Spelinformation

 • Testad plattform: Windows
 • Utvecklare: Amplitude Studios
 • Utgivare: SEGA | Iceberg Interactive
 • Genre: Turordningsbaserat strategispel
 • Antal spelare: 1-8 Offline | 2-8 Online
 • Finns till: OS X | Windows
 • Släpps: 2016-04-07

 

Endless Legend – Shifters är en ny expansion för indiespelet Endless Legend. Spelet är ett tur-baserat och hexagonalt strategispel som låter dig kriga, förhandla om fred och/eller göra affärer. Vi har tidigare recenserat grundspelet och du kan läsa recensionen här. Endless Legend påminner mycket om Sid Meier’s Civilization V och liknande titlar. I dessa spel kan man välja en ras eller ett land och dessa för med sig olika fördelar. I Shiftersexpansionen introduceras rasen Allayi: en anpassande ras som inte påverkas av naturen och ej heller av vintern som passerar med jämna mellanrum i spelet.

Shifters kommer med rasen Allayi, nya hjältar, nya enheter och en uppdatering på vinterns effekt på spelfältet. För varje frusen säsong stannar matproduktionen upp och framkomligheten blir svårare. Det blir ett strategiskt övertag om man har en ras som klarar av kylan. Vintern är även en grafisk tilltalande aspekt; det ger en viss dynamik och på högre nivåer även en vändning i övertaget mot din fiende. Allayi trivs i kylan och ändrar färg från vit/orange till svart/blå och skaffar sig en mer aggressiv inställning.

För varje frusen säsong stannar matproduktionen upp och framkomligheten blir svårare

Pearls of Auriga är även ett nytt tillägg i och med expansionen. Pärlor fungerar som en ytterligare resurs och kan fås genom att genomsöka ruiner eller genom att klara quests. Man kan spendera dessa pärlor i den nya byggnaden ”Alter of Auriga” och kan ge dig ett bättre försvar i staden eller öka resursinkomsten. Spelar du med Allayi kommer pärlorna att komma naturligt då dessa erhålls i olika quest som du får under spelets gång. Allayi har som segerstrategi att utföra uppdrag över hela kartan, till skillnad från de andra raserna som vinner via dominans eller diplomati, och utforskning är en stor del i dina uppgifter för att klara av varje quest. Resurserna byggs därför på först senare i spelet när du har tillräckligt många trupper för att utforska världen.

Andra raser kan naturligtvis även ta del av pärlorna, men Allayi är den ras som drar mest nytta av dessa på grund av deras grundläggande strategi. De är även den ras som via speciella trupper kan dra nytta av bortomliggande resurser, detta kräver dock (som tidigare förklarat) att dina trupper har lyckats utvecklas och spridit sig. Allayi är därför en ras som tar en stund att komma igång med men som vid efter 50 turer balanseras upp med andra raser.

endlesslegendshiftersscreenthree

Det är dock inget spel som ger dig tillfredsställelse av en lyckad kamp

Spelet har en väldigt brant inlärningskurva och är inte att rekommendera till de som är ovana med turbaserade-spel (yours included). Det kan te sig väldigt förvirrande och komplext även flera timmar in i en match. Du kan fullt ut modifiera varje spel med mods, skräddarsydda trupper, kartstorlek och fiendernas täthet. Varje gång blir därför unik, om du så önskar, och tillåter många speltimmar av strategiskt huvudbry.

Sammanfattningsvis är detta ett spel för avancerade veteraner. Expansionen ger spelet ytterligare en nivå av komplexitet och den nya rasen är ett bra komplement till väderförhållandena som dyker upp. Det är dock inget spel som ger dig tillfredsställelse av en lyckad kamp, oftast låter jag det ske per automatik istället för att manuellt ange vilken trupp som ska attackera vilken trupp. Det känns långdraget och uppgraderingarna ger endast marginella skillnader. I liknelse till exempelvis Civilization V bleknar Endless Legend när det gäller spänning och känslan av fullbordan. För återkommande spelare är expansionen dock att rekommendera!

endlesslegendshiftersscreenone

det är sällan man får uppleva grafiken på nära håll och även då är det en besvikelse

Grafiken har hyllats av tidigare kritiker, men trots inställningen ”Fantastic” (högsta grafiska inställningen) ger pixlarna ett intryck av förlegad programvara vilket sänker betyget. Själva artworken i spelet är både kreativt och snyggt, men det är sällan man får uppleva grafiken på nära håll och även då är det en besvikelse. Det saknas också ett tilltalande soundtrack och själva ljudeffekterna är nästintill obefintliga. I min bok landar spelet platt och är endast tilltalande för riktigt inbitna spelare i genren.

Endless Legend

5

Grafik

6

Ljud

3

Spelbarhet

4

Hållbarhet

6

Plus

 • Kreativa raser
 • Stöd för mods
 • Stora anpassningsmöjligheter

Minus

 • Väldigt hög inlärningskurva
 • Oangagerande strider
 • Ingen känsla av att man har lyckats