Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 4
 • Utvecklare: Capcom
 • Utgivare: Capcom
 • Genre: Actionrollspel
 • Antal spelare: 1 Offline | 2-4 Online (Co-op)
 • Finns till: PlayStation 4 | Windows | Xbox One
 • Släpps: 2018-01-26

 

Monster Hunter-serien har ett ganska stort följe i Japan och har på senare år även hittat sig ut i resten av världen. Med den senaste titeln i spelserien, Monster Hunter: World hoppas Capcom att fler ska börja gilla Monster Hunter-spelen. Med en otroligt vacker värld och till synes oändliga tillvägagångssätt att ta sig an den verkar det på förhand som om dom kommer att lyckas.

Spelet tar sin början mitt i ett mysterium som påverkar hela den nya världen. En gång varje årtionde sker en episk resa för världens alla ”Elder dragons”. En resa som tar dem genom olika platser i den nya världen. Varför denna resa görs är det ingen som riktigt vet och därför har ”The Guild” satsat massa resurser på en ny grupp krigare med avancerade verktyg för att leta rätt på den uråldriga och kolossala draken Zorah Magdaros. Efter en kort introduktion får man börja utforska en del av världen, en lika vacker som dödlig värld. Allt ackompanjeras av ett nästan felfritt soundtrack. Den otroligt snygga miljön kombinerat med den underbara musiken gör att speltimmarna bara flyger förbi. Allt eftersom man tar sig vidare i storyn låser man upp fler områden att utforska. Varje område har sitt eget ekosystem, en djungel, en öken eller en korallskog, samt olika uppdrag där man ska döda eller tillfångata monster. Samtidigt finns det ett oändligt antal sidouppdrag där man ska döda monster, samla växter eller klara ett visst antal uppdrag i ett specifikt område. Alla sidouppdrag går att göra antingen parallellt med storyn eller i utforskningsläget varje område har. 

Varje område har sitt eget ekosystem, en djungel, en öken eller en korallskog, samt olika uppdrag där man ska döda eller tillfångata monster

Fans av spel som Darksouls, Bloodborne och Nioh kommer känna igen mycket. Samtidigt är inte Monster Hunter World lika svårt och oförlåtande, det går att göra misstag och fortfarande ta sig vidare. Monsterna ser ut som olika dinosaurier med extra allt. Det finns en eldsprutande T. rex och andra skräckinjagande monster. Det är lite som att raida i andra spel medan det här blir ett helt äventyr i att spåra rätt på dinosaurier som ständigt rör sig runt på kartan. Det är sällan vi får bossen serverad på ett silverfat utan med hjälp av våra Scout Flies kan vi söka rätt på fotspår eller lukter ungefär vart vårt mål kan befinna sig. 

Spelare som tycker om att lägga åtskilliga timmar på att samla material och lära sig de olika monstrens svagheter kommer att älska Monster Hunter, men samtidigt är det något som inte tilltalar alla. Att spela 20 timmar och ändå inte ha kommit framåt nämnvärt känns lite tråkigt och det är svårt att engagera sig i en historia som ger några få filmsekvenser inför varje uppdrag och ofta kräver flera timmars spelande emellan. Samtidigt finns det en viss charm och en känsla av tillfredsställelse när en av de större bossarna faller handlöst till marken efter en 25-30 minuters lång kamp. Spelets största plus är möjligheten att ta sig an uppdragen med upp till tre vänner eller i brist på sådana, skjuta upp en nödraket och få hjälp från andra spelare. Att få hjälp är väldigt tacksamt och det är aldrig några problem att få, det kommer alltid spelare till undsättning.

Det är sällan vi får bossen serverad på ett silverfat

Utbudet av vapen är stort och det finns något som passar med flesta spelstilar. Oavsett om du vill använda dubbla svärd och bearbeta monster med snabba combos eller om du vill gå loss med ett svärd som är lika stort som du är så finns möjligheten. Utrustningen i Monster Hunter World är även den speciell. Det går inte att köpa sig till bra utrustning och inte heller släpper fienderna eller bossar vapen, däremot finns det en hel mängd med material så som järnmalm, elektriskt skin eller huggtänder ifrån fiender bara för att ge några exempel. All utrustning har sina speciella egenskaper, en del kanske gör mer skada medan andra gör dig immun mot att bli paralyserade eller sömniga mitt i en fight. Bossar, fiender eller miljön kan när som helst spela rollen som bov, rankor som håller fast fötterna eller söta små grodor som exploderar och gör så att du somnar mitt i en fight till exempel. Möjligheten att tillverka olika uppgraderingar är gigantisk. Varje vapen har många olika färdighetsträd och rustningsdelar finns det väldigt många av, och det är det man spenderar merparten av speltiden med. För att tillverka rustningar behöver man samla material, material som man får av att döda monster eller genom att samla olika resurser i världen. 

När vi inte utforskar de olika kartorna spenderar man tiden i en liten by, Asterea. Det är där man kan möta andra spelare och ta sig an uppdrag tillsammans. Det är väldigt enkelt att styra ihop en grupp med upp till fyra spelare. Man går till en anslagstavla och väljer vilket uppdrag man vill spela. Sen väntar man in tre frivilliga. På anslagstavlan ser man även de nödraketer som skjutits upp och man kan välja att komma till andra spelares undsättning. Det finns även ett forskningslag som man får en aldrig sinande ström av uppdrag från. Vill man tillverka vapen eller rustningar så finns det en smedja. 

Varje vapen har många olika färdighetsträd och rustningsdelar finns det väldigt många av, och det är det man spenderar merparten av speltiden med

Monster Hunter World är inget för den som bara ströspelar, det kräver engagemang och långa spelsessioner. Att döda ett monster kan ta upp till 30-40 minuter och det är där jag tycker spelet tappar väldigt mycket av sin dragningskraft. Ofta känns det inte som att jag gör någon skada och eftersom monsterna inte har någon livsmätare så ör det väldigt svårt att avgöra hur bra eller dåligt det går. Den enda indikationen på att något hänt är att dom börjar halta när man avverkat tillräckligt mycket liv. Introduktionen till spelets olika mekaniker är väldigt sparsam, man får helt enkelt lära sig själv allt efter man spelar. Monster Hunter World har verkligen slagit sig in hårt på spelmarknaden med sina 5 miljoner sålda exemplar under sina första veckor och jag som tidigare ställt mig väldigt skeptisk till hela konceptet och att jag kanske inte skulle gilla spelet på grund av hur långsamt och stelt det till en början har känts, till att bli det enda spelet jag i skrivande stund spelar och vill spela. Den fantastiska världen, atmosfären att befinna sig i ett fantasiland så nära verkligheten och den stora belöningen och tillfredsställelsen vid varje avklarat uppdrag gör det här spelet till en helt underbar upplevelse att befinna sig i

Monster Hunter: World

9

Grafik

10

Ljud

9

Spelbarhet

9

Hållbarhet

9

Plus

 • En otroligt vacker spelvärld där tiden runt omkring en försvinner
 • Många olika vapen som passar de flesta spelstilar
 • Stor variation på monster och tillvägagångssätt för att besegra dom

Minus

 • Lite snålt med introduktion. Man måste upptäcka och komma underfund med allt själv
 • Kan efter ett tag kännas repetitivt