Produktinformation

 • Testad plattform:  Windows
 • Utvecklare: AOC
 • Utgivare: AOC
 • Hårdvarutyp:  Datorskärm
 • Lämpar sig bäst för: Gamers | E-sportare
 • Fungerar på: Linux | OS X | Windows
 • Släpps: 2016-12-20

 

Jag har både inom mitt arbete, privat och som e-sportare haft nöjet att testa många olika skärmar, både stora och små. I mitt arbete med TV-produktioner ställs det inte samma krav som på en skärm för ett e-sportspel men det finns fortfarande krav så jag kommer att belysa skärmens funktioner och användningsområden inom dessa tre kategorier.

 

I arbetet

För att en skärm skall fungera så bra som möjligt när vi gör våra produktioner krävs det att den är enkel att plocka upp och ta isär. Det skall också vara robusta delar som gärna klarar en ganska hård behandling. Det är också viktigt att det finns många olika möjligheter då vi vill att alla prylar vi har skall gå att användas i olika miljöer och för olika situationer.

AOC AGON är en skärm som med sina aluminiumben står stadigt på bordet och tar väldigt liten plats. Detta är en mycket positiv del. Nackdelen är att fästet mellan skärmen och benen är i plast och måste skruvas ihop, vilket jag inte gillar. Detta gör att ytterligare ett moment läggs till listan av saker som skall göras men också ett moment som kan ställa till det . Positivt är däremot de knappar som sitter i framkant på skärmen. Dessa är lätta att nå men ändå skyddade från att bli intryckta av misstag. Det är också lätt att navigera i menysystemet. Det finns flera av de vanliga ingångarna såsom VGA, DVI, HDMI och DisplayPort vilket är till stor fördel.

 

I hemmet

Här är det skillnad på användningsområdet. Jag använder nästan alltid två skärmar där den ena är en 27” BenQ som jag har Youtube, webbläsare, och streamprogram på. Den andra skärmen är min spelskärm som brukar vara en BenQ men just nu är utbytt mot min testskärm AOC AGON. Jag spelar både på konsol och på PC så det är viktigt för mig att det skall vara enkelt att byta mellan olika källor in i skärmen då jag alltid kör displayport från PC och HDMI från konsolen. Detta funkar grymt enkelt genom endast två knapptryckningar. På BenQ-skärmen eller Asus-skärmarna har det varit betydligt krångligare. Som spelskärm är upplösningen 2560×1440@144Hz; perfekt för min dator och underbart för många spel. Jag spelar allt från Overwatch, LoL, Destiny, Forza Horizon 3, med flera och allt såg grymt bra ut. Det är också en mycket skön skärpa i skärmen som gör den behaglig att läsa och skriva på. Här gör det inte så mycket att man måste skruva ihop den för oftast så står skärmen på samma ställe och det är sällan du plockar upp och ner den. Med sin svarta/röda design till aluminiumbenen så ser denna skärm riktigt elegant ut i hemmet.

E-sportaren

Då har vi kommit till den sista delen och det är e-sport. E-sportaren är den som kräver blixtsnabb uppdateringsfrekvens och enkla menyer . Denna skärm har allt detta och mer därtill. Att skärmen har stöd för 144Hz är en fröjd för vilket e-sportspel som helst. Att kunna köra med V-sync och att ha 144Hz i Overwatch eller Counter Strike är ju en fröjd. Med en responstid på 1ms så finns det inget ens den hugade Street Fighter-spelaren skulle klaga på. Som e-sportskärm är denna skärm bara glädje.

Kort och gott så är detta en skärm för alla, den har med sin finish ett mycket tilltalande yttre men dess inre är där den här skärmen verkligen bekänner färg. Med 144Hz och 2560×1440 i upplösning är detta monstret som gör att dina spel blir som nya. Nu är det bara dags att uppgradera grafikkortet.

Full produktspecifikation

Panelspecifikationer

Skärmstorlek 23.8 ”
Bildskärmsupplösning 2560×1440, QHD
Kontrast 1000:1, Dynamisk: 50M:1
Responstid 1 ms, GTG
Ljusstyrka 350 cd/m²
Betraktningsvinkel H/V 170° / 160°
Bildformat 16:9
Pixelstorlek 0.27 mm
Paneltyp TN
Touchpanel Nej
Uppdateringsfrekvens 144 Hz, via DisplayPort
Bakgrundsbelysning LED
G-Sync/FreeSync FreeSync, (Adaptive Sync)

Anslutningar

DVI Ja, 1st
HDMI Ja, 2st
VGA Ja, 1st
DisplayPort Ja, 1st v1.2
USB-hub Ja, 1st upp, 4st ner (3.0)
MHL (Mobile High-Definition Link) Ja, via HDMI

Övrigt

Färg Svart, med silverfot och röda detaljer
Höj och sänkbar fot Ja, 130mm
Högtalare Ja, 3W
Pivotfunktion Ja
Strömförbrukning 37 W, <0,5W i viloläge
VESA Ja, 100x100mm
Medföljande tillbehör Strömkabel, DP-kabel, HDMI-kabel, USB-kabel, VGA-kabel, DVI-kabel och Audio-kabel
TCO Energy Star 6.0
Garanti 3 år

Mått

Bredd 544.44 mm
Djup 212.91 mm
Höjd 489 mm, – 530 mm
Vikt 5.53 kg
[collapse]

 

 

AOC AGON AG241QX

8

Design

9

Byggkvalitet

8

Funktion

8

Pris

7

Plus

 • 4K
 • Slimmad design
 • Hörlurs hängare

Minus

 • Infästet till skärmen är i plast och skruvar
 • Val av höger och vänster för hörlurshängare saknas
 • Dyr vid release