Med en actionfylld början så fångade Final Fantasy XV mitt intresse direkt, efter ett kort intro scenario presenteras spelaren via ett filmklipp för huvudpersonen i spelet: prins Noctis Lucis Caelum. Som vid först intrycket inte verkar vara något annat än en bortskämd snorvalp, tänk er Joffrey i Game of Thrones. I samma klipp får vi även en blick av Noctis far, kung Regis samt Noctis följeslagare som man färdas med under spelets gång: Gladiolus, Ignis och Prompto.

Den första delen av spelet inleds med att Noctis och hans entourage ska färdas till ett fjärran kungadöme, detta för att möta sin trolovade. Men som ni säkerligen kan gissa så är det inte så simpelt som det låter! Redan några minuter in stöter man på problem, som allt eftersom eskalerar allt mera. Något som man inte ska klaga över, då det ger en möjligheten att utforska världen, något som ger mer nöje än väntat.

Ffxeventtxtscrnthree

Jag blev häpnade av hur välgjorda och realistiska miljöerna var, redan några minuter in i spelet var jag förtrollad av hur vackert det var. Jag ska nog medge att jag satt med en öppen mun en stund, det var länge sedan som jag känt att en utvecklare har lagt den tid och energi som omgivningarna i ett spel av denna magnitud förtjänar – helt klart imponerande. Då miljöerna bidrar så starkt till den upplevelse som man får av spelet, så är det kul att se att Square Enix levererar.

Något som är väldigt kul är också att spelet inte har något samröre med något av de äldre titlarna, Final Fantasy XV är skapat för att vara ett Final Fantasy för en ny generation. Det delar fortfarande delar av det universum som de tidigare titlarna ingick i, men utan några referenser till de äldre. Vilket i min mening är något positivt, det är riktigt kul att de kunnat göra något fristående från det tidigare – trots att man samtidigt känner igen stuket i spelet, det är fortfarande det Final Fantasy som man känner igen.

Ffxeventtxtscrnfive

Gameplayen är riktigt bra, kontrollerna är väldigt enkla och saknar tyvärr en del variation vilket är lite trist – undantaget till detta är dock stridskontrollerna. I dessa så har man en del valmöjligheter då man kan kombinera flera av karaktärernas förmågor för att skapa schysta kombos. Då vi bara fått ta del av en begränsad förhandsvisning så är det dock svårt att säga hur mycket fler kombos man kommer kunna variera sig med, men det går att fantisera.

I helhet så är spelet väldigt spelarvänligt, det finns utrymme för att utforska dels miljöerna men även de menyer som man har att rodda runt i, det finns många valmöjligheter vad gäller optimeringen av dels Noctis men även hans kompanjoner. De som har spelat de äldre titlarna kommer att känna igen sig i talangsystemet som finns utlagt för varje karaktär, det går även att utveckla karaktärernas icke strids relaterade talanger – som fiske och matlagning.

Ffxeventtxtscrnfour

För någon som inte har spelat något av de tidigare titlarna så är detta definitivt en bra introduktion till Final Fantasy-universumet. För att göra en kortfattad sammanfattning: vackra miljöer, intressant stridssystem, välutvecklad talangsystem och intressanta karaktärer. Jag kan bara tala för mig själv, men jag har bara räkna ner dagarna tills det kompletta spelet släpps!

Om du missat Platinum demot på Final Fantasy XV kan du se en playthrough av denna nedan