Spelinformation

 • Testad plattform:  Windows
 • Utvecklare: Sports Interactive
 • Utgivare: SEGA
 • Genre:  Sport | Simulator
 • Antal spelare: 1-4 Offline | 2-12 Online
 • Finns till: Linux | OS X | Windows
 • Släpps: 2016-09-20

 

Sports interactive är äntligen tillbaka med årets upplaga av sportsimulatorn Football Manager. Efter att man vid årsskiftet 2012-2013 gjorde en total makeover av spelets alla delar är det nu frågan om man verkligen bidra med så mycket nyheter som rättfärdigar dess prislapp på omkring 500 kronor. Jag som sportfantast och ett stort fan av spelserien sedan tidigare har fått äran att ännu en gång få sitta ned med den senaste installationen av Football Manager för att i ett tappert försök recensera spelet.

Vid det här laget har det varit svårt för alla som är något insatta i spelindustrin att se Electronic Arts lanseringar av FIFA och NHL-spelen. Varje år kommer ett nytt spel i serien med en lite förändring, någon nyhet som gör att det känns som ett helt nytt spel. I Football manager 2017 vet jag inte om möjligheten att anställa data-analytiker och idrottsvetare samt en förbättrad match-motor är tillräckliga nyheter för att rättfärdiga ett nytt spel. Men misstolka ej, Football Manager 2017 är ett helt underbart och fantastiskt spel på alla plan.

Alla taktiska aspekter som hör fotbollen till finns även här.

Som jag skrivit om de andra spelen i serien som recenserats, så är det något alldeles extra som gör att jag spelar dagar i Football Manager som man spelar år i Civilization-serien. Det är svårt att avsluta spelsessionerna och allt för ofta tänker jag ”Bara en runda till”. För att för tredje gången sammanfatta det kort är Football Manager ett spel som ger dig som spelaren möjlighet att leda ett fotbollslag runt om i världen till framgång. Välj att ta total kontroll över precis allt så som träningsövningar, statistik över hur många passningar spelarna gjort med respektive fot eller varför inte försöka anställa framtida wonderkids som kommer göra livet surt för motståndarna. Alla taktiska aspekter som hör fotbollen till finns även här.

Problemet som jag ser det och många speljournalister med mig, är att det är på tok för få nyheter i den här upplagan för att vara värt 500kr som begärs för spelet. De nyheter som jag lyckats leta mig till förutom alla spelar-transfers till nya fotbollsklubbar är möjligheten att anställa en data-analytiker som gör det möjligt att exempelvis vid scoutning av andra spelare kan ta fram statistik kring hur duktiga de är med höger respektive vänsterfötter. Allt för att ge mig som manager övertaget när jag lägger upp taktiken över vem som ska mangla vilken motståndare. Nytt är även möjligheten att effektivisera träningen genom idrottsvetare som går att anställa, vars jobb är att just effektivisera spelarnas individuella träningsområden. Matchmotorn har även den fått sig en finslipning, samt möjligheten att välja ytterligare en färg på slipsen för min tränarprofil.

Total kontroll över precis allt så som träningsövningar, statistik över hur många passningar spelarna gjort

500 kr för ett nytt spel är mastigt som det är och när det handlar om ett spel som inte alls bjuder på några större nyheter gör det än mer tråkigt och irriterande. Men ni och jag får absolut inte glömma att spelet är ett redan genomarbetat spel som finslipats till sitt yttre. Bättre än så här kan det omöjligen bli. Alla aspekter finns redan där, istället för att nästa år släppa ett Football Manager 2018 bör Sports Interactive fokusera på att släppa gedigna uppdateringar, det duger gott och väl.

Football Manager 2017

7

Grafik

5

Ljud

5

Spelbarhet

9

Hållbarhet

10

Plus

 • Finslipat till sitt yttre
 • Engagerande

Minus

 • För få nyheter
 • Mycket siffror, lite grafik