få kan leverera. Ni no Kuni II: Revenant Kingdom bjuder på subtila toner som långsamt byggs upp tillsammans med maffiga symfoni orkestrar välljudande toner. Musiken får en att dras in i spelets värld och alla dess färgglada karaktärer och fantastiska story. Ingen av nämnda saker hade dock varit kompletta utan musik och musiken spelar en otroligt viktig roll i spel. 2018 bjöd på otroligt många bra soundtracks där Celeste, Into the Breach, Red Dead Redemption 2 och God of war alla förtjänar att vinna. Ni No Kuni II: Revelant Kingdom bjuder dock det där lila extra och är magiskt från början till slut. Några låtar värt att notera extra är; Forest of Mysteries, The Boundless Skies, Let Battle Commence för att nämna några.

 Årets Fighting –

Soulcalibur VI | Släpptes: 2018-10-19 | Vårat Betyg: 8/10

Att göra upp om konflikter, vem som har rätt eller fel avnjuts enklast under en match i ett bra fighting lir. och årets första känga kom från Dragon Ball FighterZ som verkligen lyckas adaptionen från Anime till spel utan att kännas stelt eller konstigt, det är snyggt lättspelat och lojalt mot sina fans. Under PSP (PlayStation Portable) storhetstid släppte Square Enix fighting spelet Dissidia Final Fantasy som nu gjorde återkomst med Dissidia Final Fantasy NT som levererade mer eller mindre varenda karaktär från Final Fantasy universumet. Så vad kan slå bägge dessa titlar i ringen? Återkomsten av Soulcalibur! Del sex i sagan var en reboot med den fantastiska kärnan Soulcalibur alltid haft. Project Soul slopade dessutom gästkaraktärer till diverse plattform och hade istället med Geralt of Rivia från The Witcher spelen. Men perfekt kontroll, otroligt snygga rörelser, miljöer och effekter tack vare Unreal 4 motorn gjorde inte Soulcalibur VI någon fighting fan besviken i år.

 Årets Strategi –

Valkyria Chronicles 4 | Släpptes: 2018-09-25 | Vårat Betyg: 9/10

I år bjöds vi på Disgaea 1 Complete vilket var en Samling av allt som det första Digsaea bjöd på när det kom till PlayStation 2 för hela femton år sedan! Fireaxis bjöd på en expansion i den sjätte delen i Civilization serien. Bägge var både bra och underhållande men det fanns en titel som stod över de bägge. SEGA gjorde comeback med Valkyria Chronicles serien med del fyra. Det visade sig vara magiskt, lagom allvarligt, otroligt vacker med passande musik och framförallt karaktärer vi brydde oss om. Relationer under krig blandade med spelglädje och en grafisk stil som påminde om vattenfärg precis som i sin föregångare. Valkyria Chronicles 4 är ett helt perfekt Strategi spel med intressanta strider och stridssystem.

 Årets Plattform –

Mega Man 11 | Släpptes: 2018-10-02 | Vårat Betyg: 8/10

Många ögonbryn höjde nog på sig när Mega Man 11 utannonserades av Capcom, skulle vi äntligen få en rättfärdigad uppföljare till ett av spelvärldens käraste actionhjältar eller skulle det bli nostalgisk 8-bitars resa ännu en gång. Mega Man 11 levererar på alla plan som det förväntas göra och samtidigt finns det nya fräscha funktioner som höjer upp spelet till kanske ett av seriens bästa delar. Det moderna grafiska gränssnittet gör att den blåa bombaren ser bättre ut än någonsin tidigare och tillsammans med det trallvänliga soundtracket framhäver all den charm som Mega Man serien besitter. Balansen mellan ett svårt och underhållande spel är oftast svår att lyckas med men Capcom har gjort ett fantastiskt jobb med Mega Man 11 som lockar både unga som gamla och nya som inbitna fans av serien och tar därför hem titeln som årets plattforms-spel.

