Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 4
 • Utvecklare: Ubisoft Montreal | Ubisoft Toronto
 • Utgivare: Ubisoft
 • Genre: Actionäventyr | FPS
 • Antal spelare: 1 Offline | 2-6 Online
 • Finns till: PlayStation 4 | Windows | Xbox One
 • Släpps: 2018-03-27


Dags att stoppa in tuggtobaken,
ta fram banjon och prisa herren! Far Cry 5 är här!

Hope County, Montana, i USA’s nordvästra del är platsen som utgör slagfältet i Ubisofts Far Cry 5. Fader Joseph är ledaren för en domedagskult som tror att jordens undergång är nära, och att det är hans uppgift att rädda mänskligheten. För att bli räddad måste man sona sina synder, och det gör man genom att bli torterad. Av förståeliga anledningar motsätter sig myndigheterna hans metoder, och det är här du kommer in i bilden. I rollen som en US Marshall åker jag tillsammans med några andra poliser till Fader Josephs kyrka för att arrestera honom. Det går, inte helt oväntat, riktigt dåligt. Efter att jag lyckats fly från ett gäng ganska uppretade kultmedlemmar så träffar jag den första medlemmen av motståndsrörelsen. Allt eftersom spelet fortgår lär jag känna fler och fler människor som motsätter sig kultens försök att ta över Hope County och deras ”frälsning” av dess invånare.

Det finns en del nya inslag i Far Cry 5, som möjligheten att värva olika medhjälpare, både människor och olika djur, men i grund och botten är det inte mycket nytt sen tidigare spel, men det är nödvändigtvis inte dåligt. Teamet bakom Far Cry har verkligen ett bra koncept, och det finns ingen anledning att röra runt i grytan. Är det inte trasigt, så försök inte laga det. Man kan även välja kön och hudfärg på sin karaktär och det finns en del frisyrer och ansiktsmodeller att välja mellan. Det är inget jättestort urval, men är ändå ett roligt tillägg. Genom att klara av uppdrag, olika utmaningar, samt att döda vissa fiender så får man även färdighetspoäng. Med dom köper man olika förmågor och väljer själv vilka av dessa man vill prioritera; nästan hela färdighetsträdet finns tillgängligt från start.

Möjligheten att värva olika medhjälpare, både människor och olika djur.

Vapenutbudet är varierat och det finns ett bra urval oavsett om man vill ta den tysta vägen med ljuddämpare och pilbåge, eller om man vill köpa ett maskingevär och gå all in (rött pannband och ansiktsmålning ingår inte). Utbudet av fordon har verkligen utvecklats, och det finns ett stort urval av bilar, båtar, helikoptrar och nytt för del fem; Flygplan.

Landskapet är riktigt vackert och oavsett om jag jagar hjort i skogen eller springer från en ilsken tjur över en äng så njuter jag av de vackra vyerna. Miljöerna är varierade och vad man kan förvänta sig av Montana, det är skogar, ängar, berg, sjöar och floder. Som vanligt i Far Cry-serien så får man tillgång till hela kartan direkt efter prologen. Det är en karta full av liv, och det händer saker hela tiden. Ibland är det svårt att hålla fokus på huvuduppdragen då det hela tiden finns något annat som drar till sig ens uppmärksamhet. Att ta sig från punkt A till punkt B kan mynna ut i väldigt många andra aktiviteter.

UFOn, domedags preppers, vapengalningar och white trash.

Co-op introducerades för första gången i Far Cry 4, men där var det väldigt begränsat. I Far Cry 5 kan man spela hela spelet tillsammans med en vän genom hela storyn om man vill. bara online dock och personligen hade jag även sett att det fanns en offline version av detta.

Soundtracket är riktigt bra, det bjuds på stämningsfull musik när du rör dig i naturen, och när man närmar sig kultmedlemmar lyssnar dom alltid på kristen körsång. När jag kliver in i min amerikanska muskelbil dånar det hårdrock ur stereon. Teamet bakom tonsättningen ska verkligen ha en eloge för stämningen dom lyckas skapa.

Om du letar efter något nyskapande så är Far Cry 5 kanske inte rätt spel, men om du som mig älskar serien så kommer du inte bli besviken. Jag gillade verkligen storyn och alla karaktärer man möter under spelets gång. Det här är ett Far Cry proppfullt med uppdrag och minnesvärda händelser. Överallt finns NPCer med uppdrag, ledtrådar till bunkrar fyllda med saker samt tips om vart fienden har sina tillhåll.

När man närmar sig kultmedlemmar lyssnar dom alltid på kristen körsång.

Medan tidigare delar i Far Cry serien har varit lite mer allvarligare i sin framtoning satsar del fem på mer humor. Alla karaktärer är stereotyper av den amerikanska samhällssyn folk ofta har, och man möter personer som jagar UFOn, domedags preppers, vapengalningar och white trash. Är det en amerikanske stereotyp, så finns det med. Några av de roligare uppdragen är ett där man ska följa i stuntmannen Clutch Nixons fotspår och återskapa hans dödsföraktande stunt. Han har till och med en egen rocklåt som spelas under uppdragen, med den minnesvärda textraden: ”Clutch Nixon, legend in heaven, legend in hell. 

 

Far Cry 5

9

Grafik

9

Ljud

9

Spelbarhet

10

Hållbarhet

9

Plus

 • Massor att göra
 • Grymt soundtrack
 • En stor dos humor

Minus

 • Varför tar det slut?