Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 4
 • Utvecklare: Gearbox Software
 • Utgivare: 2K Games
 • Genre: FPS
 • Antal spelare: 1-2 Offline (co-op) | 2-5 Online
 • Finns till: PlayStation 4 | Windows | Xbox One
 • Släpps: 2016-05-03

 

Battleborn är ett spel som bjuder spelarna på ett actionpackat lagspel där det enda målet för de båda lagen är att vinna. Gearbox som tidigare legat bakom Borderlands-spelen visar återigen upp en klockren estetik och det är mycket som går att känna igen ifrån deras tidigare spel. Miljöerna, karaktärerna och framför allt det något humoristiska inslagen som att taunta motspelarna.


Battleborn är ett helmysigt spel som ger sig in i en stenhård kamp
om vem som ska stå högst upp på prispallen som PlayStation 4-MOBA. I samma genre tävlar gratisspelen Paragon och Smite, tillsammans med det kommande Overwatch. Alla dessa spel har sina bra och dåliga sidor, men det som gör Battleborn speciellt är just att det är Gearbox och deras sjukt kreativa hjärnor som ligger bakom spelet. Det här är ett FPS-MOBA, vi spelar i en multiplayer arena genom ett första persons perspektiv. MOBA-genren är något som är stort på PC, men det har inte riktigt slagit på konsoler just på grund av en sak, kontrollen. Att skapa ett fartfyllt spel med en precis kontroll är det som kommer vara denna typ av genres största problem när det kommer till konsolspelandet.

battleborngameplaytwo

Sjukt kreativa hjärnor som ligger bakom spelet

Hur som helst så bjuder Battleborn oss på två olika spellägen, antingen ställer vi oss ansikte mot ansikte med ett fiendelag som består av 5 spelare. Ditt egna lag består av lika många, och helst bör man försöka strukturera upp någon typ av taktik. I MOBA-spel vill man sträva efter att ha ett balanserat lag. En person får gärna ta lite extra mycket stryk, starta fighterna och verkligen sätta skräcken i fienderna. Någon bör backa upp denne genom att exempelvis kasta massvis med sköldar eller liv på denne, så att han inte går ner allt för snabbt. Sen har du de resterande tre personerna i laget som ska dela ut massvis med skada på fienderna, eller göra så de inte kan ta sig iväg någonstans, det spelar egentligen ingen roll. Så länge motståndarna smälter och dör, då gör ni rätt.

Det andra spelläget går ut på att du tar dig igenom en typ av berättelse där vi får ta oss ifrån punkt A till punkt B, och får veta lite bakgrund om de olika Battleborn-hjältarna. Det här är ett spelläge som går att uppleva själv och som blir svårare och svårare ju längre in du kommer, eller så går det att spela med andra på nätet. Just det här spelläget kan vara en kul del att ta sig igenom, men det är ingenting som känns speciellt belönande förutom att du erhåller erfarenhet med olika hjältar, och låser upp lite småprylar till dina gubbar så som nya kostymer och liknande. Gearbox lyckas ge oss en häftig spelupplevelse och får det verkligen att bubbla i magen på mig. Inte bara för att det är ännu ett MOBA-spel i den redan täta djungeln, utan för att det påminner så mycket om de underbara spelen i Borderlands-serien. Det märks även att spelet influerats av detta med tanke på alla sjukt fantasifulla vapen, förmågor eller varför inte tala om de små ”creepsen” som påminner om självaste Claptrap, robotmedhjälparen ifrån Borderlands.

battleborngameplayone

Det märks även att spelet influerats av detta med tanke på alla sjukt fantasifulla vapen

Estetiken finns där, karaktärernas personligheter lyser igenom och actionsegmenten är väl implementerade. Men vad är det då som gör att jag inte jublar rakt ut över Battleborn kan man ju undra. Jo, i och med att man valt att göra ett Multiplayer arena-spel genom ögonen på våra karaktärer gäller det att ha skarpa ögon och sinnen. Vid vissa bataljer så händer det så pass mycket på skärmen att det är svårt och veta ifall jag fortfarande lever eller om jag dog. Notera då att spel som Paragon och Smite som är två andra stora MOBA-spel till konsol har satt spelarperspektivet bakom hjälten, vilket ger dig lite mer översikt. Stundtals kan Battleborn kännas som en dålig kopia av Unreal Tournament, bara att det finns en halv miljard fler saker som händer på skärmen samtidigt. Det här problemet har jag främst stött på ifall jag valt en av närkampshjältarna att slåss med, där jag verkligen måste hoppa in i gröten och slå hej vilt.

