Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 4
 • Utvecklare: Blizzard Entertainment
 • Utgivare: Blizzard Entertainment
 • Genre: FPS
 • Antal spelare: 2-12 Online
 • Finns till: PlayStation 4 | Windows | Xbox One
 • Släpps: 2016-05-24

 

Blizzard ger sig in i FPS ledet och det med råge! Overwatch är ett av det roligaste spelen på länge! Varför? Svaret på det och andra intressanta saker finner du i vår videorecension nedan.

 

Blizzards senaste titel utspelar sig cirka 60 år in i framtiden där Overwatch var namnet på en organisation skapad av EU vars syfte var att skydda samhället ifrån Omnic-robotarna. Sagt och gjort, men enda sedan denna händelse har hjältarna blivit bortglömda och oense med varandra, vilket leder oss in i den nuvarande fejden mellan dom allihopa. Där tar storyn slut och det här fps’t gör sig inte speciellt beroende av någon story-kampanj eller singleplayer del heller.

Overwatch står på egna ben och till ovanligheten satsar Blizzard endast på multiplayer delen, vilket absolut inte gör oss något då de gör det förbannat bra! Spelet har fyra olika typer av klasser du kan spela som och dessa innefattar: Offensiv hjältar där vi finner bland annat Genji och min personliga favorit Soldier 76. Defensiv hjältar där Svenska dvärgen Torbjörn och den hat/älskade roboten Bastion hör hemma. Tank där den gigantiska Reinhardt skyddar laget med sin sköld och den galne Junkrat kastar björnfällor samt c4. Sist men inte minst så finns Support där healern Mercy håller laget levande och Lúcio som känns kraftig inspirerad från Jet Set Radio åker runt på sina inlines och boostar laget.

Overwatchtxtscrnone

Spelet har fyra olika typer av klasser du kan spela som

När det kommer till styrningen av karaktärerna kan det till en början kännas lite ovant. Alla olika hjältar har olika svårighetsgrader utsatta för att underlätta just hur lätt det är att spela med dem. Det kan därför vara bra att prova sig fram i spelets träningsläge där du kan välja mellan tutorial, skjutbana eller att träna mot spelets ai. Möt datorn först och bekanta dig med kontrollen, för att sedan ge dig ut på nätet och spela med andra mot andra. I Overwatch spelar du i lag 6 vs 6 det vill säga det är upp till dig och fem andra spelare på nätet eller dina närmsta vänner som ska göra slarvsylta av motståndarna. En sak Blizzard verkligen lyckats otroligt bra med här är spelets krav på lagspel, det går inte att vinna en enda runda om inte laget varierar sina val av karaktärer och att dom kompletterar varandra. Visst går det att alla spelar som en karaktär men det är inte rekommenderat att ALLA spelar som t ex. Pharah eller Bastion med hopp om att vinna en enkel vinst.

Det är lätt att fastna kanske för en karaktär men efter en stund vågar man successivt att prova på nya hjältar och därmed även hitta nya du tycker om. I början var Soldier 76 mer eller mindre den enda karaktär jag spelade som och studio23 hade Bastion som favorit. Idag spelar vi många av de andra hjältarna flitigt. Valet består till stor del av det som laget behöver för att ta sig vidare till vinst.

Overwatchtxtscrntwo

Det är inte rekommenderat att ALLA spelar som t ex. Pharah

Upplägget är simpelt; Ditt lag antingen attackerar eller försvarar olika punkter och om det ena laget lyckas ta en punkt går det antingen vidare till nästa punkt eller så är det ett fordon som ska transporteras genom ett antal checkpoints för att sedan nå målet och då har det ena laget vunnit och det andra förlorat. Lagarbetet är alltså A och O i Overwatch. och det gör spelet så mycket mer intressant än de andra ”One man army”-titlar som annars dominerar FPS-marknaden. Färgerna briljerar och är starka samt att humorn är invävd i karaktärerna med ironiska one-lines och liknande. Sen har Blizzard även lagt in ett par arkadmaskiner med homage till andra Blizzard titlar eller karaktärer.

Musiken i Overwatch passar väldigt bra in och karaktärernas olika röster stärker deras personligheter på ett passande sätt. När du levlar i spelet belönas du med så kallade Loot boxes, i dessa får du olika belöningar i form av in-game pengar, nya voice-lines, emotes, graffiti sprayer eller nya kläder till dina karaktärer. Får du dock dubbletter av ett föremål omvandlas detta till in-game valuta som du kan spendera på att köpa loss diverse nämnda saker varpå dessa kostar olika mycket, allt från 25 coins till 1000 coins.

Overwatchtxtscrnthree

Utsprida på de olika banorna finns arkadmaskiner med homage till andra Blizzard titlar eller karaktärer

Alternativet att köpa loss Loot boxes från steam, Xbox marketplace eller PlayStation Network finns också för den som vill spendera en slant. Det känns väldigt uppskattat att detta är den enda mikrotransaktion som existerar i spelet och att det du låser upp i Loot boxes inte påverkar spelet på något sätt mer än till den grafiska biten. Det är alltså inte pay to win utan mer pay to show off.

Det behövs ett fräscht nytt fps på marknaden både i hemma och på E-sports scenen och vi på redaktionen har stora förhoppningar för Blizzards senaste mästerverk, för ett mästerverk är vad Overwatch är. Det är nöjet att spela tillsammans som briljerar här och det var längesen vi hade såhär roligt! Detta är ett av 2016, inte bara roligaste spel men också bästa! Overwatch fungerar för alla vare sig du är inbiten Battlefield och Call of Duty spelare eller om du helt ny till genren.

En andra åsikt:

Blizzard lyckas med något som är ovanligt idag; Ett FPS som är färgglatt, ett fps som inte går ut på att låsa upp x antal vapen. Nej Overwatch går ut på två simpla saker enligt mig;
1. Ha roligt och 2. Teamwork för utan dessa två kan du inte spela Overwatch. Karaktärsutbudet är svinbra och variationen på dessa precis lagom. Hur du vill spela och vad laget behöver blandas i både skratt och gråt. Personligen hoppas innerligt att Overwatch illa kvickt dyker upp på E-sport scenen då det är förbannat enkelt att förstå men också otroligt skoj att titta på. Bra jobbat Blizzard! 9/10 – Studio23

 

Overwatch

9

Grafik

9

Ljud

10

Spelbarhet

9

Hållbarhet

9

Plus

 • Varierande karaktärer
 • Kul koncept som fungerar
 • Varje match är olik den andra
 • Snabba rundor

Minus

 • Få spellägen
 • Obalanserade hjältar