Vi på redaktionen vill bjuda på vårat spelår och favoritspelen (de som kanske inte recenserats) Nedan kan ni läsa om vad vi tycker. God Jul och Gott nytt år! Innan nyårsafton kommer dessutom listan med spelen som fått någon form av pris (Även känd som spelåret 2018) Men idag är det julafton så passa på att njut av familjen, vänner, maten eller hur du nu firar eller inte firar jul!

Tony – 

God of War. Attityden som Santa Monica studion visar med att kasta bort allt som fungerat och varit välbekant med original god of war trilogin och bara säga “F it” vi gör nå helt nytt! Den attityden från studion har skapat något ingen var beredd på! Vacker grafik, rolig gameplay och aldrig har ordet “Boy” används flitigare.

Rebecka –

Vilket år det har varit! Att utse årets bästa spel är väldigt svårt då spelåret 2018 har varit fantastiskt. Men jag tänker utgå ifrån de spel jag har recenserat samt spelat på min fritid. Väldigt få olika spel har jag spelat, men underhållande har det varit!

Bästa Överlevnad – State of Decay 2
Många timmar har jag lagt på detta, till och med klarat av spelet och börjat om igen. Jag blev så fäst vid det för att det fanns lagom mycket att göra och spänningen var olidlig. Detta zombie-spel är det första jag spelat och det är lagom “läskigt” för nybörjare i denna genre. En betydligt större förbättring om man jämför den med State of Decay, alltså föregångaren, där man inte kunde spela multiplayer exempelvis.

Bästa Chill – Detective Case and Clown Bot in: The Express Killer
Visst, detta spelet kanske inte kan kategoriseras som till exempel ”Bästa Simulator”, men den är nog årets mest chill spel jag spelat. Den är inte bara charmig på sitt sätt när den är retroaktiv, utan också hur de bryter den fjärde väggen genom att tala till spelaren och till publiken som är i spelet. Härlig musik, mord på ett tåg (klassiker) och roliga skämt. Ett spel som är så fantastiskt skönt att hänga med en söndag eftermiddag.

Bästa DLC – Destiny 2: Forsaken
Är ett spel jag inte har recenserat, men som jag har lagt många timmar på. Jag är vanligtvis inget fan av FPS-spel men detta är det bästa i år. Jag fastnar väldigt lätt för story och berättelser i spel som berättas. Att man får spela ett bra spel samtidigt som man får kolla på film är en underbar kombination. Det är inte det enda som är bra med Destiny 2: Forsaken. Gameplay är sjukt bra, smidigt att fightas, musiken är fantastisk och man kan inte sluta spela. Spelläget Gambit gör bara spelet ännu bättre. Har du inte testat det ännu så gör det!

Robert –

År 2018 hade jag på förhand redan räknat bort som ett år där jag skulle bli överraskad och fångad i spel som jag blev under 2017. Under början av året fick jag uppleva ett episkt och storslaget äventyr i och med lanseringen av Monster Hunter: World. Det här var ett äventyr som jag fått väldigt många intryck ifrån vänner som prövade på demot, en del positiva och en del negativa sådana. Vid lanseringen blev jag dock helt trollbunden och spenderade minst 200 timmar i Asteria som jägare av gigantiska monster.

Året fortsatte och den mysiga lilla indietiteln Celeste damp ned i recensionslådan, även det ett spel som gjorde mig grymt engagerad i en berättelse för första gången på länge. Det var något alldeles ypperligt med hela atmosfären som finns i spelet med sitt mystiska och välkomponerade soundtrack blandat med den där härliga balansen av utmaning och belöning. Vid en första genomspelning tog det mig ett par timmar att förstå hur spelet var uppbyggt och halvvägs in startade jag om Celeste för att försöka plocka på mig spelets alla samlarobjekt samtidigt som jag skulle klara av äventyret.