Dessa typer av spel har även en förmåga att bli relativt enformiga i längden, och där får vi se vad Battleborn hittar på i framtiden. Just nu finns det tre olika speltyper när man möter andra spelare, ett som går ut på att hålla tre olika punkter och nå upp till en viss poäng för att vinna. Det här läget kräver oerhört mycket lagspel och är näst intill omöjligt att vinna om du inte tänker kommunicera med dina lagkompisar vilket är oerhört vanligt i spelet just nu, ingen som pratar med varandra. Det andra läget går ut på att försämra fiendernas försvar och eventuellt förstöra deras bas, ett klassiskt MOBA-upplägg med andra ord. Det tredje spelläget är bland de roligaste jag spelat på länge där vi ska försöka få datorstyrda fiender att attackera fiendens bas samtidigt som du måste försvara din egen. Här blir det lätt väldigt mycket kaos, väldigt mycket som händer och panik som uppstår när fienderna närmar sig din bas.

battleborngameplaythree

Vid vissa bataljer så händer det så pass mycket på skärmen

Hjältarna är även de roliga att spela och bemästra. Till en början har vi sex stycken hjältar att välja på, alla med olika förmågor och egenskaper, men allt eftersom vår spelprofil går upp i nivåer genom att vinna matcher, utföra olika ”Challenges” eller liknande, så kommer även nya hjältar att låsas upp. Inte nog med det så går det även att skapa en loadout innan spelstart, en loadout som gör det möjligt att ta mer stryk i matcherna, göra mer skada med eldförmågor eller varför inte möjligheten att återfå liv snabbare. Allt detta leder till att vår egen förmåga till att planera sätts på prov inför varje match, och den som är bäst förberedd kommer antagligen gå vinnande ur striden. Battleborn är underhållande, men jag sitter redan nu på spänn över vad som komma skall.

En andra åsikt:

Det var med en nästan barnslig förväntan som jag såg fram emot Battleborn, det nya spelet från Gearbox och 2K – utvecklarna som gav oss den mumsigt magnifika Borderlandsserien. Med hundratals speltimmar i Borderlands såg jag fram emot nya äventyr i högmättnad miljö med kvicka repliker och charmigt störd humor. Jag kunde till och med se över dess MOBA-element, ett format jag ännu inte lyckats omfamna, enbart av den anledning att det var ett spel av tidigare nämnda utvecklare. Det var ett ambitiöst projekt, mycket hype och ett pladask på mållinjen. Battleborn blev tyvärr en besvikelse för mig; kanske något som grundar sig i den hype jag hade skapat för mig själv, men känslan av ”var det här allt?” infinner sig efter bara några timmar av speltid. Alla kampanjer är spelade, alla spellägen är testade. Kvar står endast en utveckling av dina upplåsta karaktärer och din nyfikenhet över vilken karaktär du låser upp härnäst. That’s it really. Grafiken är tilltalande men bidrar samtidigt till kaoset på slagfältet. Spelets förstapersonsvy gör det otroligt förvirrande för alla som väljer att spela med en melee-klass och taktiken är för tillfället obefintligt i spelets tidiga dagar. Pluspoäng för att de har tagit tillbaka rösten till Tiny Tina dock! 5/10 – Rollo

Battleborn

7

Grafik

8

Ljud

7

Spelbarhet

5

Hållbarhet

6

Plus

 • Mysig atmosfär
 • Härliga karaktärer
 • Bra spelidé

Minus

 • Dåligt utförande
 • Obalanserat
 • För mycket som händer på en och samma gång