Spelinformation

 • Testad plattform: Playstation 4
 • Utvecklare: Kylotonn
 • Utgivare: Bigben Interactive
 • Genre: Racing
 • Antal spelare: 1-2 Offline | 2-8 Online
 • Finns till: PlayStation 4 | Windows | Xbox One
 • Släpps: 2017-09-15

 

Instruktionerna skriks ut av min kartläsare, bilmotorn går på högsta varv och jag känner hur adrenalinet fyller min kropp när jag susar förbi träd, gupp och gropar i full fart med min Ford Fiesta RS WRC. Jag har återigen begett mig in i rallyvärldens ädlaste rum och försöker finna mig själv som segrare emot duktiga förare så som Sebastian Ogier och Jari-Matti Latvala, det här är min recension av WRC 7.

Om bilen tar sig ut på kanten av vägen resulterar det ofta i en avåkning eller att bilen flyger och voltar vid nästa gupp. 

Ett ordentligt bilspel för mig bör innehålla varierade miljöer och banor. Asfaltsbanor, racingarenor, snöterräng och grusvägar vilket även kräver att jag ska bemästra de olika underlagen. I WRC7 finns det stora möjligheter för dig att skräddarsy hur just din bil ska agera på de olika underlagen, låt säga att du står inför en utmanande uppförsbacke i bergen där du inte kommer behöva uppnå en hög maxhastighet. Då är det väldigt klokt att ändra om lite i bilens uppförande när det gäller växellådan,för allt sådant spelar faktiskt roll i hur du kommer klara av banan eller slå kompisens snabbaste tid. Jag brukar intala vännerna att skaffa samma bilspel som jag så vi kan göra upp interna turneringar trots att det finns ett onlineläge för just detta. Split-screen i soffan är fortfarande det som jag finner som mest underhållande och som tur är finns detta med i WRC 7 då det är betydligt enklare att slå undan kontrollen för kompisen om han eller hon leder för stort.

Minsta lilla sten som hoppar mot däckens stänkskärmar eller rasslar under motorhuven hörs

Förutom möjligheten att tävla om snabbast tid på diverse banor går det att köra över nätet mot andra spelare som tävlar på samma bana fast du själv inte ser det. WRC handlar enbart om Rally och främst Rally i skogen eller på sträckor som går ifrån A till B och inte runt på en bana. Här kör du i blindo och får vid fyra platser på banan en mellantid som jämförs mot de andra spelarna. Ett önskemål hade varit möjligheten att åtminstone kunna se en spökbil för att ge någon typ av uppfattning om hur jag förhåller mig till mina motståndare, däremot förhöjer just avsaknaden av spökbilen lite av stressen samt adrenalinet och framför allt glädjen i att klara av en svår sväng. Det som WRC 7 gör riktigt bra är att erbjuda en fullfjädrad körkänsla och korrekt ljudbild till bilarna. Minsta lilla sten som flyger mot däckens stänkskärmar eller rasslar under motorhuven hörs och det höga däckskrik mot asfalten när jag drar i handbromsen för att styra bilen runt en svår U-sväng. Vid starten av varje bana och inställningar av bilen du kör höjs beredskapen, och känslan av att det är tävlingsdags infinner sig direkt.. 

Banorna är utspridda över 14 olika länder, däribland Sverige, med en hel del olika upplägg på varje bana. Miljöerna känns väldigt autentiska dock väldigt platta då buskar och träd som står vid sidan av banan känns dit-klistrade och inte något som hör till själva banan. Däremot märks det snabbt vid varje avåkning att så inte är fallet för kör du in i en buske så förstörs den och rasslet av kvistar och löv dånar genom rutan. En överhängande känsla av att kunna köra av banan precis när som helst finns där och kanske främst med tanke på att banorna är uppbyggda med små hinder precis över allt. Om bilen tar sig ut på kanten av vägen resulterar det ofta i en avåkning eller att bilen flyger och voltar vid nästa gupp. 

Bilmotorn går på högsta varv och jag känner hur adrenalinet fyller min kropp när jag susar förbi träd, gupp och gropar i min framfart

WRC 7 nischar sig rejält i att vara ”bara” ett rallyspel men för rätt publik så fungerar det. Både förare och bilar finns med och är så autentiska som möjligt, banorna likaså. Det finns en viss charm med att forsa fram, mitt i natten, i de svenska skogarna eller slätterna i Panzerplatte i Tyskland. I och med att Kylotoon som utvecklat spelet valt just denna ingången har man lyckats skapa något riktigt bra. Det som fortfarande saknas och faktiskt drar ned lite på känslan är hur vissa effekter eller miljöer saknar sitt djup så som att köra i ett fullt ösregn så fastnar inte regnet riktigt på vindrutan eller på eller på marken för den delen vilket gör att det istället blir ett irriterande störningsmoment när det borde vara något som ska förhöja spelupplevelsen och utmaningen.. Jag vet dock att det kommer spenderas många timmar till i att försöka vässa mina bantider och klå mina kompisar i jakten på att bli WRC-mästare.

WRC 7 FIA World Rally Championship

8

Grafik

7

Ljud

9

Spelbarhet

8

Hållbarhet

8

Plus

 • Körkänslan är spot on
 • Stor mängd olika banor att bemästra
 • Top-noth återskapning av rally

Minus

 • Saknar vissa vädereffekter och dess effekt på racingen
 • Få olika spellägen