2018 skulle även bli året som jag för första gången faktiskt spelade ett God of War-spel. Få inte panik nu för jag har sett vänner och let’s play av seriens tidigare spel, så redan på förhand hade jag ett hum av vad jag skulle möta. I år har jag haft svårt att använda andra ord än episka och atmosfäriska när jag försöker beskriva spel jag har spelat eller sett, och det får bli lite så känner jag. God of War var ett brutalt, ärligt och varmt spel där Kratos fick en lite annan roll än den där stenhårda jäveln, utan nu skulle vi även få se den faderliga gestalten träda fram i ett äventyr som jag än idag inte riktigt känner mig färdig med. Friheten tog över min upplevelse och det slutade med att jag allt för ofta tog sidovägar och upplevde spelet utanför huvudberättelsen, men en vacker dag ska jag nog erövra spelets platinum-trofé.

Som avslutningen på spelåret, efter att ha upplevt spel som Lost Sphere, A Way Out, Megaman 11 och Spyro-remastern så har nog mest tid spenderats i gratisspelet Maple Story 2 på PC. Ett spel som stått ut lite ifrån mängden av trippel A-titlar och på ett bra sätt. Så här i slutet av året har jag klockat in på ofantliga 1112 timmar i spelet varav kanske 800 av dessa är aktiva speltimmar. Spelet svävar mycket kring att samla på sig troféer som erhålls utifrån att ta död på monster, hoppa x antal gånger eller helt enkelt samla på en viss mängd objekt. Självklart finns det ju en hel del MMORPG-segment i spelet som görs riktigt underhållande, däribland möjligheten att springa igenom dungeons och raids tillsammans med andra spelare. Genom spelet har jag även lyckats hitta tillbaka till en gammal vän som jag år 2001 spelade det första Maple Story-spelet med. Och med det sagt så konkluderas spelåret 2018 för mig där jag ser fram emot vad nästa år har att erbjuda. Spel som Anthem, Nioh 2, The Division 2 och Sekiro: Shadows die twice får det verkligen att vattnas i munnen på mig.

Tina –

Bad Dream: Fever – Min titel som årets bästa spel har jag valt att gå till Bad Dream: Fever, ett peka och klicka spel som har allt jag tycker om i dessa typer av spel. Det har en bra story och framförallt är det riktigt klurigt då du själv får knepa och knåpa samt leta fram vad du ska göra för att ta dig till nästa steg. Jag har haft svårt att slita mig ifrån spelet och kommer troligtvis spela om det flera gånger. Recensionen får ni läsa i början på nästa år.

Sims 4 – Ett annat spel jag spelat mycket är Sims 4, Självaste Sims 4 är dock ingen nyhet för i år , men däremot har det kommit några nya spelpaket till just Sims 4. Bland de som har kommit har Sims 4 Årstider helt klart varit min favorit. I Sims 4 Årstider spelar du som man hör på namnet med olika årstider vår, sommar, vinter och höst. Du firar högtider som thanks giving, julafton, påsk, alla hjärtans dag med mera. Du kan även lägga in egna årstider som du tycker saknas i spelet. Detta har jag lagt otaliga timmar på och tycker det är fantastiskt att du kan leva som du gör i verkligheten fast i en virtuell värld.

Dessutom har det även kommit fler bra spelpaket till Sims 4 som jag spelar mycket, bland dem finns: Dags att jobba, Vampyrliv, Hundar och Katter och Djungeläventyr.

David –

Det är svårt att inte låta som en papegoja med meningen; ”Det har varit ett bra spelår” men det har det! Jag känner mig extra lycklig i år då det varit så många bra reor på både nya titlar och lite äldre som en kanske velat men inte kunnat spela p.g.a olika anledningar. 2018 var också det år jag blev otroligt nöjd med vår E3 sändning vi gjorde och vilket himla toppengäng redaktionen är! Jag är jätteglad att CtrlAltElite fortsätter köra på och att vi finns kvar samt är en del av Svenskt spelmedia sedan 2009. Alla ni som stöttat oss vill jag skicka enormt mycket kärlek till! Nu till spelen;

Far Cry 5 var mer än bara upprepning av de tidigare delarna och bjöd dessutom på co-op genom hela spelets kampanj (även om jag hade velat se att oavsett host fick bägge progress) Det har fullt med humor och är snyggt. Dessutom är storyn riktigt bra och ett spel jag kommer sitta med ett tag till nu när det finns lite ledighet under julen.

Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age var ett rollspel som gav mig gåshud och nostalgi. Det var dessutom ett av ytterst få titlar som hade bra Engelska röstskådespelare som inte kändes krystat och onaturligt. Grafiken tilltalar mig enormt mycket och gav ifrån sig en hög mysfaktor. Det enda andra spelet som hamnar på samma plats i mitt hjärta i rollspels genren är Ni no Kuni II: Revenant Kingdom som var riktigt bra! Tyvärr inte lika känslosamt som sin föregångare men bjöd istället på roliga taktiska inslag.

Den titeln som svek mig rejält i år och som inte alls kändes lika rolig och nostalgisk att spela igenom var Secret of Mana. Det hade potential men detta sabbades genom att Square Enix valde att inte ta bort de buggar som fanns närvarande i Super Nintendo versionen. Även online co-op funktionen stals ifrån oss och snålades med soffläge. Spelmekaniken kändes tyvärr även ganska gammal vilket var tråkigt och kunde gjort mycket bättre.

FPS genren dominerades av Call of Duty: Black Ops IIII som bjöd på ett battle royal läge inte ens jag kunde motstå. Jag försökte och gav Fortnite många försök och chanser men det var aldrig riktigt för mig. Spelläget Blackout gjorde mig dock snabbt beroende och jag har haft otroligt många skratt, argsinta skrik och enerverande rundor. Tillsammans med vänner är det en oslagbar upplevelse. Call of Duty kom tillbaka starkt efter några ganska ”meh” titlar under senare år. Treyarch vågade satsa och även om battle royal inte är deras påhitt gör det Blackout till sitt eget vilket verkligen känns kul.

Sist men inte minst tycker jag att Fallout 76 fått oförskämt mycket skit, det är som spelare världen runt missat alla andra spel som har buggar. Visst behövs mycket fixas till det är vi alla överens om, men Fallout 76 är spelbart och dessutom jätteroligt att spela tillsammans med andra utan någon form av stressig gameplay.

Andreas –

När jag var 8 år och spelade Giana Sisters, Pirates och Bubble o Bobble så tyckte jag att spelvärlden var fantastisk. Men lite visste jag då att det skulle bli så mycket bättre. I år har det fullkomligt svämmat över av spel och jag har en backlog som är enorm.

Det är svårt att som E-Sportare alltid säga årets bästa och då hålla sig till de spel som kommit i år, då flera spel inom e-sporten har fått nya hjältar eller ibland stora patcher som gjort spelen antingen värdelösa eller underbara. Inte att förglömma att Fortnite slog ner som en bomb och Call of Duty tog bort story mode och är nu mer renodlat multiplayer. Det var också i år som många studios fick lägga ner som bosskeys med spelet Lawbreakers och Wildstar från Carbine. Just nu går det också trögt för Overkill med Walking dead som inte heller sålde.

Bästa E-Sport – Call of Duty Black Ops 4
Spelet har alltid legat mig varmt om hjärtat och det för att det är ett komplett spel från början. Ljudet i spelet är underbart och massivt, grafiken är snabb, snygg och lagom. Alla olika game modes är tillräckligt för att alla skall kunna hitta sin spelstil. Black Ops 4 är helt klart ett grymt bra spel med massor av allt.

Bästa Spelet – Forza Horizon 4
Så himla bra spel, du behöver inga andra bilspel, detta spel fyller dem flesta behoven. Snygga bilar i fantastiska miljöer, ett för mig självklart val. Forza Horizon är Tombraider för bilälskare. Utforska världen hitta nya bilar och vägar. En gigantisk spelvärld där du har timmar att utforska allt. Spela mot dina vänner eller bara glid runt och njut. Nu med årstider och detta är faktiskt mer intressant än det låter. Detta spel är värt att köpa xboxen för.

Bästa Äventyr – Unravel Two
Underbart, vackert och så mysigt. Spelet som är midsommar och julafton på samma gång. Känslan av hemtrevligt och gapskratt. Att spela med en kompis och att lösa problemen tillsammans är roligt och väldigt tillfredsställande. Spelet är lite kort och har man kört igenom det en gång är det inte jätte intressant att göra det igen, men det är trots allt ett mycket trevligt spel.