Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 4
 • Utvecklare: Digital Illusions CE
 • Utgivare: Electronic Arts
 • Genre: FPS | Tredjepersonsskjutare
 • Antal spelare: 1-2 Offline | 2-40 Online
 • Finns till: PlayStation 4 | Windows | Xbox One
 • Släpps: 2015-11-19

 

Star Wars är ett fenomen som funnits med i mitt liv ända sedan starten. Som gamer har jag spelat en hel del Star Wars-titlar däribland Star Wars: The Old Republic, men även lekt mycket med Star Wars-figurerna som fanns under 80-talet då jag växte upp.

Under Playstation tiden fanns Star Wars Battlefront och spelupplevelsen var som ett nedskalat Battlefield, och om det är någon som fört just den diskussionen med gamers i mina kretsar så är det Puppetmaster med argumentet ”Det är en BF klon”. Nu är DICE efterlängtade titel äntligen här och vi ska ta reda på om Puppermaster här rätt eller om Star Wars Battlefront är något helt eget.


Året var 2004 och Star Wars Battlefront dök upp till flera av dåvarande konsoler
och PC. Det var ett fantastiskt spel som älskades av många spelare och det som gjorde spelet unikt var att man verkligen lyckats fånga Star Wars-känslan, även faktumet att du kunde byta mellan första och tredjepersonsvy var ganska unikt på den tiden (i alla fall till konsol). Det har gått elva år sedan det första Star Wars Battlefront kom ut. Nu är det dags för Dice att göra sin version av den älskade serien i vad jag klassar som ett av årets snyggaste spel.

Star Wars Battlefront innehåller hela nio stycken spellägen som sträcker sig från 8 till hela 40 spelare. Spelläget Supremacy sätter dig tillsammans med 39 andra spelare i Capture the point, ett slags domination-läge där punkter ska tas över och hållas för att vinna. Walker Assualt är storslagna strider med AT-AT’s som går runt på kartan. Som rebell är det ditt lags uppgift att aktivera två stycken uplinks som sedan gör det möjligt för Y-wings att ta ned deras sköld och för rebellerna att skjuta sönder den. Som imperial gäller det att skydda och se till att uplinksen är avstängda.

Starwarsbattlefronttxtscrnone

Öva på de olika kontrollerna för flygen du kan använda

I Fighter Squadron tar vi till skyarna för att skjuta ned motståndare. Ett jättebra sätt att öva på kontrollerna för de olika farkosterna som du kan använda i flera av spellägena som Star Wars Battlefront bjuder på. Trots nio stycken roliga spellägen så saknar jag fler kartor, de sex som bjuds på under de större striderna blir lätt repetitiva och även om jag hittar nya platser att gömma mig på så blir det en viss tristess att springa på samma planet och karta om och om igen.

Loadouten till din karaktär är väldigt smart gjord av DICE. Du har två stycken ”hands” som du kan byta mellan under striderna, du kan även låta en vän ta del av en hand för att prova på just din loadout. När du levlar kommer du allt eftersom att låsa upp nya föremål som till exempel: jump pack, grenade launcher och Ion Torpedo.

Starwarsbattlefronttxtscrntwo

En enorm fördel att spela i tredjeperson

Att du kan spela både i första persons vy och tredje är verkligen en detalj jag uppskattar! I trånga utrymmen är det en enorm fördel att spela i tredjeperson då det ger en bättre blick på vad som pågår runt omkring dig. Det finns många fordon för luften i Star Wars Battlefront och jag hade gärna sett fler som var markbaserade och här är det AT AT som är den okrönte kungen med sin artillery strike! Allt eftersom du spelar kommer du att låsa upp miniatyrfigurer som du kan titta på och leka med i sann dioramastil. Ett eget lekrum helt enkelt.

Självklart rankar du upp när du spelar Star Wars Batttlefront och här finns även olika utmaningar du kan ta dig an. Skulle du mot all förmodan inte vilja utföra en specifik utmaning går det att köpa loss den för in-game pengar och på så sätt byta ut denna mot en ny. Jag rekommenderar även alla att ladda hem Star Wars Companion-appen som även innehåller mobilspelet Base Command och är helt gratis, och som även kan spelas online här.

Starwarsbattlefronttxtscrnthree

Star Wars Battlefront gör sig inte rättvist varken på film eller i stillbild, det måste helt enkelt upplevas!

DICE har även sett till att du kan spela offline eller online antingen med/mot en vän eller ensam. Ett trainingläge finns tillgängligt och låter dig prova på det mesta som kan vara bra att veta innan du beger dig ut på det galatiska krigsfältet. Survival där du antingen kan spela helt själv och ta dig an 15 st fiendevågor på olika svårighetsgrader, eller ta med en vän för att underlätta. Battle låter dig ta dig an imperiet eller rebellerna, alternativt mot en vän i sann tävlingsanda. Alla dessa spellägen ger dig även bonusar i form av pengar och samlar du på dig alla collectibles så belönas du med en figur i din diorama lekstuga.

Ljudet i Star Wars Battlefront är fantastiskt, och grafiken även så. Det gör sig inte rättvist varken på film eller i stillbild, det måste helt enkelt upplevas! Allt från vinande laserljud till det episka ljudet av en Tie fighter som flyger förbi. I det grafiska kan det vara något så litet som en ormbunke som reagerar på att jag går över den, till snöspåren AT-AT lämnar efter sig eller lavan som svärtar ned min vita Imperialdräkt. DICE har lyckats förbannat bra med Star Wars Battlefront även om jag önskar mig fler kartor, fler landfordon är jag mer än nöjd. Tack DICE!

Star Wars Battlefront

9

Grafik

10

Ljud

10

Spelbarhet

9

Hållbarhet

8

Plus

 • Otroligt snyggt
 • Roliga varierande kartor
 • Fantastiskt ljud
 • Bra kontroll
 • Valmöjligheten mellan första och tredjepersons vy

Minus

 • Lite få kartor
 • Fler hjältar/villians hade vart ett plus
 • För få landfordon