Spelinformation

 • Testad plattform: Windows
 • Utvecklare: Blue Microphones
 • Utgivare: Blue Microphones
 • Hårdvarutyp: USB Mikrofon
 • Lämpar sig bäst för: Podcasts
 • Finns till: OS X | Windows
 • Släpps: 2009-12-09

 

Om datumet ovan får dig att rynka på näsan och uttrycka tveksamma tankar på grund av produktens snart sju år på nacken så har du nu chansen att bli övertygad om annat. Mikrofoner från Blue Microphones har sedan deras lansering år 2001 etablerat företaget som en högkvalitativ leverantör för alla audiofiler där ute. Yeti är en vän till alla podcasters, Youtubers och musiker med sin supersnabba plug-and-play USB-kontakt och är kompatibel med alla inspelningsprogram som du är van vid. Förutom mikrofonen så följer det även med två mjukvaror med i Yeti Studio: Studio One och Izotope Nectar Elements. Den förstnämnda är en inspelnings- och redigeringsmjukvara som tyvärr inte är till för nybörjare och som, för mig, var krångligt att likväl aktivera som att arbeta i. Den andra mjukvaran hjälper dig att få till det där lilla göttiga i dina inspelningar; djupet, diskanten och effekterna kan med hjälp av förinställda lägen snabbt åtgärdas eller så kan du själv pilla på alla spakar för att få till ditt alldeles egna ljud.

blueyetione

man förlåter mikrofonens klumpiga storlek

På grund av krångligheterna med de båda mjukvarorna till mikrofonen (naturligtvis helt frivilliga att använda överhuvudtaget) har mina tester gjorts i andra inspelningsprogram som jag är van vid och som inte kraschar hela tiden. Recensionen kommer därför inte att handla om hur man spelar in utan om hur det inspelade låter. För det är här som man förlåter mikrofonens klumpiga storlek. Det är nu som man ursäktar sig till grannen under sig när man dunsar ner den tillsynes blyförstärkta mikrofonen i skrivbordet. För ljudet är fantastiskt! Är du inte intresserad av teknisk mumbo-jumbo så ska jag inte tråka ut dig. Jag själv lider av tillfällig dyskalkyli när hertz, decibel och bits presenteras rad efter rad och jag har därför samlat alla tekniska specifikationer längst ner i recensionen.

Förutom ljudkvaliteten så dras min fåfänga mot designen av Blue Yeti. Det är en snygg jäkla mikrofon helt enkelt. Matt borstat stål med kromade detaljer och enkla kontroller i ett snyggt utförande: Håhå-jaja! Mute-knappen blinkar ilskt mot dig när du väljer att inte höras, den hämnas med att knäppa till i mikrofonen när du av-mutar vilket adderar arbete till din redigering av inspelade ljud men också ett störelsemoment när du streamar. Allt är i stål förutom knapparna och vredet som ställer in mikrofonens lutning (som inte gör mycket nytta då mikrofonen är designad för att peka rakt uppåt oavsett situation). Med ett snabbt vrid på baksidan kan du ställa in ljudkänsligheten med Gain och/eller välja i vilken omfattning/riktning mikrofonen ska ta upp ljud i. Välj om du vill spela in endast din röst för streaming, podcasting eller sång. Välj om du vill ta in ljud i stereo för att skapa en större dynamik för exempelvis en akustisk gitarr. Välj att ta upp ljud 360° runt om i rummet, passar bra för livespelningar eller flera röster samtidigt. Eller välj att spela in ljud från fram- och baksidan av mikrofonen, passar utmärkt till intervjuer eller podcasts med två personer. Allt detta skiftar du mellan i ett nafs med ett litet vrid på din Blue Yeti.

blueyetisettings

Allt detta skiftar du mellan i ett nafs med ett litet vrid på din Blue Yeti.

Som tidigare nämnt så känns mikrofonen klumpig. Det beror främst på två saker: storleken och vikten. De båda för med sig både för- och nackdelar till produkten och på ett sätt så neutraliserar de båda sidorna ut varandra. Mikrofonen väger 1,7 kg och mäter ca 13 x 14 x 25 cm. Vikten gör den klumpig att bära med sig men för den stationära soffpotatis jag är medför endast vikten att den står stadigt på bordet. Storleken gör den obskyr och i vägen när den inte används men höjden placerar den i en bra höjd mot munnen. Som sagt: det går liksom jämnt ut på något sätt.

Kritikerna är eniga och jag sjunger med i deras skara: Blue Yeti är en prisvärd mikrofon som (fortfarande) levererar en studiokvalitet rakt in i din dator utan dess like. Från ca 1300:- har du en hårdvara som matchas endast av något som kostar flera gånger så mycket och som har utnämnts flera gånger till världens bästa mikrofon. Det är en perfekt pryl för oss som satsar på musik, streaming och podcasts. Det går knappast att göra den enklare att använda och mjukvaran är, för den som orkar sätta sig in i den, ett strålande komplement till en redan strålande hårdvara. Om du har nått ända hit i recensionen och suktar efter alla tekniska godsaker kan du trycka fram den här nedan. Om du fortfarande har tvivel på vilken mikrofon du ska köpa så rekommenderar jag att du läser recensionen en gång till.

Tekniska specifikationer
MICROPHONE AND PERFORMANCE
 • Power Required/Consumption: 5V 150mA
 • Sample Rate: 48 kHz
 • Bit Rate: 16-bit
 • Capsules: 3 Blue-proprietary 14mm condenser capsules
 • Polar Patterns: Cardioid, Bidirectional, Omnidirectional, Stereo
 • Frequency Response: 20Hz – 20kHz
 • Max SPL: 120dB (THD: 0.5% 1kHz)
 • Dimensions (extended in stand): 4.72″ (12cm) x 4.92″(12.5cm) x 11.61″(29.5cm)
 • Weight (microphone): 1.2 lbs (.55 kg)
 • Weight (stand): 2.2 lbs (1 kg)
HEADPHONE AMPLIFIER
 • Impedance: 16 ohms
 • Power Output (RMS): 130 mW
 • THD: 0.009%
 • Frequency Response: 15 Hz – 22 kHz
 • Signal to Noise: 100dB
SYSTEM REQUIREMENTS

WINDOWS

 • Windows Vista, 7, 8 (or newer)
 • USB 1.1/2.0 (or newer)
 • 64MB RAM (or better)

MACINTOSH

 • Mac OSX (10.4.11 or higher)
 • USB 1.1/2.0
 • 64 MB RAM (minimum)
[collapse]

Blue Microphones Yeti Studio

9

Design

9

Kvalitet

9

Känsla

8

Prisvärdhet

10

Plus

 • Många olika lägen för ljudupptagning
 • Plug-and-play
 • Bra kompabilitet för Mac och Windows
 • Väldigt prisvärd

Minus

 • Klumpig
 • Överkomplicerad medföljande mjukvara