Spelinformation

 • Testad plattform: Windows
 • Utvecklare: ArenaNet
 • Utgivare: NCsoft
 • Genre: MMORPG
 • Antal spelare: 1-5000 Online (PvE) | 1-10 Online (PvP)
 • Finns till: OS X | Windows
 • Släpps: 2015-10-23

 

För över 10 år sedan började jag spela det kritikerrosade spelet Guild Wars, och för knappt två år sedan fick jag möjligheten att recensera dess uppföljare, Guild Wars 2. Idag sitter jag helt fastklistrad i spelet som fortfarande är helt gratis att spela för alla, och har nog aldrig hatat att jag älskar ett spel så mycket som jag gör med just detta. Nu är det dags att dela med mig av mina upplevelser ifrån spelets första expansion, Heart of Thorns.


Det första som precis alla som spelar spelet gjorde var
att skapa sig expansionens nya karaktär, Revenant. För de som spelat det första spelet i serien kommer känna igen sig i karaktären ifrån den tidigare ”Ritualisten”, och för alla nya: Den här gubben är awesome. Tillsammans med min hammare, stav eller knivar flyger jag runt fienden likt en skugga, och delar samtidigt ut en stor mängd skada. Inte nog med det så är faktiskt Revenanten väldigt användbar i allt det innehåll som Guild Wars 2 redan erbjuder spelaren. Det brukar sällan vara så att nya klasser eller raser tillför något alls, men här är det faktiskt helt tvärtom.

guildwarshotgameplayone

Omgivningarna i Guild Wars 2: Heart of Thorns är magiska och trollbindande

Inte nog med den nya karaktären så finns det mer till denna expansion. Specializations ger alla våra redan befintliga karaktärer en ny skepnad, till exempel Elementalisten som nu kan specialisera sig som ”Tempest” och fungera som en allsidig support-karaktär, eller Warrior som går bärsärkagång som ”Berzerker” och delar ut tonvis med skada till kostnad av både skydd och liv. Dessa specialiseringar är ännu något obalanserade när det kommer till Player versus Player-läget, där vi slåss mot andra spelare, för några specialiseringar är så pass starka att de mer eller mindre slår motståndaren ur denna värld.

Jag själv är mer en spelare som ägnar mig åt PvE, Player versus Enviroment. Jag gillar att slåss mot stora bossar, klara av svårare zoner och liknande, vilket även finns med i den nya expansionen. Guild Wars 2 har fått sin första stora raid i och med ”Spirit Vale”. Det finns än i dag bara ett fåtal grupper som tagit sig igenom hela Raiden som bjuder på en brutal utmaning. Till skillnad från andra MMORPGn så finns det inte någon specifik Healer eller Tank i grupperna, utan alla bossfighter är uppbyggda på olika sätt. I Spirit Vale handlar allt om att offra sig för laget, att stå på rätt plats vid rätt tillfälle och att akta sig för precis allt som händer på skärmen samtidigt. En oerhört svår men rolig utmaning som påminner om de hundratals timmar jag en gång i tiden spenderade åt att raida i World of Warcraft.

guildwarshotgameplaytwo

Allt det nya innehållet svämmar över av spelare, tur är väl det när man slåss mot stora bossar

Expansioner betyder ofta nya zoner och funktioner, likaså gör det i Guild Wars 2: Heart of Thorns. Vi har äntligen, efter två års väntan, fått tillgång till en samlingsplats för alla spelets Guilder, nämligen Guild Halls. Här kan vi socialisera med varandra, skapa grupper, öva närstrid mot gillet och liknande. Men en av de kanske mest efterlängtade funktionerna efter Guild Halls är det nya ”Masteries” som går att nå. Tidigare var maxnivån för en karaktär level 80, nu kan vi gå vidare med hjälp av Mastery-points som går att spendera i alla möjliga saker. Det går att exempelvis lära sig glidflyga, forska fram en ”Auto-loot” funktion, lära sig skapa nya vapen eller varför inte ge din karaktär en permanent uppgradering till att springa snabbare. Dessa Masteries låses upp genom att simpelt nå en ny nivå med din karaktär samt samla på Mastery-points som finns utspridda överallt i världen.

På tal om världen så går det nu att se vart dina gille-medlemmar befinner sig på kartan, ser du en stor mängd gula prickar på kartan kan det vara värt att ta sig dit för att exempelvis döda en boss. Men den gamla världen då, vad händer med den kan man undra. Det här är en ny feature som jag älskar, nämligen att skapa legendariska vapen. För att göra detta måste vi köpa ett recept, utföra en quest med 12 olika steg som kan handla om att ta sig tillbaka till startområdena, prata med vissa gubbar, döda vissa bossar eller lämna över x-antal föremål till ett hus som ska återbyggas. Detta gör att den gamla världen som sedan länge varit död, återigen väcks till liv och utforskas ständigt av spelare. Recepten för de legendariska vapnen är dessutom dyra, börjar kännas lite som ”Gotta catch them all” som i Pokémon-spelen.

guildwarshotgameplaythree

Nya spelmekaniker gör inte bara spelet mer utmanande, utan även mer underhållande

Det som tilltalar mig i Guild Wars är den extremt stora världen som aldrig riktigt känns avlägsen eller tråkig, finns alltid något att göra oavsett om det finns spelare på platsen eller ej. De nya funktionerna känns gedigna och djupa, framför allt för att vara en expansion. Det nya innehållet är utmanande och svårt att bemästra vilket även det förhöjer spelupplevelsen och dess hållbarhet. Just nu jagar jag rätt på legendariska vapen och bossar, allt för att fylla min något tomma garderob med nya utseenden till vapen eller utrustning, och detta äventyr har aldrig kännts dött för mig. Guild Wars 2 har i och med expansionen Heart of Thorns återigen erövrat toppen av MMORPG-berget, nu återstår det bara att se hur länge detta innehåll är aktuellt, och när vi får nya uppdateringar, raider eller vapen att jaga rätt på.

En andra åsikt:

Guild Wars 2 var ett av få MMO’S jag verkligen fastnade för. Det och The Elder Scrolls Online är de två i särklass absolut roligaste online äventyr jag upplevt tillsammans med andra. Saker att göra tar aldrig slut och när jag började med Guild Wars 2 för cirka två år sedan hade jag en massor med hjälp, den hjälpen hette Robert och om det inte hade vart för honom hade jag nog aldrig ens testat Guild Wars 2. Dessutom var Guild Wars 2 Roberts allra första videorecension så det hela känns väldigt nostalgiskt. Robert har beskrivit allt nytt som tillkommit i och med expansionen och jag instämmer till fullo, men jag vill även passa på att säga att allt det roliga, magiska, spännande, utmanande och framförallt gemenskapen finns kvar och jag älskar det lika mycket idag som för två år sedan!
9/10 – Studio23

Guild Wars 2: Heart of Thorns

10

Grafik

9

Ljud

10

Spelbarhet

9

Hållbarhet

10

Plus

 • Mycket nytt innehåll
 • Skapandet av legendariska vapen
 • Trevliga zoner

Minus

 • Något för utmanande
 • Inga bra gruppsöknings-verktyg