På vägen till Royal Arena söndagen den 8:e april kände jag hur mitt hjärta dunkade hårt i bröstkorgen av förväntan, spänning och glädje. Varken jag eller min sambo hade varit på ett så här stort event förut och vi båda förväntade oss 100% perfektion, vi sprang nästan till Royal Arena. Det som de bjöd på under kvällen var något som jag sent skulle glömma, eller kanske till och med aldrig kommer att glömma. Än idag kan jag inte fatta att vi var med då historia skrevs av Team Fnatic.

Biljetterna bokades flera veckor innan eventet skulle ta plats i Danmark, Köpenhamn. Vi visste inte ens vilka lag som skulle mötas i finalen, men det struntade vi i. Jag och min sambo kände att vi behövde komma iväg en helg så då såg vi till att boka allt under samma kväll. Resa, hotell och event blev bokade och då var det bara att vänta tills den helgen kom. Längtan efter att, inte bara komma iväg på en spontan-semester, utan att också gå på finalen var så stor att man kunde knappt vänta. Vi njöt av varenda sekund av vår vistelse, men mest under eventet. Låt oss spola fram till event-dagen.

Vi sprang nästan till Royal Arena.

Eventet började kl. 17:00 men vi ville vara på plats kl. 16:00 då vi visste att det skulle bli fullsatt i arenan. Dessutom hade de förberett lite underhållning och det ville vi inte missa. När vi väl såg Royal Arena framför oss kunde vi inte sluta titta på varandra, därför att vi kunde inte förstå att detta var verkligt. Vi gick runt hörnet mot huvudingången och det var så mycket folk överallt! Alla lika förväntade och taggade, de ville bara ta sig in och se matchen. Så vi ställde oss också i kö, folk började klunka i sig energidrickan eller till och med hälla ut det och kasta det i en stor container. Varför gör de det? Jo, därför att man inte fick ta med sig egen dricka in. Vilken tur att vi inte tog med oss något eget, men det var ett bra val av säkerhetsvakterna. Väl vår tur för att få komma in så fick vakterna visitera oss. När min sambo hade gått in visiterade de mig också. Han bad mig att få kolla i min handväska. Den var så pass liten att jag öppnade den och förklarade att allt jag hade med mig var plånbok, mobil och nycklar. Han tackade och släppte in mig. Mycket bra säkerhet, så vi var båda nöjda och vi kunde känna oss lite extra säkra så att vi kunde njuta mer av eventet.

Då var det dags att visa våra biljetter, men det fick vi ”blippa” in själva. Ungefär som när man ska åka tunnelbana i Stockholm, man visar sitt kort och går in. De flesta hade sina biljetter utskrivna, men vi hade våra kvar i mobilen. Det var lite krångel, men det gick bra och äntligen hade vi kommit in i Royal Arena! Dags för show! Men först var det självklart att vi skulle köpa något att dricka. De hade en kiosk med mat, snacks och dricka. De hade även en kiosk där de sålde Riot Games merchandise, hur kan man låta bli att köpa något? I alla fall, när vi hade betalat för vår cider gick vi in i arenan.

Äntligen hade vi kommit in i Royal Arena!

Helt plötsligt gick allt i slow-motion när jag gick upp för trapporna för att komma till våra platser. När jag såg scenen blev jag helt tagen och jag tittade runt i läktarna. Så. Mycket. Folk! Och det var inte ens fullsatt när vi satte oss ner! När vi bokade biljetterna så trodde jag att vi hade bokat dåliga platser, men icke då. Våra platser var så bra! Vi såg storbildsskärmen och scenen där alla spelare skulle sitta och tävla. Efter underhållningen slog klockan 17:00 och värden började presentera lagen samt spelarna.

En match i League och Legends (LoL) ska man tävla i bäst av 5. Alltså det kan bli 5 matcher, men det kan också bli mindre matcher. Varje match kan ta 30-40 minuter men de kan också stiga över 60 minuter om det är riktigt jämt. För att läsa mer om spelet läs gärna vår recension. Lagen som tävlade var Gamers2 Esports (G2) och Team Fnatic (FNC), och båda har gjort så bra ifrån sig fram till finalen, vi visste att detta skulle bli en riktigt spännande kväll. Nu ska jag inte gå så detaljrikt in i varje match men jag kan säga er att det var riktigt jämt! Hela arenan ekade av vrål, skrik och applåder. Jag och min sambo hejade på FNC, vilket väldigt många gjorde. Men det fanns också många fans som hejade på G2. Vi kunde höra svenskar, danskar, engelsmän och säkert flera andra människor från hela Europa. Hur som helst, matcherna var så jämna och FNC låg efter i början av matcherna. Vi trodde att G2 skulle vinna, men varenda gång vi trodde det så vände FNC på pannkakan och krossade G2. Båda lagen kämpade hårt men till slut var det FNC som stod som segrare.

Detta var alltså väldigt stort i EU LCS historia då G2 hade varit segrare 2 år i rad, medan FNC inte ens hade kommit till finalen. Men FNC lyckades vinna i år över G2 med 3-0 och det var FNC som lyfte pokalen högt upp i luften och hela arenan jublade och stampade sina fötter i golvet så att det kändes som en jordbävning. Martin ’Rekkles’ Larsson vann årets MVP-pris och det förtjänade han verkligen då han är FNCs skytt, eller som vi säger i (LoL) ’marksman’, ’ADC’ eller ’carry’ och det var precis det han gjorde i de två första matcherna. I första matchen fick han en ”unofficial” pentakill och i andra matchen fick han en officiell pentakill. Helt otroligt för oss som spelar LoL eller liknande spel. ”Pentakill” innebär att man själv, med eller utan hjälp av sina lagkamrater, dödar alla i motståndarlaget eftersom att man spelar 5 mot 5. I tredje matchen var det alla i FNC som tillsammans lyckades segra.

Så. Mycket. Folk!

Detta event som vi har fått uppleva kommer vi sent att glömma. Dagen efter hade jag så ont i min hals av allt hejande och skrikande, jag blev till och med förkyld. Men vet ni vad? Det var så värt det. Priset på biljetterna var ett helt rimligt pris, inte alls för dyrt men inte heller billigt. De som höll i eventet gjorde definitivt sitt jobb på ett professionellt sätt och vi kommer att gå på fler EU LCS matcher i framtiden. E-sport matcher har ökat så mycket de senaste åren att jag tycker inte att man ser en skillnad på sådan här match som på en till exempel vanlig fotbollsmatch. Och jag kan tänka mig att världsmästerskapen i League of Legends är så mycket större än vad man kan förvänta sig. Matcherna sändes också live på Twitch.tv så jag rekommenderar att kolla in deras kanal eller YouTube där finalmatcherna finns uppe att titta på. Har ni chansen att någon gång gå på detta, eller kanske till och med en match där de tävlar om en tredje plats – gå på en sådan match. Det är stort. Det är enormt. Och man känner kärleken i arenan därför att alla älskar inte bara spelet LoL, utan också spelarna som representerar sina hemländer.