Spelinformation

 • Testad plattform: Xbox One
 • Utvecklare: 343 Industries
 • Utgivare: Microsoft Studios
 • Genre: FPS
 • Antal spelare: 1-4 Online (co-op) | 2-24 Onlne
 • Finns till: Xbox One
 • Släpps: 2015-10-27

 


Halo 5: Guardians är en first person shooter men som under vissa
film- och spelsekvenser växlar mellan tredje person-vy. Spelet innehåller två delar: story- och multiplayerläget. Jag kommer prata om de båda, men vi börjar med storyn. Det finns mycket kvar i spelet som vi känner igen och gillar, men några nya funktioner som att kunna sikta “aim down sight” på alla vapen, istället för att skjuta från höften som i tidigare titlar, och ”ground pounds” har lagts till. MJOLNIR rustningen för Spartans är också nytt. Det är en pansar och en effektiv sköld som skyddar bäraren från skada, men nackdelen är att den dränerar ditt batteri, så man kan bara använda det under korta perioder.

Spartans kan bära två projektilvapen på en gång, men man kan byta ut dem när som helst för något annat vapen. Nytt i serien är också ”Spartan-förmågor” som ersätter tidigare Armor-förmågor. Till skillnad från tidigare Halo-spel så har Guardians inte några offline-funktioner så som delad skärm, kooperativ kampanj eller flerspelarlägen. Det vill säga inget LAN-stöd, utan allt sker online. Vilket också förklarar varför Microsoft redan tidigt sa att deras konsol inte kommer ha offline-stöd, men som de senare så snällt tog tillbaka och räddade situationen för alla arga gamers som förmodligen ändå sitter online 24/7.

Halofivetxtscrnone

Warzone, ett annat spelläge, är också mycket kul att spela

Den nya spelmotorn är ganska intressant och flera utvecklare har gjort liknande i sina nya motorer, men man har valt att fokusera på 60FPS. För att bibehålla denna framerate genom spelet så ändrar spelet istället upplösning för att orka med den tunga renderingen. Detta funkar helt okej och spelet flyter på för det mesta och jag störs inte av några problem med grafiken. Likaså gäller det med handkontrollen som givetvis, när det är ett Microsoftspel, är som gjuten för spelet.

Multiplayerdelen är mycket intressant: här hittar vi några av de klassiska speltyperna så som CTF, Team Deathmatch och Free for all, men vi möter också några nya. Ett av spellägena som jag gillade var Breakout: en korsning mellan Capture The Flag och Team Deathmatch. Självklart vinner du om du eliminerar dina motståndare men du kan också välja att ta flaggan som står mitt på kartan. Du skall sen leverera flaggan till motståndarnas bas, detta är roligt och nytt och jag gillar det skarpt. Warzone, ett annat spelläge, är också mycket kul att spela. Här använder du fordon och slåss mot både motståndarlaget, men också AIl. Läget innehåller stora kartor och mycket taktik, väldigt roligt.

Halofivetxtscrntwo

Du låser således upp massor av olika vapen och rustningar

Man har infört något som kallas REQ Points och detta är ett sätt för dig att bli belönad då du spelar online. Varje gång du spelar får du x-antal REQ Points som du sedan kan köpa REQ Packs för, precis som i Garden Warfare eller Call of Duty. Vi har sett detta i massor av spel den senaste tiden, så det borde inte vara något nytt. Du låser således upp massor av olika vapen och rustningar, för att nämna några exempel. Nackdelen är att respektive lags färger, blå och röd, färgar din rustning och ditt vapen och blir således svårt att se. I spel som Garden Warfare, eller för den delen Call of Duty: Blackops III, så ser din karaktär helt annorlunda ut och man lär sig snabbt känna igen spelare på hur deras vapen ser ut eller deras färger på utrustningen.

För mig är Halo 5: Guardians ett bra spel som tyvärr kommer försvinna lite i skörden av spel just nu. Det är inte tillräckligt genuint det är lite för mycket av allt. Jag tror att de skulle tjänat på att vara lite smalare och försöka sticka ut lite mer. Det är som ett spelens IKEA –  inget speciellt, men allt finns.

Halo 5: Guardians

9

Grafik

9

Ljud

8

Spelbarhet

9

Hållbarhet

8

Plus

 • Mycket Halo för pengarna
 • Intressant berättelse
 • Följsamt och vackert kontrollen ligger helt rätt

Minus

 • Handlingen fångar mig inte tillräckligt
 • Linjär story
 • Onödiga funktioner som inte gör spelet bättre