Spelinformation

 • Testad plattform: Xbox One
 • Utvecklare: Studio Wildcard
 • Utgivare: Studio Wildcard
 • Genre: Actionäventyr | Överlevnad
 • Antal spelare: 2-100 Online
 • Finns till: Multiformat
 • Släpps: 2017-08-29

 

Det första du bör veta om ARK är att det kan spelas på många olika sätt och precis som samtliga spel inom genren survival kan diverse olika spelstilar ha olika lång livslängd i Ark.

När jag såg ARK för första gången var det egentligen inget som tilltalade mig. Det var dinosaurier och stenåldersyxor blandat med pistoler och maskiner. Men desto mer du spelar spelet och desto mer du får veta om storyn blir detta en parentes. Min personliga åsikt är att storyn är rätt intressant och spelskaparna Studio Wildcard har även vävt in storyn på ett bra och engagerande sätt. I små gömda “explorer notes” som du hittar i gamla övergivna ruiner runt omkring i världen ger dig mer information om världen du befinner dig i. Dessa notes förklarar även de olika djur och olika platser som finns. Dessa platser ger dig också en boost till din exp under en tidsperiod vilket även ger en sporre att faktiskt leta efter dom. Men oavsett hur man spelar spelet så måste man börja någonstans och när du börjar spelet får du möjlighet att skapa din karaktär.

Att skapa karaktärer i spel är både roligt och plågsamt, i ARK är det otroligt roligt. Efter att skapat karaktärer som på något sätt skulle se bra ut valde jag ändå att gå all in med att slumpa fram en snygg karaktär. Alla i familjen fick varsitt klick och sen behöll vi karaktären. Detta förklarar min något sjuka hållning och väldigt feta överarmar. Tyvärr blev min karaktär ganska lång vilket gör att jag måste huka mig varje gång jag skall igenom en dörr.

Det kommer alltid finnas nya hus och mer resurser att samla

Det som händer härnäst är att du väljer startplats. Här är det möjligt att välja olika platser på världskartan samt valen för svårighetsgrad. De flesta spawn-punkterna som är söder på kartan är lätta medan de till norr är svårare. Detta blir tydligt när du spelat ett tag då det finns mer grundresurser i syd samt mer speciella djur och resurser i norr.

När du väcks till liv i ark vaknar du upp naken på en strand och du måste nu börja din överlevnad bland alla djuren. Jag dog, dog och dog tills jag började lära mig vad som är farligt och vad man skall göra. I ARK hänger din överlevnad på detta, vad kan man äta och vad man skall akta sig för.

Det finns djur överallt och de flesta är farliga. En del dinosaurier är ofarliga så länge du inte går nära dem och en del börjar jaga dig om de upptäcker dig då du agerar föda. Din överlevnad bygger på att lära dig om dinosaurierna och att skaffa dig rätt utrustning för rätt tillfälle. När du dör hamnar alla dina saker i en liten påse som du kan leta upp och ta tillbaka – om du överlever. Denna påse förstörs efter 30 min och då är dina saker borta för evigt (lite som Dark Souls kristaller). Ett tips är att ha aldrig saker du är rädd att förlora på dig och använd aldrig dinosaurier som du är rädd att förlora. Du kommer nämligen att dö en hel del.

Tillsammans med vänner blir det ett otroligt äventyr

Det hade räckt om det enbart var djuren som dödade dig, men då hade det ju inte varit ett riktigt överlevnadsspel utan i ARK måste du hålla koll på din hälsa, du måste ha rätt kläder för rätt väder. I söder är det varmt och för mycket kläder skapar uttorkning och värmeslag, medan i norr kan du dö av kylan. Vad du har på dig och vart du befinner dig spelar alltså väldigt stor roll. För att överleva i ARK så är dina klanmedlemmar viktiga, med flera medlemmar kan ni samla resurser och bygga skydd snabbt och att aldrig vara ensam hjälper långt i detta spel.

En annan sak är att du kan tämja nästan alla djur och detta görs på lite olika sätt. Det är roligt att prova sig fram men efter du har tämjt din 30e raptor blir det lite jobbigt att börja testa tämja en T-Rex eller annat. Det är ett äventyr att fånga dom men att sedan få tämja dom är en helt annan. Jag rekommenderar att använda er av dododex som finns på nätet. Där står det vad de olika djuren äter och hur mycket du behöver av maten. Vissa djur tar timmar att tämja, så börja med att kolla vilken kibble de äter och skaffa den innan du börjar. Med rätt mat går det snabbt och du höjer även djurets level.

Jag började lära mig vad som är farligt 

Som sagt, att spela med andra hjälper långt. Att ha rätt djur hjälper dig ännu längre. Den fantastiska världen i ARK är vacker och det är fantastiskt spännande att flyga högt över träden på sin Argentavis och titta ned på alla djur på marken. Fantastiska skogar som i redwood eller enorma isflak i norr och livsfarliga träsk fyllda av giftormar och krokodiler.

Genom att bygga och skapa utrustning samt bostad så får du erfarenhetspoäng vilket leder till att du levlar och får nya nivåer, varje gång du levlar kan du öka dina färdigheter såsom att bli snabbare eller starkare eller tåla mer o.s.v. Du får även möjlighet att låsa upp engrams. Engrams är det du använder för att skapa olika saker. För att göra en eldstad behöver du först låsa upp receptet, för att skapa en sadel till ett visst djur måste du låsa upp det receptet o.s.v. Genom att spela med andra behöver inte alla kunna göra sadlar eller alla bygga hus utan någon kan rikta in sig på husbyggandet och någon på sadlar med mera.

Ark är ett spel som kräver många timmar, det är också ett spel där 50 timmar inte räcker för att ha utforskat allt, Ark är ett spel som har mycket att ge även om det till ytan inte ser ut som det. Den största styrkan är att det är ett äventyr och det finns alltid ett bättre djur eller en bättre plats att bygga på. Det kommer alltid finnas nya hus och mer resurser att samla. ARK är väl värt dina spenderade timmar och tillsammans med vänner blir det ett otroligt äventyr.

Det finns alltid ett bättre djur eller en bättre plats att bygga på

Det finns dock en dålig sak med ARK och det är tyvärr så att spelet lider av grafiska buggar där saker syns igenom väggar, djur fastnar mellan stenar och träd svävar i luften. Detta är tyvärr saker som ibland skadar helheten ordentligt och hade dessa fel inte funnits hade spelet varit nästintill perfekt.

För att uppleva ARK som bäst rekommenderar jag er att spela med kompisar och utforska först, titta på Youtube sen. Hitta en server som har låg ping. Du vill inte ha hög ping när x-antal Troodos börjar jaga dig mitt i natten med sina gula lysande ögon.

ARK: Survival Evolved

7

Grafik

7

Ljud

6

Spelbarhet

8

Hållbarhet

8

Plus

 • Svårt att tröttna finns så mycket att göra
 • Många olika sätt att spela på vilket gör att det passar för många

Minus

 • Många grafikbuggar som förstör upplevelsen
 • För den som vill ha tutorials och hjälp så finns det nästan inget