Utomik är en ny spelplattform som kan liknas vid Netflix – fast för spel. Tjänsten är för närvarande endast i Beta-stadiet och har därför en bit kvar att gå innan den kan komma att etablera sig på marknaden. Som idé är det här något som jag tror många har väntat på, i alla fall jag.

Spelutbudet är för närvarande begränsat men inkluderar många älskade Star Wars-titlar samt ett och annat guldkorn såsom Borderlands och Red Faction II. Dock är resterande titlar en indiedjungel av obscena spel som man aldrig har hört talas om innan. Men letar man tillräckligt länge finns chansen att man hittar ett nostalgiskt barndomsspel som får det att puttra gött i magen.

Hittar du ett spel som du tror kan vara spelvärt men som du aldrig skulle våga slänga pengar på så kommer här den tjusiga knorren med tjänsten: alla spel är fria att ladda ner med endast en månatlig kostnad på ~59:- (€5,99) under den öppna Betan, därefter ~99:- (€9,99). Minns ni liknelsen vid Netflix? Ja, det är precis så det fungerar: avstå från en pizza i månaden och få istället ett bibliotek med (för närvarande) över 465 spel att spela tills fingrarna trillar av. Utvecklarna lovar även att kontinuerligt publicera nya titlar, så utbudet är säkert att utökas inom kort.

Men hur fungerar det att ladda ner och installera spel on demand? Det kan tyckas att spel som är flera gigabyte stora borde ta timtals med förarbete innan man kan djupdyka i ännu ett experimentellt pixeläventyr. Nej, även här kommer en knorr: det enda förarbetet är att du behöver ladda ner initierande filer som krävs för att starta spelet, resten laddas ner i bakgrunden under tiden du spelar. Du kan räkna med att behöva ladda ner mellan 50-100mb data innan spelet är spelbart. Med en 100mbit/s-lina innebär det ca. 30 sekunders väntan av ditt liv innan spelet är igång.

Om du inte har tröttnat på knorrar än så knorrar vi till det ännu mer: Utomik är just nu gratis att prova i 14 dagar! Min recension säger inte mer än din egna åsikt. Personligen så tror jag på idén och jag är glad att någon har lyckats lansera en tjänst med ett fungerande UI och väl fungerande spel som går snabbt att installera. Tjänsten saknar tyvärr ett utbud som gör mig exalterad, men att få spela barndomsspel obegränsat för en hunka i månaden känns som valuta för pengarna.

Jobba på, Utomik! Just nu får ni 5/10 på grund av spelutbudet, men ni har potential till att komma upp i minst 8/10 inom kort.

Utomik

5

Betyg

5

Plus

  • Snyggt och fungerande UI
  • Användare av Steam känner igen sig

Minus

  • Dåligt utbud med (bra) spel