Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 4
 • Utvecklare: Insomniac Games
 • Utgivare: Sony Interactive Entertainment
 • Genre: Actionäventyr
 • Antal spelare: 1 Offline
 • Finns till: PlayStation 4
 • Släpps: 2018-09-07

 

De allra flesta av oss har någon gång önskat vi hade superkrafter. Peter Parker blir biten av en radioaktiv spindel som gav honom en styrka över en vanlig människa, vighet, och möjligheten att klättra på väggar m.m. Personligen tycker jag Superman är coolast men jag minns tydligt ett barnkalas jag var på när jag var 8 år. Min kompis Johan hade en Spider-man dräkt på sig och hoppade runt i soffan, slog sig å tjöt som en säl ”Spider seal man”?

Insomniac Games som bland annat skapat Ratchet & Clank, Resistance m.flera ger sig an sin egna tolkning av Spider-man (inom Marvels ramar såklart) I detta universum arbetar Peter Parker tillsammans med Dr. Otto Octavius där bägge försöker skapa förbättrade proteser, Peter Parkers farbror Ben är dock fortfarande död och hans faster May lever. MJ eller Mary J Parker som är Peters stora kärlek återfinns även hon som reporter, skillnaden är väl att de bägge tagit en paus i deras förhållande.

Kommer jag aldrig bli en superhjälte?

Jag börjar äventyret med att haj fajva folk på gatan, vinka åt dom och ta selfies, med andra ord superhjälte business! Sen bär det av mot höjder i hisnande fart, eller ja jag misslyckas fatalt och känner mig som en sopa..Efter en kort stunds nätsvingande (fast jag ser mer ut som en förvuxen bäbis som försöker vara vig) dyker jag graciöst ned till Fisk tower som ägs av Wilson Fisk aka Kingpin. Efter mass sarkastisk humor och en strid som tog alldeles för lång tid lyckas jag besegra honom och hans hejdukar  och skickar honom till fängelset The Raft.

Men makt är en knepig sak och balansen rubbas lätt vilket också lockar fram andra makthungriga, hämndlystna galningar. Men innan jag går in på några av dessa och som du kommer stötta på vill jag gå in på kontrollen, jag nämnde ovan att det inte började bra med mitt nätsvingande. Striderna är inte bättre heller. Jag funderade faktiskt i en hel dag på vad detta beror på. Är det jag som spelat helt andra typ av spel och är ovan vid kontrollerna? Är kontrollerna bara ovana? Kommer jag aldrig bli en superhjälte? Jodå! Efter cirka en timmes spelande börjar jag låsa olika färdigheter och dräkter. Detta gör att jag långsamt vävs in (pun intended) i hur Insomniac vill att jag ska styra Spider-Man.

En hel del överraskningar och plot tvister är att räkna med.

Det går plötsligt bra, mycket bra och jag börjar känna mig cool istället för sopig och svinga mellan hus är lätt som en plätt. Fiender blir besegrade och polisens fängelseceller fylls snabbt upp. Men hittills har jag inte gjort så mycket storyrelaterat, jag har mest tagit mig runt och låst upp de torn polisen behöver reparerade och eftersom Peter Parker förutom sina superkrafter även är smart tar han sig an jobbet. Dessa torn visar vart på kartan det finns olika aktiviteter du kan sysselsätta dig med, allt från gömda saker till utmaningar och så kallade strongholds där Kingpins trogna följeslagare fortfarande håller till. En timme senare och jag har rensat HELA kartan.

Först nu börjar jag ge mig in i storyn, den ser till att du hänger med i lagom takt och utvecklas på ett bra sätt. När du tror det inte finns mer att göra dyker plötsligt nya saker upp och en hel del överraskningar och plot tvister är att räkna med. Nu är jag som skrivet inte den största fanet av just Spider-Man men det gör inget, Insomniac Games ser till att hålla mig intresserad från början till slut.

Mary J Parker som är Peters stora kärlek återfinns även hon.

Grafiken är snygg men lite ojämn och detaljerna i mellansekvenserna skiljer sig från själva spelandets grafik. Med det sagt är inte spelet fult, men jag tror att många av oss idag är bortskämda med just grafik och den grafiska biten. Grafik är jättesvårt att definiera då det är subjektivt och precis som konst något som oftast uppfattas olika av olika människor. Men nog om det! Jag nämnde kontrollerna och mer eller mindre alla knappar på kontrollen används, detta tar ett tag att vänja sig vid men sen går det betydligt lättare. Att gå från zero till hero känns ganska bra faktiskt, belönande och kanske till och med lite kaxigt (det hjälper dock att Spider-Man har en rapp kaxig mun)

Ljudet i Spider-Man är bra, i alla fall när det kommer till de som gestaltar rösterna till karaktärerna. Musiken känns dock väldigt frånvarande och inte alls som jag hade förväntat mig, den finns där men den är mer ambient än pampig. När du svingar dig runt spelas en melodi som byggs upp men den blir ganska tjatig efter en stund. Som tur byts den ut vilket även större delen av New York även gör. Mer än så vill jag inte avslöja.

Att gå från zero till hero känns ganska bra faktiskt.

Det är svårt att recensera och skriva utan att berätta för mycket eller för lite om storyn så jag gör något mittemellan; Dr. Ocavius blir Dr. Octopuss (suprise!) Peter går igenom en kris och precis när du tror allt är frid och fröjd rör någon om i Marvel grytan och tro mig; you did not see that coming! Jag tror att Spider-Man hypades upp väldigt mycket från när det först visades på E3 2016 fram till sin release nu 2018. Det är inte ett dåligt spel, jag skulle till och med säga att det är över mediokert. Är det roligt nog att jag längtar tillbaka till det och inte kan stänga av det? Nej inte för mig.

Spelet bjuder på en stor frihet och jag känner mig sällan låst att följa ett rakt spår, men världen är liten (hoppas dlc förstorar upp det lite mer) det gör mig inte så sugen att spela om spelet. New York känns levande men ändå tom, invånarna ropar ”HEY THERE” ”OMG IT’S HIM” och andra fraser när de ser mig. några vill berätta hur tacksamma de är medan några vill att jag ska hamna bakom lås och galler. Det finns en hel del sidouppdrag och du kommer få styra fler karaktärer än bara Spider-Man (mer än så får jag inte berätta)

Fiender blir besegrade och polisens fängelseceller fylls snabbt upp.

Är du ett fan av Spider-Man kommer du absolut inte bli besviken, letar du efter den magin som Insomniac tagit fram med Ratchet & Clank kommer du gråta av besvikelse. Varför Insomniac gav sig på Spider-Man som spel vet jag inte, men de har gjort det bra och det är ett av de absolut bästa superhjältespelen som finns att spela.

Marvel's Spider-Man

7

Grafik

7

Ljud

7

Spelbarhet

8

Hållbarhet

7

Plus

 • Spider-man är en cool hjälte
 • Rolig story
 • När kontrollerna satt sig känner du dig grym

Minus

 • Jag tycker generellt inte om spindlar
 • Sidouppdragen och samlandet kan lätt ta överhand