Produktinformation

 • Testad plattform:  Playstation 4 | Windows | Xbox One
 • Utvecklare: Sandisk
 • Utgivare: Sandisk
 • Hårdvarutyp:  Extern Hårddisk
 • Lämpar sig bäst för: Alla
 • Fungerar på: Multiformat
 • Släpps: 2016-01-01

 

I den allt mer stressade tillvaron ska saker idag gå fort, ingen har tålamod, ingen orkar vänta. Sandisk som funnits på marknaden så länge som jag kan minnas med USB-minnen och SD-kort till diverse kameror. De har, precis som flera andra tillverkare, även gett sig in på SSD-marknaden.

Först och främst vill jag inleda recensionen med att säga följande: en renodlad SSD disk 2.5 tum i din konsol kommer inte göra sådan stor skillnad i hastighet som du faktiskt tror, 3-10 sekunder för en prislapp som är lika hög som självaste konsolen är inte speciellt lockande (i alla fall i början på åttonde generationens konsoler under 2013). Även om priserna sjunker långsamt men stadigt är det fortfarande för dyrt och olönsamt att byta ut den hårddisken som just nu sitter i din konsol.

Den här recensionen kommer att gå igenom hur snabbt, enkel och prisvärd en extern SSD är och fungerar till konsol.

Vi kommer att testa följande:

• Användning av hårddisk som extern enhet på Playstation 4 och Xbox One
• Användning av hårddisk som extern enhet i sig
• Kopieringshastighet av filer från konsol till hårddisk
• Hårddiskens funktionalitet som media server via router

Vad gör Extreme 510 så bra då? Först och främst är den inte speciellt stor, den tål vatten och detta är säkerligen jättebra om man har barn hemma som spiller saft eller om du nu själv råkar spilla vätska på den. Extreme 510 och lillebror 500 är tänkta att ha med sig på resande fot, fotojobb m.m. Men vi är gamers och det är det vi fokuserar och riktar in oss på här! Extreme 510 läser upp till 430 MB/s och skriver i upp till 400 MB/s med stöd för USB 3.0 och är bakåtkompatibel till USB 2.0.

Vid första testet där vi provar hur bra Extreme 510 fungerar som extern hårddisk till Playstation 4 tog det bara några sekunder innan meddelandet ”You can install applications on a USB storage device.” Efter att ha accepterat leder Playstation mig på rätt väg och Sandisk Ext SSD dök upp. Själva formateringen tog knappt 2 sekunder och sen var det bara att använda hårddisken, dock går det inte att kopiera inspelade filmer eller bilder tagna med Playstation, detta är endast möjligt till enheter som inte utökar den interna hårddisken – exempelvis USB-minnen. Sedan är det bara att flytta spel till Sandisken och köra på.

Spelen syns på dashboarden och startar lika fort som de som ligger på den interna hårddisken. Vi provar även att flytta två spel från internet till den externa hårddisken (Final Fantasy XV 56.2 GB) flytten tog 10 min, vilket är imponerande med tanke på filstorleken. Nästa spel som vi flyttade var (A Kings Tale: Final Fantasy XV 2,16 GB) detta tog endast 22 sekunder! Sist av allt flyttade vi tillbaka båda spelen, som tillsammans låg på 58.26 GB, och denna process tog 10 minuter. Vi startade även upp A Kings Tale: Final Fantasy XV och spelet startade utan problem även om vi inte upplevde laddningstiderna som snabbare. Det kan säkert skilja sig om kortare laddningstider på andra titlar men inget vi upplevde under testet.

Överföring av 58GB = 10 minuter

I det andra testet går vi över till att kopiera över filer så som sparad data, bilder och filmklipp från Playstation 4 interna hårddisk. Denna process tar olika lång tid, detta givetvis beroende på både konsolens kontrollerkort och USB-stöd. Vi provade att kopiera över 850,4 MB bilder och filmklipp från Playstation 4 med olika USB minnen från USB 1.0 till USB 3.0 samt Sandisk Extreme 510 SSD. USB 1.0 tog cirka 70 min vilket är jättelångsamt, notera även att du inte kan göra något annat med konsolen medan du kopierar saker. USB 2.0 tog cirka 40 min vilket även det är alldeles för långsamt. USB 3.0 tog cirka 10 min vilket är överkomligt men det känns fortfarande lite segt. Sandisk Extreme 510 tog cirka 3 min vilket är en kolossal stor skillnad på USB 1.0 som tog en hel timme. Slutsatsen är helt enkelt att inget under USB 3.0 är godkänt idag.

850MB dataöverföring:
USB 1.0 = 70 minuter
USB 2.0 = 40 minuter
USB 3.0 = 10 minuter
SE 510   = 3 minuter

I det tredje testet använde vi oss av Sandisk Extreme 510 för extern hårddisk till Xbox One och även här tog det inte lång tid innan Xbox One upptäckte den externa hårddisken och frågade om vi ville använda den till media eller för spel och appar. Efter att ha formaterats fick vi namnge hårddisken och även välja om nytt innehåll skulle installeras direkt på den externa disken vilket sedan enkelt kan ändras via inställningarna på Xbox One. Vi provade att ladda ned och installera ett Xbox One spel och fyra stycken Xbox 360 spel. Alla fungerade och dessutom upplevde vi att laddningstiderna var enormt mycket kortare än de från den interna hårddisken som sitter i Xbox One vid köp. Microsofts kontrollerkort är troligen också bättre optimerade än Sonys och allt gick väldigt fort utan några som helst problem.

Sandisk Extreme 510 definitivt något att titta närmare på

Routern vi använde oss av i det sista testet är Netgear Nighthawk X8 AC5300 som vi även recenserat under 2016 (lillebror X6 R8000 hittar du här) och TV:n vi använde oss av är en Sony Bravia KDL55W805BBN Smart TV. Testet går helt enkelt ut på att lägga filmer på Extreme 510 och in i Routerns USB 3.0 port för att sedan streama film till TV:n via nätverkets WiFi. Eftersom TV:n stödjer såpass många format fungerade våra .mov-filmer, .mp4-filmer och även .webm (formatet vi använder oss av på sidan för trailers och videorecensioner). Självklart påverkar flera faktorer hur bra uppspelningen av filmer och annan media är genom internethastigheten du har hemma, där testet utfördes hade vi 100/10 mbit/s och inget hackade, laggade eller hade artefakter i uppspelningen.

Det är även viktigt att veta alla filmer vi testade var i upplösningen 1920×1080, alltså inte i 4K upplösning. Vi hade i alla fall inga som helst problem med uppspelningen av filmer och att routern har en USB 3.0 ingång är bara ett plus. Vi testade även att använda oss av USB 2.0 ingången och upplevde en minimal men ändå liten skillnad på hur snabbt filmer startade, men det kan även bero på TV:ns operativsystem och appar.

För ett pris på cirka 1800:- är Sandisk Extreme 510 definitivt något att titta närmare på. Alternativet är en mekanisk 2-4 TB disk för ungefär samma pris men då är den inte lika snabb eller i närheten så tålig som Sandisk! Nedan kan du se två kortfilmer på diverse konsoler med testerna och hur det gick till!

PlayStation 4 test:

 

Xbox One test:

 

Sandisk Extreme 510 Portable SSD 480GB

8

Design

7

Byggkvalitet

9

Funktion

8

Pris

7

Plus

 • Snabb read/write
 • Tål vatten & stryk
 • Liten

Minus

 • Utseendet
 • Något kort kabel