Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 4
 • Utvecklare: Ubisoft Massive
 • Utgivare: Ubisoft
 • Genre: Tredjepersonsskjutare
 • Antal spelare: 1-4 Online | 12v12 (Dark Zone)
 • Finns till: PlayStation 4 | Windows | Xbox One
 • Släpps: 2016-03-08

 

Tom Clancys The Division är ett mästerverk i hur man i grund och botten ska skapa ett action rpg i tredjeperson, men frågan jag ställer mig är om det är tillräckligt inbjudande för alla, och om det faktiskt kommer hålla i längden.


Tom Clancys The Division, spelet som bjuder oss på
ett fullspäckat actionäventyr i ett infekterad New York. Spelet är baserat på böckerna; Operation Dark Winter och Directive 51 skrivna av Tom Clancy. Dessa två böcker berättar en historia om hur sårbar mänskligheten har blivit. I spelet återspeglas detta av ett  mässlings-liknande virus som sprids under den populära rea-dagen Black Friday och hela USA går under på bara fem dagar. Du som spelare ingår i en grupp vid namn SHD (The Strategic Homeland Division) även kallat The Division. Ditt och andra spelares uppdrag blir att återställa ordningen i det kaos som numera råder och rädda det som räddas kan, men detta är bara början på vårat äventyr.

Grundtanken är att du som agent ska gå upp i level, plocka på dig ny utrustning och försöka återställa lugnet i staden genom att ta kål på motståndsgrupper som MLB (The Last Man Battalion) och rebeller som gärna njuter av det lamslagna läget i staden. När du inte springer från uppdrag till uppdrag så skjuter du antagligen mot en fiendegrupp på New Yorks gator och detta upprepas gång på gång. Vid de lägre nivåerna kan det kännas som springandet genom stadens tomma gator är ditt huvudsakliga uppdrag, men så fort du låser upp någon av de flera utspridda ”Safe-houses” kan du snabbt och smidigt teleportera dig mellan och till dessa, vilket tar bort de kilometerlånga transportsträckorna. Detta går även minst lika bra med en av de som du spelar i grupp med.

Thedivisiontxtscrnone

I The Division stöter vi även på ”Echos” som är en typ av återskapande hologram

Safe Houses är platser som är säkra ifrån fiender och agerar en samlingszon för spelarna. Där kan du köpa/sälja saker, leta upp andra agenter att spela med (om du nu inte spelar med dina vänner online) men det är även den plats där kartan uppdateras sig med nya uppdrag och möten. Ute på gatan är du ensam så länge du inte stöter på ett par polare och springer i grupp som sträcker sig upp till fyra spelare. Allt är uppbyggt genom instanser och det är först när du låst upp safe houses du kan stöta på andra spelare förutom i spelets startzon samt PvP-området Dark Zone. Din egna bas; Base of Operation ger tillgång till massor av prylar som exempelvis ett crafting table som låter dig bygga egna vapen och annan utrustning efter behag så länge du har ritningarna till dessa som droppar vid avklarande av diverse uppdrag. Detta lägger till ytterligare ett lager på själv viljan att utforska. Om man som jag älskar att utforska kan man även hitta material som tyg, elektronik, verktyg m.m. som alla sträcker sig från grönt till gult där gult är high-end utrustning. Runt om i New York har folk lämnat kvar mobiltelefoner, journaler som du kan läsa och lyssna på. I The Division stöter vi även på ”Echos” som är en typ av återskapande hologram ifrån en händelse som utspelats på platsen du står, som i sin tur kan leda till ledtrådar inför en virusjournal eller liknande. Drönare och försvunna agenter är även med på listan och något som du som spelare uppmanas att samla på då det i slutändan ger dig speciella kläder om du kan hitta alla sakerna.

