Produktinformation

 • Testad plattform:  Windows
 • Utvecklare: Netgear
 • Utgivare: Netgear
 • Hårdvarutyp:  Router
 • Lämpar sig bäst för: Alla
 • Fungerar på: Linux | OS X | Windows
 • Släpps: 2016-01-22

 

Vad är Nighthawk X8?

Netgear X8 AC5300 är den nästa generationen av wifi, De finns inga enheter i dagsläge som kan utnyttja de funktioner X8 erbjuder fullt ut speciellt inte sett till Wifi. Det finns totalt åtta st wifi antenner i denna enhet, fyra st är externa och de andra fyra är inbyggda för bästa möjliga signal till diverse enheten signalen ska skickas. Nighthawk X8 har även tre olika band. På det första bandet har vi våran gamla hederliga 2.4 GHz som kan leverera upp till 1000 Mbps. På det andra bandet finner vi 5 GHz som klarar av lite mer och levererar upp till 2.2 Gbps.

Till sist det tredje bandet som kör den nya generationen 5 GHz AC Dual band, på detta band får vi en längre räckvidd än det på de andra två banden. Nighthawk X8 har också två st USB portar, en USB 2.0 samt en USB 3.0. Link Aggregation funktionen gör så att man kan koppla två st Lan till en enhet som stödjer just Link Aggregation, detta är otroligt uppskattat på enheter som till exempel stödjer NAS.

Netgearnighthawkxeaghttxtscreanone

Våra tankar och upplevelser kring själva enheten är att den kraftfull och en av få routerns som har just Link Aggregation. Wifi genom lägenheten är inga problem, att streama något ifrån själva routerns enhet med en hårddisk inkopplad är både smärt och lag fritt. Link Aggregation gav strålande hastigheter ifrån min gamla server och detta är givetvis beroende vilka nätverkskort man använder samt själva enheten, men jag fick stadiga hastigheter mellan 120 till 150 MB/s då jag överförde filer. Självklart går det att få ut mer men då är de lite mer beroende vad du har för Internetlina, utrustning och hur bra den klarar av att skicka/ta emot stora mängder data. Vilket vi vet att denna Netgear Nighthawk X8 routern klarar av.

Vi skulle dock ha svårt att rekommendera Nighthawk X8 till en vanlig användare som vill ha bra räckvidd hemma på sin Wifi, de finns andra billigare enheter som skulle leverera dugligt (även om inte lika stabilt). Dock så skulle jag rekommendera X8:an för de som har en NAS hemma, streamar mycket och vill ha bra hastighet inom sitt nätverk. eller stor familjen med många enheter som fler smart tv apparater, mobiler, datorer m.m.

Netgearnighthawkxeaghttxtscreantwo

Vad klarar Nighthawk X8 av?

Snabbaste hastigheterna tillgängliga med upp till 5.3Gbps
Tri-band Wi-Fi ger mer Wi-Fi till fler enheter
Quad Stream ger upp till fyra dataströmmar per Wi-Fi-bandet
4 aktiva antenner och 4 inbyggda antenner för att förstärka och maximera intervallet
6 Gigabit Ethernet-portar, Port Aggregation två för snabbare filöverföringar (LAN1 / 2)
Smart Connect väljer intelligent snabb Wi-Fi-band för varje enhet
MU-MIMO kapacitet för samtidig strömning av data till flera enheter
Dynamisk QoS prioriterar bandbredd genom tillämpning och anordning

Tekniska specifikationer:

CPU: 1.4 GHz, 2 cores
RAM: 512 MB RAM (DDR3)
Hårddisk: 128 MB Flash (NAND)
Lan/WAN (6 st port + 1 WAN / 2 st Lan1-Lan2 Port Aggregation )
USB-portar: 1x USB 3.0 & 1x USB 2.0-port
Dimension : 316 mm x 264 mm x 61 mm (BxHxD)
Vikt: 1,6 kg
Garanti: 2 år

Netgearnighthawkxeaghttxtscreanthree

Varför ska du köpa den?

Netgear Nighthawk X8 är en toppmodern Router som är framtidssäkrad. Den erbjuder dessutom Link aggregation en mycket stabil Wifi anslutning och många inställningar som förhoppningsvis bara blir bättre med tiden och framtida uppdateringar. Den tar visserligen upp ganska mycket plats men är anonym i sin design och ett extra plus är helt klart möjligheten att stänga av diverse lampor som lyser/blinkar. Tänk även på att ingen router gör ditt internet snabbare än vad du faktiskt har, det är ingen magisk lösning som ger ökad hastighet från din bredbandsleverantör. Det är även bra att känna till faktumet att olika hårdvara är mer eller mindre stabilt, nyare nätverkskort och framförallt processorer/ram som klarar av att hänga med i X8ans buffring m.m. även gör en stor skillnad. Sist men inte minst har X8an hela 6st Lan portar så chanserna att du behöver en switch vid inköp av routern minskar rejält.

Tack till Patryk Roliow för teknisk input och tankar

Netgear Nighthawk X8 AC5300

7

Design

6

Byggkvalitet

8

Funktion

8

Pris

6

Plus

 • Link Aggregation
 • Bra stabil Wifi Täckning
 • Klarar av Flera enheter under påfrestande förhållanden

Minus

 • Ingen möjlighet att byta antenner
 • QoS inställningarna är för simpla
 • Högt Pris