Det är väl knappast någon som lyckats undgå hur allas sociala flöden fyllts med artiklar och krönikor om virtuella monster och hur det både medför positiva och negativa saker. Det handlar om mobilappen som tagit världen med storm och som knappt funnits ute på marknaden i Nintendos hemland Japan i knappt 24 timmar och ändå toppar alla topplistor. Jag pratar givetvis om Pokémon Go ifrån Niantic och The Pokémon Company. I skrivande stund finns det över 25 miljoner spelare bara räknat i USA, och säkerligen minst lika många, om inte fler, i Europa. Heck, ni har säkert läst om hur Pokémon Go gick om Tinder (datingappen) i antalet nedladdningar på knappt två dygn. På knappt en minut har över 5000 personer världen över laddat ned spelet, och spelarna tillsammans har spenderat över $10.000 enligt Appinstitute. Det är bisarra siffror och vad var det som egentligen hände?

pokemon

På knappt en minut har över 5000 personer världen över laddat ned spelet

Pokémon var stort under början av 2000-talet med det första spelen Pokémon Red/Blue släpptes under mitten av 1999. Vågen har väl inte riktigt dött ut någon gång, bara blivit lite svalare fram tills nu. Det många inte vet är att John Hanke, CEO på Niantic som ligger bakom Pokémon Go även legat bakom stora delar av Google Earth. Jag har länge hållt ett öga på just denna app men aldrig riktigt trott på att det ska fungera, att det kommer tas emot av de inbitna fansen med bravur men att 90% av alla gamers skulle tycka det var fjantigt. Så sent som igår kväll började jag en konversation genom att säga “Hej, hur många pokémons har du fångat?”, och får ett rakt och ärligt svar tillbaka… “En jäkla massa Pidgeys och någon Ratatta, du då?”. Spelet och appen revolutionerar hur vi i samhället socialiserar. Det kanske låter som att ta i en del men ser er omkring på diverse nyhets-siter: överallt är det aktiva Pokémon Go spelare som hittar döda kroppar, ledtrådar för poliserna eller skapar event och springer runt i Central Park, pratar med nya människor och fångar dessa krabater tillsammans.

pokemongoartikelthree

“En jäkla massa Pidgeys och någon Ratatta, du då?”

Sen finns det de som går in för att vinna och vara först. Under slutet av förra veckan var det en amerikan som lyckats fånga alla, just nu tillgängliga, pokémons. Eller personen som sålde sitt konto på Ebay för flera tusen kronor, och där det än idag finns de som säljer sina konton för över 1000 kr. Eller varför inte ta vara på tillfället och bli en professionell Pokémon Go-Walker som Felicia, 16 år, har som sommarjobb. Jag kan fortsätta i all evighet, och allt det här har även ni säkert sett. Jag låter nog relativt negativ till det hela fenomenet vilket jag absolut inte är, jag tycker det är häftigt hur det har tagits emot. Det ska bli intressant hur länge denna bubbla håller och om det även kommer märkas på skolgårdarna när eleverna börjar skolan igen, tänk att ha en idrottslektion med fokus på “Pokémon Go”, hur coolt skulle inte det vara egentligen?

Nog om all statistik, jag själv har provat spelet och tycker att det var en intressant upplevelse. Jag som annars brukar använda mig av mobilappar som Endomondo och Funbeat för att se hur långt jag sprungit eller cyklat, och hur snabbt det gått, kan använda det i kombination med Pokémon Go. Samtidigt som jag är ute och fångar Pokémons kan jag se hur långt jag gått. Tanken slog mig att det här skulle kunna vara en app att använda i exempelvis skolan för att locka ut ungdomarna som ändå sitter vid sina telefoner/surfplattor dagarna i ända. Tänk er själva att komma till en idrottslektion och ha orientering på schemat och gå utefter olika förutbestämda slingor och fånga pokémons, återsamlas och se vad alla elever lyckats fånga upp. Jag har dock inte riktigt fastnat för spelet i sig då det känns på tok för tunt och ytligt. Gå hit, fånga en Pidgey, gå till ett pokéstop och erhåll en eller två nya pokébollar och så vidare. Ge mig en funktion att byta Pokémons med kompisarna, eller möjligheten att utmana kompisarna på fighter om en godispåse eller liknande, då snackar vi interaktion på hög nivå och en motivationspinne som nog många fler skulle haka på. Teknikföretagen går även de i taket då det nu finns alla möjliga dörrar som öppnar sig för exempelvis tillbehör som gör det enklare att ha koll på när en Pokémon uppenbarar sig.

pokemongoartikeltwo

Tänk att ha en idrottslektion med fokus på “Pokémon Go”

Jag läste om en kompis på Facebook som skulle iväg på ett event för Team Mystics, de hade gjort upp det tidigare att man skulle ta på sig kläder alternativt en hel kostym i det lags färg man representerade och samlas på en plats i Stockholm. När de kom dit kunde man se vilka som representerade vilket lag, fatta vilken mäktig känsla, och ingen kom dit för att slåss mot någon annan för att de valt fel lag. Nej, det handlade mer om en social tillställning där man kunde lära känna nya människor, prata om Pokémons eller andra spelerfarenheter, utmana olika Pokémon-gym och försöka erövra dem åt sitt lags färg och bara ha roligt. Jag tänker osökt på alla hemskheter som hänt i världen och hur det här istället får människor att samlas och socialisera. Fenomenet Pokémon är återigen tillbaka, kul för alla barn och ungdomar som idag får växa upp med ett modernt Pokémonspel där jag själv växte upp med TV-serien Pokémon och ägde varenda kort som gick att få tag på. Och förresten, jag har precis fångat en Dratini, den ni!