En hel del har hänt under 2015 på sidan. Mycket har hänt på redaktionen och vår rapportering kring spelevent har växt rejält! Vi skickade ned Alexandra och Andreas Till E3 i Los Angeles, höll en stor stream med över 20 000 tittare! Vi snyggade även till sidan och vår recensionslista där vi under 2015 har  recenserat över 100 titlar! Momentum Podcast gjorde återkomst men denna gång utan studio23 som co-host. Vi besökte Comic con mässan i Freinds Arena och den Danska teknikmässan Techbrief hölls på Svensk mark detta år, vi betatestade bland annat Guild Wars 2 första expansion: Heart of Thorns. Några nya tillkom på redaktionen medan andra slutade. Sist men absolut inte minst gjorde även Elite news en comeback och som alltid gav er de bästa nyheterna inom spelvärlden, fast denna gång i ett simplare format!

Låt oss presentera år 2015 bästa spel!

 

2015-Årets-överraskning-Rocket-League

Rocket League

Playstation Network exploderade när Rocket league var månadens gratisspel. Oavsett om du är bil- eller fotbollsintresserad lyckas Rocket League roa dig. Spelet bjuder på extremt mycket skratt och panik. De har nyligen lagt till en del nya funktioner som ger spelaren möjlighet att själv styra spelets regler, som att exempelvis köra en match i slow-motion eller ultrasnabb fart. Ett perfekt spel att spela tillsammans med några av de andra 8 miljoner som spelar Rocket League!

 

2015-Årets-besvikelse-The-order

The Order 1886 

The Order 1886 är som den där upplevelsen då du ser något på bild som ser extremt lockande ut och aptitlig, för att tio minuter senare få något som inte alls ser ut som på bilden, smakar inte som du hoppades och är lika tråkig som hemgjord pyttipanna. Det som såg lovande ut blev ett kort och mediokert äventyr som vi knappt minns. En del bra idéer, som inte användes, hade räddat spelet om utvecklarna hade vågat utforska dem. Men istället får vi ett ljummet och tråkigt äventyr med mustascher (stort plus för mustascherna och skäggen) men inte mycket mer.

 

2015-Årets-MMO-Elder-Scrolls-Online

Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited

Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited på konsol ger oss inte bara allt det bästa från PC-versionen, det är dessutom ett, om inte DET, absolut bäst konsolanpassade MMO-spelet vi har spelat! Med egna guilder, utmanande dungeons och massvis med utforskande blir aldrig Tamriel tråkig att besöka. Dessutom är det något speciellt att spela med eller mot så många andra i spelets extremt roliga PvP-del.

 

2015-Årets-RPG-Witcher-3

The Witcher 3: Wild Hunt

Med otroligt bra handling och utförande lyckas CD Projekt Red återigen fånga våra hjärtan. The Witcher-triologins sista del förtrollar oss och får spelare att sitta fastklistrade framför detta mästerverk i många timmar. Det extremt polerade stridssystemet gör att The Witcher 3 känns betydligt mer flytande än tidigare spel och är något som bidrar till en bättre spelupplevelse.

 

2015-Årets-äventyr-Uncharted

Uncharted: The Nathan Drake Collection

Uncharted: The Nathan Drake Collection är inte bara en snyggare version av Uncharted’s tre första titlar. Trots avsaknad av multiplayer så bjuder The Nathan Drake Collection på tre äventyr du sent glömmer. Handlingen, dess action, spelets vackra, putsade miljöer samt flera kluriga pussel gör spelet värt att köpa. Oavsett om du har spelat spelen tidigare, eller om du inte tidigare har spelat några alls, så är detta ett måste för äventyrssökare.

 

2015-Årets-shooter-Star-Wars-Battlefront

Star Wars: Battlefront

Alla Star Wars fans största fasa; Star Wars Battlefront blir en Battlefield-klon. Det tycker inte vi då Dice inte bara lyckades fånga Star Wars-andan, de gjorde det dessutom extremt bra. Att spela med sina vänner är så enkelt och så smart (och det fungerar) vare sig vi strider på marken mot AT-AT’s eller tar till skyarna för att skjuta på X-wings är det konstant roligt. Star Wars Battlefront är troligen (enligt oss) ett av 2015 absolut snyggaste spel! Trots tillfredsställande antal spellägen lyser visst innehåll med sin frånvaro och vi förväntar oss en hel del nytt vid nästa års ankomst. Förhoppningsvis fler Heroes och Villains att välja mellan.

 

2015-Årets-action-Rise-of-the-Tomb-Raider

Rise of The Tomb Raider

Föregångaren förtjänade ett nästan felfritt betyg från oss. Uppföljaren, Rise of the Tomb Raider, räckte inte lika långt som sist men lyckades ändå skrynkla våra hjärnkontor och bjuda på soff-studsande action. Serien har fått nytt liv i sig och kommer att fortsätta briljera med Laras nya stil. Om du älskar svindlande höjder, ett djupdykande berättelsemönster, vacker grafik och ett dynamiskt spelsätt så kommer du att älska vad Crystal Dynamics har gjort. En spelserie som tidigare tog världen med storm är här för att stanna.

