Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 4
 • Utvecklare: IO Interactive
 • Utgivare: Square Enix
 • Genre: Actionäventyr
 • Antal spelare: 1 Offline
 • Finns till: PlayStation 4 | Windows | Xbox One
 • Släpps: 2016-03-11

 

Hitman har äntligen landat, och Agent 47 ska bege sig ut på nya äventyr. Det bjuds på fantastisk musik och grafik, men frågan är om allt detta kan väga upp nästa generations Hitman-spel, eller om det faller platt som en pannkaka.


Agent 47 är tillbaka i ett fullspäckat actionäventyr bättre än någonsin.
För mig har den här spelserien hamnat vid sidan av och jag har inte spelat något av de tidigare spelen i serien, utan bara tittat på när andra spelat. Genren och hela friheten har känts som en för stor utmaning för mig, fram tills nu. Denna generations Hitman-spel kör en form av episodisk indelning, det vill säga när du köper spelet är det inte hela spelet på en gång utan det är uppdelat i sju olika episoder. Den första episoden utspelar sig under en modeshow i modevärldens mecka, Paris. Här ställs vi inför flera olika utmaningar, men vårat huvudmål som torped är att döda två stycken internationella tjuvar som säljer hemligstämplade dokument stulna från myndighet. Med hjälp av skiftnycklar, skruvmejslar, råttgift och många fler tillbehör har vi alla möjligheter i världen att utföra vårat uppdrag. Möjligheterna är få, och att röra sig i ett stort hus med massor av folk, och försöka döda två av dessa utan att bli upptäckt kan till en början kännas övermäktigt, men ack så häftigt när man faktiskt lyckas.

Agent 47 är framklonad i Rumänien av en galen vetenskapsman och har genom sina goda egenskaper blivit framgångsrik som torped, och det är just därför han blir rekryterad för arbetet. Innan varje uppdrag får vi möjlighet att välja ett par tillbehör som en ljuddämpad pistol, eller tre småmynt som vi kan använda oss av för att distrahera vakter. Det finns en hierarkisk rang på alla karaktärer under de olika uppdragen. Vill jag ta mig in i köket måste jag se ut som en servitör eller kock, och för att se ut som en måste jag leta rätt på en ensam själ som jag kan knocka medvetslös, klä ut mig som honom och gömma kroppen i en garderob, frys eller liknande. När jag väl tagit mig in i köket och plockat på mig råttgiftet är det dags att använda giftet på ett glas, som i sin tur gör mitt mål illamående och leder till att han springer till närmsta toalett och där, när vi äntligen är ensamma är det jag som bestämmer hans öde.

Hitmantxtscrnone

Vill du som spelare gå in Guns Blazing, do it!

Friheten är påtaglig och inbjudande men det kan även vara spelets akilleshäl. Det gäller att alltid hålla låg profil, för ditt beteende påverkar alla människor och minsta knuff eller rörelse, ställa sig framför i en konversation leder till oroligheter. Detta är något jag inte trodde skulle spela så stor roll, men om jag väljer att springa som servitör i en trapp eller inne i köket, så märker dom andra av det och blir misstänksamma samt följer efter dig. Att friheten kan vara spelets akilleshäl är just på grund av att möjligheterna är för stora, det finns inget direkt mål att såhär måste du göra. Vill du som spelare gå in Guns Blazing, gör det för det är också ett sätt att klara banan, däremot får du inte speciellt höga poäng när kropparna ligger utspridda på dansgolvet med blodet rinnandes.

Spelet är uppdelat i sju olika episoder, där varje episod kommer släppas med en månads mellanrum. Det här är ett koncept som jag personligen har kommit till att älska. Det ger mig tiden att utforska, klara av utmaningar och verkligen hinna göra allt i första episoden utan att det ska kännas övermäktigt. Den här recensionen sträcker sig över den första episoden, den skillnad de andra episoderna har är; nya utmaningar, nya mål och nya platser att befinna sig på. Spelets grundsystem är och kommer vara densamma. Hitman och Agent 47 är tillbaka och låter sina rötter verkligen gro i mig och andra. Jag har svårt att stänga av spelet då jag vill pröva nya sätt att ta ut mina mål. Det finns möjlighet att få hjälp i de olika uppdragen där spelet mer eller mindre pekar ut vart du ska ta vägen, vem du ska förfölja eller vem du ska slå ut medvetslös för att få ett föremål från dem. Jag har helt stängt av det hjälpmedlet för att få ut så mycket som möjligt av det svåra och underbara spelet har med sig. Utöver detta finns även utmaningar att uppdragets mål kan dödas på olika sätt, exempelvis genom att mordet ska se ut som en olyckshändelse där du släppt en takkrona på dem eller en livbåt bara råkar falla ned över dem. Vi kastas inte in i Paris direkt, utan först får vi möjlighet att öva upp våra färdigheter i ett kort introduktionsläge inspelat i en studio, och får här pröva på olika sätt du kan ta ut dina mål, samt hur spelets olika mekaniker fungerar.

Hitmantxtscrntwo

Agent 47 är tillbaka i ett fullspäckat actionäventyr bättre än någonsin

Hitman för den nya generationen är ett spel jag kommit att älska, och ser verkligen fram emot nästa episod och nästa utmaning. Fler spel ämnade för singelplayer borde anamma upplägget som bland annat Life is Strange och King’s Quest har gjort nämligen att släppa episoder av sitt spel. Jag tycker det är en bra modell och ger spelaren möjlighet att utforska och pröva nya sätt att ta sig igenom uppdrag på ett begränsat område. Agent 47 ser bättre ut än någonsin, och att det här är första gången jag spelar Hitman och verkligen älskar det, gör att jag nu kommer ta mig igenom de tidigare spelen i väntan på nästa episod.

HITMAN

9

Grafik

10

Ljud

8

Spelbarhet

9

Hållbarhet

8

Plus

 • Stora valmöjligheter
 • Snyggt och levande
 • Episodisk indelning

Minus

 • Långa laddningstider
 • För stor frihet