Spelinformation

 • Testad plattform: Xbox One
 • Utvecklare: Crystal Dynamics | Eidos Montréal
 • Utgivare: Square Enix
 • Genre: Actionäventyr
 • Antal spelare: 1 Offline | 2 Online
 • Finns till: Multiformat
 • Släpps: 2015-11-13

 


Rise of the Tomb Raider utvecklat av Crystal Dynamics
och utgivet av Square Enix. Forza, Halo och Gears of war är spel som är Microsoft och Xboxs stora dragplåster Microsofts huvudakter , dessa är festivalens huvudnummer och självklart är Lara Croft den absoluta drottningen hos Xbox. Vi har haft ett långt förhållande med Lara sedan 1996, när Lara var kantig och stel, och hela hennes värld var lika hård och kantigt som is-hotellet i Jukkasjärvi. Men sedan 2013 så har Lara fått en sig makeover som känns mer realistisk och lättare att förhålla sig till även om det finns en hel del problem här, men jag kommer till det.

Rise of the Tomb Raider fokuserar mer på utforskandet utav grottor än tidigare. Det är också mer av sökandet av ledtrådar och hemligheter i spelet, även om jag skulle vilja se lite mindre tydliga spår samt ta bort möjligheten att se vad man ska göra genom endast en knapptryckning då spelet borde fokusera mer på utforskandet och låta spelaren själv få leta.

Riseofthetombraidertxtscnronone

Hela hennes värld var lika hård och kantigt som is-hotellet i Jukkasjärvi

När spelet börjar så är vi på en bergstopp i ett kallt och ogästvänligt klimat. Lara har faktiskt en klädsel mer passande för situationen än hon haft tidigare och detta gör ju spelet mer trovärdigt. Vi ser tidigt i spelet hur Lara kastas mellan sin sorg och längtan efter sin döda far och hur jobbigt hon tycker det är med allt dödande och hur hon tvingats handla i situationer hon hamnar i. Tyvärr blir just detta lite urvattnat för mig då man utan minsta problem skjuter ner vakt efter vakt i ett rasande tempo lite senare.

Likt Assassin’s Creed spelen kan du gömma dig i buskar och smyga på dina fiender men det är sällan gjort att du kan undvika döda utan du tvingas allt som oftast till att göra just detta. Som tidigare får du möjlighet att levla olika förmågor och då och då trillar erfarenhetspoäng in och du kan då välja att lägga dessa på olika förmågor som Brawler, Hunter och Survivor. Intressant här är att du kan välja att bli bättre jägare och fokusera mer på förmågor kopplade till jakt eller så kan du förbättra dina förmågor att döda andra motståndare genom att då förbättra dina möjligheter till att sikta, skjuta, döda o.s.v. Detsamma gäller dina kunskaper i överlevnad: du kan förbättra dina förmågor att förbättra din utrustning, med mera. Detta är inget nytt men det är betydligt mer av detta och det är ett sätt att skapa din Lara som du vill att hon skall vara, jag gillade Hunter och Survivor skill-träden mer än Brawler.

Riseofthetombraidertxtscnrontwo

Det är ett sätt att skapa din Lara som du vill att hon skall vara

Samma gäller din utrustning. Här kan du, som tidigare, förbättra och skräddarsy din utrustning, vilket jag tycker är grymt bra. För att göra detta så finns det nu mer saker att hitta i naturen och omgivningen, så en hel del tid går på att hitta just material. Men det är lite det Tomb Raiderspelen skall vara enligt mig. För att detta spel skall få någon full pott av mig så behöver de inte lägga till multiplayer, utan det handlar om att göra en bättre dialog och en mer verklighetstrogen handling. När det finns så mycket smärta och intressant bakgrund så borde detta användas för att föra handlingen framåt och inte kasta Lara in i massa onödigt dödande av vakter för att komma till målet. Spelet är vackert och stundtals helt fantastiskt, man kastar sig från hissnande höjder till mörka grottor i ett tempo som jag gillar starkt men, som sagt, storyn är inte riktigt där och den kan bli så mycket bättre.

Rise of The Tomb Raider är helt klart ett spel värt att köpa!

Rise of the Tomb Raider

8

Grafik

8

Ljud

8

Spelbarhet

8

Hållbarhet

6

Plus

 • Vackert
 • Actionfyllt
 • Underhållande

Minus

 • Motsägelsefull handling
 • För tydliga problemlösningar
 • Lite väl mycket dödande för en gravplundrare