Maxnivån i The Division för din karaktär i dagsläge är level 30, och att nå maxnivåer i ett action-rpg kan ofta kännas som ett jobb som behöver utföras snarast möjligen. Men redan vid lägre nivåer får vi tillgång till både ”Hard missions” i form av svårare uppdrag. Vi kan även gå och PvPa i Dark Zone, eller utforska mer av New York. Divisions End Game består just nu av Dark Zone som är en plats där man dödar både rebeller och andra spelare och där den ständiga kampen över ”loot” är konstant. Här kan man välja att samarbeta eller hugga varandra i ryggen, där fienderna är mer aggressiva än någonsin. Den 29 mars ska dock spelets första uppdatering släppas vilket ger möjligheten att spela uppdraget ”Falcon Lost” som ska ge en utmaning över det vanliga men även belöningen att byta de föremål som gruppen belönas med efter uppdragets slut.

Thedivisiontxtscrntwo

Nere i tunnelbanorna ligger det lik och man kan nästa känna lukten av förruttnade människor

Ett av problemen jag har stött på är spelets Ai. Redan från start har jag känt att fienderna verkar halvt förvirrade och jag kan stå bara meter ifrån dem och klappa händer, utan att de märker något. När vi däremot rör oss in i Dark Zone blir det helt andra bullar och en mycket mer intressant Ai som måste överlistas. Varför det är en så markant skillnad är för mig oförståeligt, eller om det bara är något jag upplever då fienderna i Dark Zone tål mer och kanske får mer svängrum utan att tvärdö av ett skott i huvudet. Men Dark Zone är det som är mest intressant i skrivande stund och framför allt om man springer in med flera kompisar som taktiskt kan täcka varandra och jobba tillsammans för att ta ned bossar.

Miljöerna i The Division är välskapade och New York känns väldigt övergiven just på grund av att andra spelare inte syns till, och de är endast ett fåtal överlevare kvar i staden, som mer än gärna drar sig undan de rebelltäta gatorna. Ibland faller snön och skymmer synen eller så sveper en tät dimma in över staden, och allt det här bidrar till att utbytet av skott med fienden alltid känns både nytt och fräscht. Vid ett av de tidigare uppdragen när vi anfaller Madison Square Garden tog mig verkligen på sängen. Att befinna sig i mitten av denna häftiga arena med fiender som gömmer sig bakom diverse skydd på övervåningen fick mig verkligen att tappa andan över hur häftigt detaljerat och välskapt The Division är. Nere i tunnelbanorna ligger det lik och man kan nästa känna lukten av förruttnade människor blandat med skräckkänslan över att detta faktiskt skulle kunna hända i verkliga livet.

tomclancythedivisiongameplaythree

Safe Houses är platser som är säkra ifrån fiender

Tom Clancys The Division är ett underhållande spel som bjuder oss spelare på ett äventyr där utvecklarna verkligen tänkt igenom både början, mitten och slutet. Resan till maxnivån glöms bort då det finns så mycket att göra och helt plötsligt har man gått upp i nivå. Dark Zone sätter tilliten på prov och är även det en häftig upplevelse att ta sig igenom. Kommer jag bli skjuten i ryggen, eller kommer mina kompanjoner att skydda mig? Den ständiga spänningen och rädslan är överhängande. Tom Clancys The Division är ett riktigt bra spel, och även planerat in i minsta detalj på vissa ställen. Det enda jag kan önska mig är en jämnare svårighetsgrad, och ett djupare ”End-game”.

En andra åsikt:

The Division från Svenska Massive har mycket att leva upp till. Efter försening av spelets release var förväntningarna nästan larvigt höga. Så levererar Tom Clancy’s The Division? Jajamän! Dock känner jag att PvP-delen inte är så mycket just player vs player, att gå rouge som det kallas i Dark Zone är otacksamt och inget som lönade sig fören först nu. Tyvärr förstör detta väldigt mycket mer än det underhåller, förutom detta behövs lite mer end game-innehåll för att spelet ska vara lockande nog efter level 30. Dock levererar spelet en fantastiskt intressant story och ett bra spel, jag bara önskar att de hade gjort några saker annorlunda. Men det är fortfarande ett förbannat bra spel! 8/10 – studio23

Tom Clancy's The Division

9

Grafik

10

Ljud

8

Spelbarhet

9

Hållbarhet

8

Plus

 • Snygga miljöer
 • Engagerande spelupplägg
 • Roliga uppdrag och spelsystem

Minus

 • Katastrofala ljudbuggar
 • Ibland fungerar inte cover systemet
 • Statisk stad