Andra upplagan av Spelhjälpen har gått av stapeln. 30 timmar livestream med spel och välgörenhet som tema. Programmet bestod av en till två timmar långa segment där det presenterades nya spel, skapades spel, spelades spel, pratades spel och framför allt samlades in pengar. I år gick pengarna till Ung Cancer – en välgörenhetsorganisation som stödjer unga cancerdrabbade och deras anhöriga. När streamen avslutades låg summan strax över 100 000, men då var det ännu många auktioner och annat som inte räknats in. Bra jobbat spelsverige!

Även om det är helt fantastiskt att så många visar ett så stort engagemang för välgörenhet så har Spelhjälpen också blivit en plattform där svenska spelskapare kan visa upp sig. I det ständiga bruset av nya spelsläpp är det svårt att synas, speciellt för en liten studio. Sverige har många fantastiska spelskapare och det är underbart att under streamen se denna kavalkad av engagemang och kreativitet. Jag var såg hela streamen (ja, alla 30 timmar) och vill här sammanfatta lite om de spel som presenterades. De presenteras här i den ordning som de visades i streamen.

Lägg till Spelhjälpens hemsida som bokmärke och häng med på nästa stream

 

Munch VR-spel av Mostly Harmless Games

munch

Virtual Reality är en relativt ny arena för spelskapare och Mostly Harmless Games verkar brinna för just den här typen av spel. Munch är ett supergulligt spel som utspelar sig på havets botten. Premissen är att äta eller ätas och att göra det snabbt. Den lilla fisken du kontrollerar kan käka upp mindre fiskar, men måste passa sig för de som är större. Desto fler fiskar du mumsar i dig desto större blir du och fiskarna som nyss var farliga blir nu istället lunch, men det finns alltid en större fisk. Undervattensvärlden är fantastiskt vacker och bara den är värd ett besök. Gulliga fiskar och intensivt gameplay gör den här delen av havsbottnen till ett av mina resmål.

Läs mer och ladda ner demo på hemsidan

 

Clustertruck av Landfall Games

clustertruck
Det här är ett märkligt spel som ser vansinnigt kul ut att spela. Clustertruck går i korthet ut på att du befinner dig ovanpå en lastbil och ska skutta till nästa lastbil. Rinse and repeat tills du kommer i mål. Problemet är mängden lastbilar och deras oförmåga att hålla sig på banan – eller som Landfall Games beskriver det: PURE TRUCKING CHAOS! Lastbilarna krockar, kör av vägen och välter. De befinner sig dessutom i en smått surrealistisk värld med hinder som lastbilar absolut inte är byggda för. Nuddar du själv mark är det game over. Du kan i spelet köpa olika färdigheter som gör det lättare att ta sig i mål. Dubbelhopp eller den lätt magiska förmågan att kunna bromsa tiden gör underverk för skuttandet!

Läs mer om spelet och Landfall Games andra projekt här

 

Sam and Nicole av Sigrids Änglar

samandnicole
Det är ett viktigt spel som Sigrid och Rasmus från Sigrids Änglar presenterar. Sam and Nicole handlar om två tjejer i en kärleksrelation, hur de ska hantera sitt förhållande och hur omvärlden förhåller sig till deras kärlek. Storyn utspelar sig i Stockholm, mycket utav den på mer eller mindre kända verkliga platser. Miljöerna är slående vackra – det är faktiskt stora akvarellmålningar som scannats in. Musiken är perfekt utvald och den säregna stilen ger en stilla bakgrund till den känslomässiga storm som spelet väcker inom mig. Bemötandet som Sam och Nicole får i spelet är stundtals positivt, stundtals negativt och alltid otroligt äkta eftersom det är baserat på verkliga händelser och riktiga människors berättelser. Ett spel som det här ligger precis rätt i tiden och jag hoppas att många väljer att utsätta sig för tankeställarna som det levererar. Just nu finns en länk till en gratis demo av spelet på facebooksidan för Sam and Nicole.

Titta förbi deras facebooksida och ladda ner en gratis demo

 

Aer av Forgotten Key

aer
Wow! Jag tror inte den otroliga grafiken I Forgotten Keys Aer lämnade någon oberörd. Storslaget, färgsprakande och samtidigt minimalistiskt stilrent. Low poly grafik är populärt just nu och vi ser många spel som försöker, men väldigt få som lyckas att trots enkelheten förmedla så mycket känsla. Aer är ett spel som handlar om utforskning. Av någon anledning har världen trasats sönder och består nu av flygande öar. En prästinna räddade världen från att förstöras helt och protagonisten Auk är på pilgrimsfärd bland hennes minnen. Hos Auks folk finns det några få som har förmågan att kunna förvandla sig till en örn och hon har blivit en av de få utvalda. Det är också genom att susa över himlavalvet på denna örns vingar som vi utforskar världen. Som en del av äventyret presenteras vi också med en rad pussel att lösa. Det här spelet är som en checklista för allt jag gillar och att döma av publikens reaktioner under streamen så är det många som längtat efter ett spel som Aer.

Gameplay trailer och mer info på spelets hemsida

Läs vidare: del 2 »