Spelinformation

 • Testad plattform: Windows
 • Utvecklare: Ubisoft Montreal
 • Utgivare: Ubisoft
 • Genre: Actionäventyr
 • Antal spelare: 1 Offline
 • Finns till: PlayStation 4 | Windows | Xbox One
 • Släpps: 2016-03-01

 

Vi beger oss 12 000 år tillbaka i tiden och får uppleva ett blodigt krig över landet Oros. Följ med oss till fots på ett äventyr fullt av sabeltänder, flinta och ugga-chacka i Far Cry: Primal.


Du är Takkar, en av de tillsynes få av folkslaget Wenja
– terroriserade av kannibalerna Udam och de eldflängande stammen Izila. Du är den sista överlevande ur en grupp av mästerliga jägare och i ett försök till att överleva finner du landet Oros. Här vandrar små utspridda grupper av Wenja och ditt uppdrag blir att förena folket och expandera ert territorium. Till en början är allt en kamp för överlevnad. Du samlar förnödenheter för att bygga vapen och du jagar djur, allt från getter till hjortar. Spelets syfte är att förmedla en upplevelse och det är sällan vi får spela som en grottman så här autentiskt som det faktiskt känns. Även om man inom några timmar har byggt upp både självförtroendet och en arsenal med vapen så finns det få tillfällen där taktik inte spelar roll.

Nattens inbrott sänker sig över dalen och du blir helt plötsligt medveten om att du inte är högst upp i näringskedjan. Ditt enda effektiva vapen i det här läget är eld. Men var försiktig, allt runtomkring dig är lättantändligt och elden sprider sig snabbt. Du går till historien som världens första pyroman – vilket är en bedrift i sig! Lämna området snabbt innan du blir grottkebab och undvik pantrarna och kannibalerna som ser dig i eldens sken. Utmaningarna är på det här sättet olikt alla andra spel tidigare. Det är inte hjälte mot fiende, det är du mot världen.

Farcryprimalscreenone

Du samlar förnödenheter för att bygga vapen och du jagar djur, allt från getter till hjortar

Frukta icke, ty hjälp är på väg! Under dina utforskningar av landet Oros träffar du på många minnesvärda karaktärer som hjälper dig på vägen. Vissa är charmiga och modiga, andra är mindre trevliga. Dessa karaktärer låser upp nya uppdrag och nya vapen i din kamp för att ta över landet. Du behöver också uppgradera deras hyddor för att få ytterligare bonusar och för detta behöver du resurser. Till en början kan detta verka som en långtråkig uppgift, men efter en stund blir det något som du gör naturligt; en pinne där, en sten där, en flådd mammut där. Det kan vara värt att stänga av animationerna till själva upplockningen av materialen dock. Det förstör lite av den autentiska känslan, men samlandet blir så mycket mer behagligt utan att dyka ner huvudet mot marken varannan sekund.

Din största resurs i vildmarken är dina djur. Du har en gåva som tillåter dig att tämja även de mest vildsinta bestar varav alla har sina egna egenskaper i strid. Vissa djur kan du även rida på, såsom björnar och sabeltandade tigrar. Ditt första djur som du tämjer blir dock ditt viktigaste: ugglan. Den ersätter din kikare från tidigare spel och markerar ut fiender åt dig. Därefter kan du uppgradera den för att attackera fiender med sina väldiga klor eller släppa primitiva bomber rakt in i deras läger. Taktik och strategi är allt i landet Oros. Du har inga maskingevär och inga handgranater. Du har en pilbåge och en benyxa. Därför är det viktigt att planera dina attacker och att använda dina djur på rätt sätt.

Farcryprimalscreenthree

Vissa djur kan du även rida på

Du kommer att upptäcka att Oros är så mycket större än vad du först trodde och att det är mer till Udam och Izila än vad som märktes vid en första anblick. Du bygger upp din arsenal och dina skills, tacklar svårare uppdrag, utforskar mystiska grottor och förbereder dig inför nya områden att utforska. Du bemästrar spjut, slingor, långbågar och två-hands klubbor. Du kommer att stöta på betydligt större hot, men du kommer bemöta dessa med ännu större medel. Där många andra open-world spel förblir förutsägbara så kommer Far Cry: Primal att fortsätta överraska.

Det finns så mycket historia och berättarglädje i spelet och det skapar en rik atmosfär som tillåter dig att fly vardagen på ett autentiskt sätt. Utvecklarna har tagit fram en förhistorisk värld full av mystisk magi och brutalt våld, de har till och med utvecklat nya språk till de respektive stammarna. Det känns i slutändan som ett typiskt Far Cry-spel, men separationen mellan de tidigare titlarna och Primal är stor. Det som stör mig är de återanvända ljuden, animationerna och UI:n. Till en början jämförde jag spelet som en primitiv version av Far Cry 4, men varje minut av speltid har långsamt fått mig att se Primal som en titel som står på egna ben.

Farcryprimalscreentwo

Naturen är hänsynslös och känslan av utsatthet är total genom hela upplevelsen

Sammanfattningsvis är Far Cry: Primal ett mysigt, utmanande, blodigt, strategiskt och förträffligt spel. Grafiken kan lämna lite att önska ibland, tigern men världen och dess skönhet väger upp det många gånger om. Fienderna känns inte som 3D-modeller styrda av kod utan som tänkande individer. Naturen är hänsynslös och känslan av utsatthet är total genom hela upplevelsen. Spelet saknar co-op eller multiplayer för att ge plats åt single-player läget, vilket många har klagat på. Ibland, anser jag, att det inte behövs multiplayer till alla spel. Ibland behövs ett episkt äventyr på egen hand. Ett äventyr som vi kommer att minnas och som inte överskuggas av ens polare som hukar sig över ens döda kropp i multiplayer. Far Cry: Primal är ett måste för alla som älskar de tidigare spelen och som vågar möta något nytt.

Tidigare upplevelser i Far Cry serien hittar vi Far Cry 3 samt det otroligt roliga Far Cry 3: Blood Dragon som du kan titta närmare på om du vill.

En andra åsikt:

Jämfört med Far Cry 3 och 4 är Primal ett ganska blekt spel. Storyn är inte särskilt engagerande och karaktärerna är inte alls lika spännande. Det är inte ett dåligt spel i sig, men i jämförelse finns det inte så mycket innehåll. Uppdragen är ganska lika varandra och det är väldigt mycket samlande av olika resurser för att kunna uppgradera sina vapen och sin by. Det är inte just samlandet jag har problem med för det har alltid varit en stor del av Far Cry-spelen och jag antar att livet var så när spelet utspelas, men det hade kunnat göras mer som en del av uppdragen. Istället för att jaga djuren på den öppna kartan så hade det varit roligare om man kunde ta med alla jägare i stammen och strategiskt sätta ut fällor och driva bytesdjuren mot dom istället för att sätta ut fällor och sen springa runt som en galning och hoppas att djuren jagar efter en igenom dom. Det är även ett ganska kort spel, runt 25 timmar för platinum-trophyn och kanske 3-4 timmar till om man vill samla på sig alla collectibles, men eftersom det inte finns någon belöning för att ta alla och det efter ett tag bara är jobbigt så känns det helt meningslöst att engagera sig i det 7/10 – Deus

Far Cry Primal

8

Grafik

9

Ljud

8

Spelbarhet

10

Hållbarhet

6

Plus

 • Vacker miljö
 • Utmanande på rätt sätt
 • Minnesvärda karaktärer

Minus

 • Påminner ibland om tidigare titlar