Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 4
 • Utvecklare: Square Enix | Orca
 • Utgivare: Square Enix
 • Genre: Rollspel
 • Antal spelare: 1 Offline
 • Finns till: PlayStation 4 | Windows
 • Släpps: 2018-09-04

 

Rollspel är en av de genrer som ligger mig närmst. Rollspel för mig har nästan alltid väckt nostalgi ådran inom mig och fått mig att drömma mig bort (i de bästa fallen) Dragon Quest XI gör precis det sistnämnda och drar in spelaren i sin värld och skapar samtidigt en familjär mysig känsla av nostalgi. Spelserien som i Japan mer eller mindre klassas som deras nationella spelserier (till och med större än Mario serien) som ska ha skapat en lag att spelet inte får släppas på en vardag är äntligen här! De senaste Dragon Quest titlarna vi recenserade var Dragon Quest Warriors samt Dragon Quest Builders där del två förhoppningsvis dyker upp någon gång nästa år. Dessa två skiljer sig dock och är inte renodlade rollspel som del 11 är.

Otroligt vackra vyer.

Du spelar som The Luminary som är ljusets krigare. Namnet på honom bestämmer du själv (det hade vart roligare om vi fick välja kön själva) Dina föräldrars och ditt kungariket attackeras i spelets början och du är mer eller mindre den enda som överlever. Med hjälp av drottningen och en liten flicka lyckas du forslas bort på vattnet i din krubba för att senare hittas av en äldre herre som fiskar. Här börjar äventyret i den lilla bergsbyn Cobblestone där du växer upp tillsammans med din barndomsvän Gemma. När du blivit tillräckligt gammal berättar din fostermamma Amber att du egentligen är adopterad och att du ska bege dig till kungariket Helidor och prata med kungen där för att få veta mer. Väl där händer något jättekonstigt vilket resulterar i att du blir kastad i fängelsehålan där du träffar en tjuv vid namn Erik. Mer än så berättar jag inte men det är början på en fantastiskt resa komplett med klassiska Dragon Quest fiender, stora bossar och otroligt vackra vyer.

Dragon Quest serien har sedan länge haft två stora saker som varit konstanta sedan seriens början; animatören Akira Toriyama från Dragon Ball serien har designat alla karaktärer i serien samt sin klassiska turbaserade stridssystem. Del 11 i serien släpptes i Japan sommaren 2017, men först nu här i väst. En hel del saker har ändrats såsom förbättrade menyer, en ny svårighetsgrad och den kanske största; röster till karaktärerna. Detta var något som drev mig till vansinne när del åtta dök upp till PlayStation 2 då det överraskade mig med sin Cockney engelska istället för amerikanska. Något jag blev helt galen på och störde mig såpass mycket på att jag stängde av ljudet under flera tillfällen. Denna gång är det dock inte alls lika störande och trots avsaknaden av japanska röster tycker jag Square Enix levererar tillräckligt trovärdiga karaktärer.

Det syns att Akira Toriyama står bakom designen.

Striderna i Dragon Quest XI är turbaserade och du kan välja mellan två olika kameravinklar; den klassiska och en free-form fighting, den sistnämnda gör att du kan placera dina karaktärer fritt inom en cirkel men detta påverkar inte hur du gör eller tar skada. Du och dina följeslagare får under spelets gång även tillgång till så kallade Pep powers där dessa är speciella egenskaper som antingen gör otroligt mycket skada eller boostar upp något som försvar, attack eller liknande. Förutom detta får du och de andra även färdighetspoäng när ni går upp i level varpå dessa poäng används för att lära sig nya färdigheter i olika kategorier såsom magi, svärd, bumerang m.m. Du kan även byta ut karaktärerna under stridens hetta, detta för att enklare vinna strider om till exempel någon fiende inte tål magi men du har ingen magianvändare framme, du kan även få de karaktärer med pep power att gå undan för att spara dessa till boss tillfällen. Allt är enkelt och känns belönande från start till slut och det allra bästa är att om du ångrar dig kan du nollställa alla färdighetspoäng för en mindre kostnad och på så sätt pröva dig fram till det som fungerar och framförallt passar just dig bäst.

Förutom huvuduppdragen och storyn stöter du på flera personer som behöver din hjälp i världen.

