Spelinformation

 • Testad plattform: Xbox One
 • Utvecklare: Remedy Entertainment
 • Utgivare: Microsoft Studios
 • Genre: Actionäventyr | Tredjepersonsskjutare
 • Antal spelare: 1 Offline
 • Finns till: Windows | Xbox One
 • Släpps: 2016-04-05

 

Vi måste själva resa tillbaka i tiden för att etablera vad Microsofts efterlängtade titel egentligen är. Jag minns det som om det var igår: jag var ung och naiv; en snorig pojkspoling med fjunig haka och stora drömmar. Det var en sommar, E3 2013, och annonseringen av en tidsmanipulerande third-person shooter med helt fantastisk grafik gav mig rysningar och grannarna tinnitus av mitt flickaktiga skrik av upphetsning.


Tre år senare startar jag Quantum Break
på mitt Xbox One, en exklusiv titel som PlayStation 4-användare tyvärr inte får ta del av förutsatt att de inte även har en PC. Det är med svettiga händer och trevande fingrar som jag insuper all den atmosfär som ska fylla min förväntan. Tre års väntan. Tiden är kommen. Men är spelet allt som jag hade hoppats på? Både ja och nej. Det är ett hejdundrande lopp som snubblar sig fram på mållinjen. Det finns saker att diskutera om dagar i ända, men det finns endast en mening som skulle sammanfatta min upplevelse: du måste spela det själv.

Från början var det meningen att Quantum Break skulle befästa Xbox One som stället att vända sig till som en helhetslösning mellan TV och spel. Detta gör de ett försök till genom att låta sidoberättelsen utspela sig i 22-minuters långa filmsekvenser mellan varje akt i spelet. Varje val du gör innan dess påverkar vad som händer i varje avsnitt av serien. Har du hittat en speciell sak i spelet så dyker den upp i bakgrunden på TV-serien, annars utelämnas den. Olika val du gör ska också tydligen påverka seriens handling. En rolig detalj, men inget som gör sökandet mer värt annat än tillfredsställelsen att få 100% i spelet. Själva serien i sig är ganska sevärd, men det är inget som hamnar på A-listan. Effekterna är snygga och flera kända ansikten såsom Shawn Ashmore (X-Men), Aidan Gillen (Game of Thrones) och Lance Reddick (Spartacus) innehar huvudrollerna. Skådespelet är därför fullt godtagbart, men känslan påminner lite om serier som Stargate och Young Hercules.

2 choices

Olika val du gör ska också tydligen påverka seriens handling

Den goda nyheten är dock att spelets själva storyline är väldigt bra och berättarglädjen är överväldigande när du letar upp samlarobjekt i form av e-mail, brev, telefonsvarare och till och med historiska fragment som du med hjälp av dina tidskrafter kan bevittna. Ibland kan det dock vara ganska långdraget att läsa precis allt du hittar … Tillsammans med det berättelsedrivna tempot får du din beskärda del av tidsböjande action. Det är en välbekant rooty-tooty hide-and-shooty titel som vi känner igen från Gears of War, Deus Ex och Mass Effect fast med mycket mer listig AI. Man är van vid att titta upp från sitt gömställe så fort fiendernas ammunition har slutat hagla för att dela ut vansinnig hämnd och sedan ta sig vidare till nästa rum för att göra samma sak. Så är inte fallet i Quantum Break. Fienderna flankar dig, delar upp sig, kastar granater och kan senare in i spelet även nyttja samma tidskrafter som du har. Detta innebär att all din arsenal av superkrafter måste nyttjas i nästan alla strider och man gör det med nöje! Släng dig blixtsnabbt åt sidan, fånga fienden i en tidsbubbla, töm ett helt magasin i ansiktet och invänta att tiden hinner ikapp honom för att därefter njuta av en slow-motion effekt av 24 kulor som träffar kroppen samtidigt.

Dina krafter kommer från ett experiment med en tidsmaskin som gick snett. Företaget Monarch vill ha tag på tidsmaskinen och attackerar byggnaden bara några sekunder (eller är det år?) efter experimentets snedsteg. Du upptäcker att du kan frysa tid på bestämda ställen, blixtsnabbt förflytta dig från ett ställe till nästa, sakta ner tiden och stoppa kulor med en tidssköld. Du finner att explosionen från tidsmaskinen har förändrat tidens gång och flera ställen är frysta i tiden i så kallade ”stutters”. Andra händelser har fastnat i en loop, något som är ett mäktigt spektakel att bevittna. Tänk dig ett gigantiskt fartyg som kraschar in i en bro och sprider massiv förödelse för att sedan se detta spolas tillbaka och hända om och om igen. Effekterna och grafiken i spelet är i dessa fall imponerande. Manipulera tidens gång för att ta dig igenom fallande bilar, explosioner och vältande plattformar. På så sätt blandas ett litet pusseltänk in i spelet, men det får oss även att längta efter mer …

Quantum_Break_Gamescom_Screen_4

ett gigantiskt fartyg som kraschar in i en bro och sprider massiv förödelse

Trots spelets otroliga grafik och spelmotor så finns det något som inte riktigt stämmer in med dagens liknande titlar. Det blir efter ett tag väldigt linjärt, gå från punkt A till punkt B och hitta alla samlarobjekt samtidigt som du ska panga fulingar på vägen. Personligen känner jag ingen ilska mot den linjära bandesignen då spelet, för mig, är en berättelse och inte ett episkt äventyr likt The Witcher 3 eller Dragon Age: Inquisition. Men för de som hade hoppats på en öppen värld och fler än sex-sju timmar speltid kan komma att bli besvikna. Trots detta så är Quantum Break en upplevelse med mycket berättarglädje och spektakulär grafik och är värd att spela enbart för detta. Du måste spela det själv för att förstå.

Quantum Break

7

Grafik

8

Ljud

6

Spelbarhet

7

Hållbarhet

7

Plus

 • Vacker grafik
 • Roliga superkrafter
 • Bra story
 • Replay value

Minus

 • Alldeles för kort kampanj
 • Jämför sig inte med liknande spel