 

2015-Årets-Fighting-Mortal-Kombat-X

Mortal Kombat X

Mortal Kombat X var det fightingspel vi spenderade mest tid med, hade roligast med. “Kasst med liten tant” blev ett nytt uttryck och Mortal Kombat X florerade flitigt inom E-sporten med flera turneringar under året. Dessutom hade Netherrealm i särklass roligaste karaktärer till sitt spel: Predator, Alien, Jason Vorhees och Leatherface. Mortal Kombat X är ett välbalanserat fighting spel som trots sitt överflod i överdrivet bevisar att blod är tjockare än vatten.

 

2015-Årets-skräck-Until-Dawn

Until Dawn

Precis som en gammal härlig 90-tals skräckis levererar Until Dawn härliga “jump scares” och med ett otroligt smart “butterfly effect”-system resulterar detta i flera olika resultat beroende på hur du spelar spelet. Until Dawn gör även en sak som få spel klarar av: användning av Quick Time Events på ett bra och smart sätt, det hela blir inte sämre när Peter Stormare lånar ut sitt ansikte och röst tillsammans med bland annat Hayden Panettiere (från serien Heroes). Det som håller oss fastklistrade är vårt intresse för de olika karaktärerna och fruktan av vad som kommer hända dem härnäst.

 

2015-Årets-Racing-Need-for-Speed

Need for Speed

Att bränna gummi har aldrig varit roligare, framförallt aldrig snyggare. Need for Speed drar i högsta växeln och bjuder på ett hisnande äventyr. Möjligheten att själv avgöra över bilarnas köregenskaper förhöjer hela upplevelsen och man kan inte mer än njuta av den. De svenska utvecklarna Ghost Games har verkligen satt sin prägel på spelserien och gjort sig ett namn världen över som de kan vara stolta över.

 

2015-Årets-Indie-Gems-of-War

Gems of War

Gems of War dök upp från ingenstans och gjorde halva redaktionen beroende. Trots att du kan köpa saker i spelet för att boosta din framgång är detta inget måste. Gems of War är till en början utmanande men sedan lättare, men att bemästra det tar tid och att få  bra kort, såklart. Studio23 skryter med bästa kortleken och har sällan förlorat mot en motståndare. Hade det funnits PvP i Gems of War hade vi nog aldrig kunnat sluta spela det. En ganska slipad diamant är vad detta pussel-/kortspel är och vi gillar det skarpt!

 

2015-Årets-Speltillägg-Destiny-The-taken-king

Destiny: The Taken King

När Destiny kom ut spelades det flitigt, men efter en kort tid fanns det färre och färre saker att göra. The Dark Below och House of Wolves fyllde ut en del av det tomrum som fanns, men det var inte förrän The Taken King kom ut som Destiny blev det spel som det egentligen skulle varit vid release. Destiny blev plötsligt sådär roligt beroendeframkallande och tiden rann iväg så fort man satte sig framför det, vare sig det var en strike, en raid eller nytillkomna sparrow racing.

 

2015-Årets-Strategi-Starcraft-II


Starcraft II: Legacy of the Void

Efter att ha väntat i fem år på att få spela färdigt den episka kampanjen levererade Blizzard under året den sista delen i Starcraft II-sagan. Legacy of the Void vinner CtrlAltElites pris som årets bästa strategi-spel av flera anledningar: att man startar varje karta med fler arbetare, vilket drastiskt minskar tiden det tar att spela en match, Archon-mode som är ett spelläge vilket tillåter dig att spela ihop med en vän men med endast en bas, där en styr byggandet och den andre sköter krigandet och sist men kanske absolut viktigast: Arcade mode, möjligheten att spela communityskapade kartor där vi stöter på allt ifrån DotA-kloner till små MMORPG-kloner, man kan verkligen spela Legacy of the Void hur länge som helst, för det finns något för alla!

 

2015-Årets-Spel-Witcher-3

The Witcher 3: Wild Hunt

The Witcher 3 Wild Hunt är inte bara vackert, det är även levande och Geralts sökande efter Ciri känns äkta och genuint kärleksfullt. Spelet innehöll allt vi ville ha och mer därtill. Världen andas kreativitet och skaparglädje; utvecklarna har skapat ett spel med lika mycket blodigt övervåld som skämtsamma easter eggs. Att till exempel få möjligheten att ”busringa” med tre stupfulla Witchers som ett sidequest gör The Witcher 3: Wild Hunt till ett praktexempel på hur ett spel kan vara underhållande från början till slut. Uppdragen känns oändliga i sin mångfald och tiden däri känns väl spenderad. Musiken passar perfekt in i den hårda, mörka värld som vi får besöka i spelet. När det behövs livas upp kan vi alltid anta kortspelet ”Gwent”, vilket både är kul och beroendeframkallande. Spelets första tillägg Hearts of Stone ger oss ännu mer speltimmar till det redan mastiga äventyret! Tack CD Projekt RED!

Nu är snart 2015 slut men det kommer hända massor av saker inom spelvärlden även nästa år. Vad vi hoppas och ser fram inför 2016 är bland annat:


God fortsättning och gott nytt år! Nu tar vi semester/ Redaktionen