Att ta sig fram i spelet går att göra på tre olika sätt; till fots, på hästrygg eller via båt. Den sistnämnda öppnar upp världen och nya platser att besöka. Världskartan kan kännas lite liten och tanken att äventyret är ganska kort var en av de första sakerna som slog mig, men jag hade fel och spelet är perfekt! Lagom långt och lagom svårt samt väldigt inbjudande för både nya som gamla spelare, om du vill kan du alltid spela spelet på Draconian Mode som är spelets hard mode och är verkligen utmanande. Förutom huvuduppdragen och storyn stöter du på flera personer som behöver din hjälp i världen och erbjuder sidouppdrag vilket ger olika belöningar. Platser du kan spara på som kyrkor och lägereldar runt om i världen kan du slå upp läger och här kan du skapa vapen och rustningar så länge du har materialen och recepten lärda. Det går även att vila sig och på så sätt påverka både tid på dygnet och vädret. Du kan även höja styrkan på vapen och hur mycket skada rustningar tål genom att agera smed och på så sätt blåsa nytt liv i dom,  lyckas du får du plus ett till tre.

Den grafiska biten imponerar med vackra miljöer, lustiga karaktärer och stora öppna vyer. Seriens stil som följt med sedan start är närvarande och det syns att Akira Toriyama står bakom designen. Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age lyckas ändå kännas fräscht och på samma nivå som andra trippel a titlar gör idag. Du kan även stanna upp och med ett knapptryck växla till förstapersonsvy där du kan ta egna bilder på olika saker du tycker är värda lite extra uppmärksamhet, att kunna ta egna bilder ur förstahands vy är riktigt trevligt. PC versionen ska var snäppet snyggare än PlayStation 4/PlayStation 4 Pro men det tillfredsställer som det är för mig. Unreal motorn fungerar i alla fall i perfekt symbios med spelets grafiska stil, eller ja nästan perfekt för på vissa ställen även om ytterst få sådana märker jag frame drops när för många saker ska animeras fram och synas på skärmen samtidigt.

Med underhållande minnesvärda karaktärer så är det inget spel som du glömmer bort.

Musiken är passande med lugna stycken vid utforskning och pampigare, snabbare vid strider, bossar och story baserade events. Tema musiken till Dragon Quest är som den alltid varit precis som Final Fantasy har sin egna melodi. Röstskådespelet har jag gått in på tidigare i texten och det finns egentligen inget att tillägga. Ljudeffekterna sitter där de ska. Det bjuds på glada som sorgliga toner och en hel del trallvänliga melodier som sätter sig i huvudet. Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age är ett mysigt rollspel som behåller gamla rötter men ända tar fram nya saker och känns fräscht. Med underhållande minnesvärda karaktärer så är det inget spel som du glömmer bort snabbt. Det är underhållande och ett spel jag rekommenderar till alla som ens har någon gnutta intresse för rollspel men aldrig spelat något innan. Du kan bli hållen i handen om du vill, men det är valfritt och det är få måsten i Dragon Quest XI.

En Andra åsikt:

Ibland dyker det upp speciella rollspel som påverkar en på ett mysigt sätt, som är roliga, som man längtar tillbaka när man stänger av. Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age är ett sånt spel. Det är otroligt vackert har fantastiskt färgstarka karaktärer och fin musik, det enda jag personlige har svårt för är de turbaserade striderna, men med kamera vinkeln Free-Form fighting får jag i all fall en bättre överblick på striden och känner mig lite mindre otålig. De engelska röstskådespelarna tycker jag passar jättebra till alla karaktärerna vilket jag även tyckte om del åtta på PlayStation 2) till skillnad från Studio) Att spender 40-60 timmar bara på att ta sig igenom Dragon Quest XI story tycker jag är en bra längd, men vill du kan du försöka allt och då är det nog närmare 100+ timmar vi snackar om. Jag tycker jättemycket om Dragon Quest XI och kommer ge mig an Dragonic mode inom en snar framtid.
8/10 – Lillbirro

 

Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age

8

Grafik

8

Ljud

8

Spelbarhet

8

Hållbarhet

8

Plus

 • Mycket vackert
 • Perfekt längd på storyn
 • Extra saker att hitta

Minus

 • Avsaknad av Japanska röster
 • en och annan frame drop ibland