Produktinformation

 • Testad plattform:  Windows
 • Utvecklare: Tp-Link
 • Utgivare: Tp-Link
 • Hårdvarutyp:  Router
 • Lämpar sig bäst för: Alla
 • Fungerar på: Linux | OS X | Windows
 • Släpps: 2016-10-14

 

Vad är Archer c5400?

TP-link Archer c5400 wave 2 bygger på det lilla extra i en router. Archer c5400 wave 2 har totalt 8 st antenner, de stödjer 2,4 Ghz, 5 Ghz men även 5 Ghz AC 2.0. Det finns en central CPU av typen Broadcom Dual-core på 1,4 Ghz som tillsammans med 3 st co-processorer till antennerna optimerar wifi på det specifikt valda bandet. Med sina 8 antenner erbjuder den nämligen MU-MIMO och Beamforming-teknologi som balanserar mellan olika enheter och formar wifi-signalen så att den ger bästa möjliga täckning dit enheten kopplar upp sig till. Den ger även bättre hastighet med NitroQam (1024-QAM) på wifi bandet med hela 25 % på båda 2,4 Ghz och 5 Ghz nätet.

På baksidan finner vi 4 st nätverks gigabit utgångar, 1 Wan koppling från internet och USB utgångar i 2.0 samt 3.0. Detta är tänk att användas för till exempel skrivare och externa hårddiskar.

Det finns även VPN tjänster inbyggt i router så man kan koppla upp sig till sitt nätverk utifrån. PPTP, som är Windows egenbyggda VPN, går att konfigurera utifrån Windows samt openvpn vilket är en opensource VPN som kräver ett program för kunna koppla upp sig till routern. Archer C5400 wave 2 har även IPTV-tjänster som man enkelt kan slå av eller på. Link Aggregation som helt enkelt ska boosta hastighet ifrån en NAS-enhet som är kopplad till nätverket.

Tankar kring routern

Menyerna och inställningarna för både nya och avancerade användare är snyggt och stilrent designat. Vet man inte vad en specifik funktion gör eller vad något specifikt betyder så finns det ett litet frågetecken som går att klicka på vilket ger en bra förklaring vad funktionen gör och betyder.

Om man får dålig internetuppkoppling så kommer detta visas under Internet Status med texten ”poor” eller om den är bra så kommer det att stå ”connected”. Basic är helt enkelt tänkt för mer alldagliga användare som bara vill koppla in routern och få igång sitt internet och wifi fungerande utan massa pillande och inställningar.

Advanced är mycket mer menyer som erbjuder fler inställningar per meny. För att streama filmer eller annat innehåll som bilder, musik ifrån routern så testade vi med vår SSD Disk SanDisk Extreme 510 över wifi och med ethernet kabel och bägge fungerade helt utan problem, via tv:n interface kan du skrolla igenom filmen utan några som helst lagg i spelningen. När vi körde tjänsten via Wifi så upplevde vi dock en liten kort stunds buffring.

Jag kan starkt rekommendera TP-Link AC Archer c5400 routern till både hemanvändare och användare med mer avancerade kunskaper då det finns något att hämta för både världarna! Den är enkel att installera och använda, samtidigt som den är någorlunda avancerad i sina inställningar och konfigurationer för de som vill antingen lära sig mer eller ha full kontroll över sitt nätverk.

När det kommer till priset och vad du som konsument får utifrån Archers c5400 alla funktioner så slår den andra routrar i de högre prisklasserna. Dessutom är funktionerna fler än de som har ett högre pris idag. Vad som verkligen skiner med Archer c5400 är att den är dem snabbaste hittills av de olika vi provat innan samt en bättre stabilare respons när vi har kört hastighetstester. Link Aggregation som Tp-Links värsting även bjuder på finns även på de lite dyrare modellerna samt de som konkurrenterna erbjuder. Det är dock inte alltid som detta fungerar som utlovat då det behövs både special hårdvara och mjukvara för att detta ska fungera korrekt.

Det finns många olika märken på routrar på marknaden idag, alla givetvis med i olika prisklasser, men TP-Link’s Archer C5400 är mitt förstahandsval och den routern jag absolut skulle rekommendera till både mina vänner och familj. Efter att ha provat ett antal andra märken både privat och på jobbet känns det som Tp-Link verkligen levererar en router som kommit längre än andra konkurrenter på marknaden idag och dessa har en del att ta igen inom kvalitetsområdet!

TP-link har verkligen lyckats med en enkel, snygg design på sitt interface när man loggar in på routern via webbläsare. Snyggt jobbat TP-link! De routers man oftast får av sin internetleverantör brukar vara ganska simpla dessutom låsta enheter så vill man få ut mer av sitt nät och dessutom ha mer kontroll är Archer C5400 ett utmärkt val av high-end routers som finns på marknaden idag!

Full produktspecifikation

Trådlös prestanda

Standard 802.11 a/b/g/n/ac
Hastighet 5 334 Mbit/s, 1000+2167+2167 Mbps
Frekvensband Tri-band
MU-MIMO Ja
Antenndelar 8 st

Anslutningar

LAN-Port 4 st, 10/100/1000
WAN-port 1 st, 10/100/1000
USB-port 2 st, 1st USB 2.0 och 1st USB 3.0

Funktioner

Skrivardelning Ja
Hårddiskdelning Ja
Trådlös säkerhet WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK
WPS Ja
Gästnätverk Ja
Föräldrakontroll Ja
QoS (Quality of Service) Ja
VPN-stöd Ja, PPTP, L2TP, IPSec Passthrough

Mått

Bredd 230 mm
Höjd 43 mm
Djup 230 mm

Övrigt

Medföljande tillbehör Ethernet-kabel, installationsguide
Garanti 3 år
[collapse]

 

TP-Link Archer C5400 wave 2

8

Design

7

Byggkvalitet

8

Funktion

9

Pris

8

Plus

 • Menyerna
 • Liten och smidigt byggd
 • Bra förklarat oavsett användarkunskap

Minus

 • Ej utbytbara antenner
 • Kunde haft fler nätverksportar
 • Möjligheten att ändra enhets namn endast via mobil app