Xbox One X eller PS4 Pro
Vilken konsol ska du välja?

Nu när alla detaljer kring Xbox One X är ute så tänkte jag ställa den mot PS4 Pro för att se vilken konsol du ska välja i höst. Under Microsofts E3 konferens delgavs vi detaljerna kring Xbox One X, tidigare kallad Project Scorpio. Det vi fick se var ett 4K monster och på pappret verkar det vara den konsol som kommer att dominera spelmarknaden. På andra sidan står Sony med PS4 Pro med ett redan gediget spelbibliotek och trogna följare. Jag ska jämföra specifikationer, pris, spel, framtid för att se vilken konsol jag tror kommer att vara den “vinnande”.

Specifikationer:
Vi tar de hårda fakta först. Båda konsolerna har möjlighet att rendera i 4K och använda sig av High Dynamic Range ljus (HDR). Det betyder att du kommer behöva en UHD tv med HDR för att till fullo nyttja detta. Skillnaden mellan Full HD och UHD är som att se på SD till HD, den är enorm.

Xbox One X kör på 2.3GHz mot PS4 Pro:s 2.1GHz, och skryter med 6 teraflop GPU (grafik) gentemot PS4 Pro:s 4.2. RAM-minnet är också mer hos Xbox, hela 12GB mot 8GB. Hårdvarumässigt trumfar Xbox One X över PS4 Pro. PS4 Pro kostar idag ca 3890:- och Xbox One X har utannonserats för $499, vilket kommer bli runt 5000:-. Ekonomiskt är PS4 Pro mer prisvärd men hårda fakta och specifikationer ger Xbox One X poängen.

Utseende och tillbehör:
Xbox One X ser väldigt stilren ut, utan en massa onödiga saker som lyser eller sticker ut. Den är mindre än sin föregångare Xbox One S. PS4 Pro är en större konsol och med sina tre lager så är det inte direkt en skönhet att se på. Handkontrollen till Xbox ser ut att vara av samma design som tidigare. PS4 Pro har en handkontroll som är tyngre och mer robust än den till “vanliga” PS4 och den känns bra i handen. Xbox One X kommer se mer tilltalande ut i ett hem än PS4 Pro. Sony har redan ett litet bibliotek till sin VR och med massor av spel på väg såsom en prequel till Until Dawn och Superhot VR. Xbox One X VR-kompatibilitet vet vi inte så mycket om förutom att det ska finnas stöd för VR. Xbox One X finns inte på marknaden än och det är frågetecken kring deras VR. PS4 Pro har redan en fot i VR-marknaden så därför får PS4 Pro poäng.

Exklusiva spel nu och annonserade:
PS4 Pro har funnits på marknaden ett tag så flera utvecklare har haft chansen att ge ut exklusiva titlar till PS4an som kan nyttja kraften hos PS4 Pro. Horizon Zero dawn, Uncharted, Last Of Us, Nier, Persona och Bloodborne. Där har utvecklarna haft tid på sig att finslipa sin 4K-rendering. Xbox har Quantum Break, Gears Of War och Halo i sitt bibliotek. Det hela landar i vad du gillar för spel. Exempelvis gillar du bilspel kan du inte gå fel med Xbox och Forza. Är JRPG lite mer din smak så väljer du PS4 Pro och Persona. Trots att det finns bilspel, sportspel och äventyr/RPG till båda konsolerna så har Sony den större marknaden på en viss sorts spel, tack vare den japanska marknaden. Xbox One X kommer dock kunna skala upp äldre spel, grafik och prestanda (men det har vi inte sett än), samt bakåtkompatibilitet till original Xbox.

Sonys annonseringar inför framtiden, där fokus verkar ha legat på tredje persons action/adventure har varit sparsmakad, till exempel ett nytt Uncharted, Last of us 2, God Of War och Days Gone ser fantastiska ut men det är bara lite mer av vad som redan finns. Xbox One X har spelsläpp som borde tilltala den större marknaden: Crackdown 3, Sea of Thieves, Ori, State of Decay 2, Forza 7 bara för att nämna några. PS4 Pro har det större biblioteket men det är Xbox One X bakåtkompatibilitet som ger Xbox poängen.

Summering:
Det hela landar i vad du vill ha för spel och dina preferenser. PS4 Pro är billigare och det finns fler exklusiva spel men den har funnits på marknaden i snart ett år. Xbox One X, när den släpps, kommer att vara den starkaste spelkonsolen på marknaden och vill du framtidssäkra så är Xbox för dig. Flertalet av AAA-titlarna som släpps kommer att komma till båda konsolerna. Call of Duty WWII, Star Wars Battlefront 2, Destiny 2 och Assassin’s Creed Origins bara för att nämna några. Det exklusiva biblioteket gör att Sony har en ledning över Microsoft idag. Från 2013 har konsolstriden vunnits av Sony med PS4 men vi ser ut att vara på väg mot ett paradigmskifte.

Den 7e November 2017 och tiden efter det är Xbox One X tid.

Vinnare: XBOX ONE X