 Årets Remake/Remaster –

Yakuza Kiwami 2 | Släpptes: 2018-08-28 | Vårat Betyg: 8/10

När ett spel får en remasters eller remakes brukar det oftast röra sig om förfining av pixlar, uppdateringsfrekvens, kameravinklar med mera. Ibland även om sällan får vi dock en stor förbättring där inte bara spelet är uppfiffat utan använder sig utav utvecklarens nya spelmotor och förbättras saker som var sämre med originalet. Yakuza 2 släpptes för 10 år (snart 11) sedan till PlayStation 2. det vi fick i år var mer än bara ett snyggt omslag, det var ett stort smörgåsbord till fansen av serien och där Engelska röster 2008 enligt många förstörda den mystik kring den japanska maffian använder sig istället Yakuza Kiwami 2 av Japanska röster och skapar ett mycket större djup än originalet hade. Allt vi älskade fanns kvar som karaokebarerna, mini spelen men lyckades ändå kännas fräscht och som ett helt nytt spel. Det enda som kunde toppa och slå detta är om Resident Evil 2 remaken hade kommit år (vågar vi hoppas)

 Årets FPS –

Call of Duty: Black Ops IIII | Släpptes: 2018-10-12 | Vårat Betyg: 8/10

Call of Duty :Black Ops 4 Bjöd på så mycket mer än bara sin vanliga multiplayer och zombieläge. I årets utgåva fick vi ta del av Blackout som är ett battle royal läget där du kan spela solo, duo eller quad för att komma först. Zombie-delen bjöd på ett bekant men förfinat och så himla mycket bättre system och gameplay än tidigare. Vi fick besöka olika tidsepoker och bara lattja runt utan samvete eller krav. De vapen skins, modifikationer, diverse olika vapen gjorde att det fanns någon favorit uppsättning av arsenal för alla som spelar och ett spelläget som föredrogs. Call of Duty: Black Ops 4 sviker inte fps genren.

 Årets Co-op –

Far Cry 5 | Släpptes: 2018-03-27 | Vårat Betyg: 9/10

Med massvis av humor blandat med allvar beger vi oss tillsammans till Montana, Hope County där sekten Eden’s Gate har sitt fäste. En sekt som under ledningen av Joseph Seed ställer till med massa trubbel och eftersom Joseph anser sig själv vara utvald av gud får han en stor skara följare som gör vad som helst för deras messiah. Hans två bröder Jacob och John samt syster Faith är inte långt bakom och tillsammans styr de olika territorier i Hope County. Här kommer du tillsammans med en vän (om du vill men det antar vi) sätta stopp för familjen Seeds planer och det bjuds på action, humor, en stor värld, intressanta karaktärer men framförallt ett äventyr som bäst avnjuts tillsammans med någon. Far Cry 5 levererar helt enkelt årets roligaste och bästa Co-op upplevelse.

 Årets Vackraste Miljöer –

Battlefield V | Släpptes: 2018-11-20 | Vårat Betyg: 8/10

Digital Illusions eller DICE har sedan länge varit mästarna på förstörbara miljöer, vilket de bevisade med Bad Coompany serien. De har även skapat några av de absolut vackraste som någonsin beskådats i ett spel. Redan när Battlefield 3 släpptes var det väldigt tydligt att DICE var noga med detaljer och de där små sakerna som man kanske bara ser om man stannar upp och tittar på dom. När nästa Battlefield installation dök upp 2 år senare var det ännu mer uppenbart att inte bara ljudet som de var kända för var en stor del av DICE fokus utan även miljöerna. Dynamiska vädereffekter varvades med nattbanor och sjukt snygga visuella effekter. Del 1 tog oss tillbaka till det 1:a världskriget med öken banor där sanden såg ut som den gör på en lyckad bad semester. I år kom del 5 som förde oss framåt till nästa världskrig och har årets absolut mest imponerande och vackraste miljöer oavsett vilken plattform du spelar det på.

