Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 4
 • Utvecklare: Capcom | Dimps
 • Utgivare: Capcom
 • Genre: Fighting
 • Antal spelare: 1-2 Offline | 2 Online
 • Finns till: Linux | PlayStation 4 | Windows
 • Släpps: 2016-02-16

 

Det är äntligen dags för den största fightingspels-serien att välkomna sitt senaste syskon och jag kan inte vara mer exalterad. Efter alla beta-tester som Capcom har haft, får jag äntligen ge mig in i retail-versionen av Street Fighter V och efter ungefär 600 timmar spenderat med föregångaren är det på tiden.

För er som inte vet (eller har bott under en sten) är Street Fighter en fightingspels-serie som har 29 år under bältet och tillsammans med serier som Mega Man och Resident Evil byggt upp Capcom till industrijätten som företaget är idag.

I Street Fighter V är konceptet och målet väldigt simpelt. Precis som i sina föregångare går det ut på att krigare från världens alla hörn och kampsporter träffas för att spöa varandra och stoppa skurken, som oftast råkar vara M. Bison. Av den lilla mängden story tillgängligt i Street Fighter V just nu, är det exakt så det verkar vara här också och en liten mängd story är det.

Sfvtxtscrnone

För den som gillar att spela fightingspel för singel player ser det väldigt tomt ut

Capcom har nämligen valt att släppa spelet utan specifika funktioner tillgängliga vid release. Ett stort story mode, spectator mode, multimanna lobbys, avancerad tutorial och trials är funktioner som kommer senare som gratis content updates. De flesta av dessa funktioner kommer att släppas i Mars, men det stora extensiva story modet Capcom har pratat om släpps först i Juni. Så för den som gillar att spela fightingspel för singel player ser det väldigt tomt ut. Ett läge med lite tunna bakgrunder för alla 16 nuvarande karaktärer, survival och en väldigt grundläggande tutorial som bara lär ut spelets kontroller. Det är allt. Vilket kan vara avtändande för vissa.

För er som är mer intresserade av multiplayer ser det mycket ljusare ut. Ranked, där man krigar för League Points och avancerar upp i ett antal ligor och klättrar i rank. I Casual spelar man mot andra som bara vill ha kul och inte behöva riskera sina hårt förtjänade league points. Sen finns battle lounge, där man antingen startar upp en lobby eller går in i någon annans för att spela några set. Det är också i det här läget man kan bjuda in en kompis för att spela och i mars, när flerspelar lobbyn kommer kan man bjuda in 7 vänner och till slut har vi klassiska versus, där rivaler föds och vänner splittras hemma i soffan.

Spelets karaktärs-roster varierat och är unik, men det är svårt att inte sakna klassiker som Sagat och Akuma. Från Street Fighter 2 återvänder Ryu, Ken, Chun-Li, Dhalsim, Zangief, Cammy, Vega och M. Bison. Från Street Fighter Alpha-spelen gör karaktärer som Birdie, Karin, Nash(Charlie för västvärlden) och R. Mika comeback från en väldigt långvarig avsaknad. Tillsammans med de 4 nykomlingarna Rashid, Laura, Necalli och F.A.N.G bildar dem här 16 krigarna spelets launch roster.

Sfvtxtscreentwo

De 4 nykomlingarna Rashid, Laura, Necalli och F.A.N.G

Capcom har redan gått ut med att det kommer släppas sex st tilläggskaraktärer under 2016. Alex från Street Fighter III är först ut. Han släpps redan i mars tillsammans med trials och multimanna lobbys. De resterande 5 är Guile, Balrog, Ibuki, Juri och Urien. Ordning då dessa släpps har inte blivit bekräftade än.

Nätkoden är riktigt bra. Av alla matcher jag körde online fick jag två som var laggiga. En bra nätkod ihop med det nya streamlineade combosystemet gör att man mer sällan droppar combos. 1 framelänkar är nu helt borta och omgjorda till 2 framelänkar istället. Vilket är helt underbart. Det är aldrig kul att tappa combos p.g.a. input lag.

Gameplayet är fantastiskt. Det är verkligen en fröjd att spela. Det är lite långsammare än sin föregångare, men det är inte något negativt. Saker blir lättare att reagera på. Som när någon hoppar in mot dig är det lättare att slå bort honom. Eller när någon kastar ut en random Dragon Punch är det lättare att hinna fram och straffa motståndaren.

Sfvtxtscrnthree

Jag ska gå ut i ranked och bli världens bästa Birdie-spelare

Street Fighter V rekommenderas starkt inte bara för fightingspels fans, utan också för er som är intresserade av kompetitiva spel överhuvudtaget. Är du en person som vill ha en story i ett fightingspel borde du kanske vänta till Juni. Annars är det bara gå ut och köpa.

Vill du läsa mer om Street Fighter V? Kanske få en lite djupare insikt kring mekaniken inom spelet. Då rekommenderar jag att du läser artikeln jag skrev om betan som var aktuell för inte all för lång tid sedan. Den hittar du här.

Om ni nu ursäktar mig lite. Jag ska gå ut i ranked och bli världens bästa Birdie-spelare. Möter ni en svensk Birdie som ger er stryk är det förmodligen jag.

Street Fighter V

9

Grafik

8

Ljud

10

Spelbarhet

10

Hållbarhet

8

Plus

 • Fantastiskt bra musik
 • Fighting rostern
 • Mycket stabil gameplay

Minus

 • Lite innehåll vid release
 • Kan avskräcka de som tänkt spela solo