 Årets Mest Verklighetstrogna –

Detroit: Become Human | Släpptes: 2018-05-25 | Vårat Betyg: 8/10

När Heavy Rain kom ut till PlayStation 3 2010 var det ett ganska banbrytande spel i sin spelmekanik, somliga ansåg att det var en filmisk upplevelse, medan andra menade att det var lika mycket spel som vilket som helst. Oavsett vilket var det ett otroligt snyggt spel som berörde. David Cage och Quantic Dream blev plötsligt två uppmärksammade namn att hålla koll på. Tre år senare släpptes Beyond: Two Souls och gameplayen hade fått mer plats tillsammans med en av våra favorit skådespelare Ellen Page som spelade Jodie Holmes. I år kom Detroit: Become Human som inte bara är larvigt snyggt det är också väldigt trovärdigt och målar upp ett scenario om en potentiell framtid för oss människor. Skådespeleriet känns väldigt trovärdig, manuset och storyn är intressant och i korthet är Detroit:Become Human ett konstverk som ingen bör missa!

 Årets Multiplayer –

Call of Duty: Black Ops IIII | Släpptes: 2018-10-12 | Vårat Betyg: 8/10

När Battle royal hysterin hade lagt sig med Fortnite började fler och fler utvecklare snegla på ide’n och Treyarch hoppade på tåget tillsammans med Activision med Call of Duty: Black ops IIII. Redan under spelets beta fick vi prova på att kasta oss ut ur helikoptrar, spela taktiskt eller bara gå all in. Oavsett hur du väljer att spela är det fruktansvärt roligt att tillsammans med tre andra ge sig an spelläget Blackout. För första gången kändes Call of Duty serien att samarbete var viktigt och belönande, lägg även till ett fantastiskt roligt zombieläget och vanlig den sedvanliga multiplayern Call of Duty är känt för så får du ett multiplayerspel som klarar sig utmärkt utan någon story och singleplayer upplevelse. Det är dessutom det spelet vi spenderat mest tid i tillsammans online i år.

 Läsarnas Val –

God of War | Släpptes: 2018-04-20 | Vårat Betyg: 9/10

Det är alltid roligt att se vad ni läsare tycker blev årets bästa spel och varje år har vi låtit er rösta fram er favorit. I år fick ni dock välja helt fritt oberoende våra recensioner. De flesta (cirka 90% av de som skrev) tyckte årets bästa spel var God of War och de resterade röstade på Red Dead Redemption 2. Ingen av titlarna är dåliga så vi håller med om er goda smak. I God of War kom Kratos tillbaka med ett fantastiskt äventyr där far och son relationen upplevdes tillsammans med vackra miljöer, stora fiender och ett episkt äventyr utan dess like. När spelare inte fick sina exemplar levererade utbröt upplopp på gatorna runt om i Sverige (Nej nu hittade vi på) Men ingen ville vänta på den grekiska krigsguden som nu lämnade den Grekiska mytologin bakom sig för att bege sig mot den Nordiska. Ett steg i rätt riktning och vi precis som ni håller tummarna på en uppföljare inom snar framtid.

 Årets Bästa Spel 2018 –

God of War | Släpptes: 2018-04-20 | Vårat Betyg: 9/10

Och så var vi äntligen i slutet på vår årets-lista. Då år 2018 bjöd på en hel drös med underhållande, innovativa och adrenalinfyllda spel så blev det slutliga valet God of War det var extremt jämnt mellan det och Red Dead Redemption 2. De som tidigare har hängt med i svängarna vet att Kratos är en krigare av rang som utstått det mesta, men i år bjöd Santa Monica på en mer känsloladdad titel än någonsin tidigare. Kratos fru, Atreus mamma har avlidit och under spelets gång måste Kratos nu ta hand om deras enda son vilket inte visar sig så lätt för guden av krig. Hans tidigare upplevelser speglas i hans personlighet och under äventyrets gång får vi följa med på en resa som är fantastisk. Far och son beger sig ut på ett gastkramande och engagerande äventyr med  Midgårds högsta berg som slutmål. Inte nog med att berättelsen engagerar så bjuder God of War på en stor variation av berättarteknik, smarta pussel och häftiga strider vare sig fienderna är stora eller små. Miljöerna är både häpnadsväckande vackra och smart designade för utforskning. God of Wars rollspelssegment låter dig förstärka Kratos utrustning och gå upp i nivåer vilket höjer spelupplevelsen till skyarna och God of War är så nära perfektion det bara går. Tack Santa Monica!