Det känns som att det är länge sedan jag var på ett spelevent i Uppsala. Senast var nog under den tiden där jag själv bedrev olika event med min dåvarande spelförening. Detta är nu ett minne blott, och just denna dag, en härligt kylig November lördag fick jag chansen att vara en del av FIFA – The Ultimate showdown 2015, en FIFA turnering skapad av entusiaster för entusiaster. Ett event som lägger stort fokus på ett socialt umgänge, välkomnande klimat och massor av sparkande på läderbollen. 32 lag gjorde upp om den ärofyllda pokalen som gänget själva fixat, och att det här är ett stående event är det inget snack om.

Fifaultimateshowtwo

Jag var med under eventet, tyvärr gick det inget vidare då jag genom gruppomgången slutade på en tredjeplats, två försluter och en ovargjord match, men vad gjorde egentligen det när det var fotbollsfest från start till slut och det här är nog det närmsta eufori vi vanligt dödliga kan uppleva när det gäller fotbollsfest, och att göra ett mål eller vinna en match är minst lika mäktigt som att heja på det svenska landslaget i pågående Fotbolls EM. En av eventets skapare, Linus Lind, är en fotbollsentusiast ut i fingerspetsarna, även samma man som cyklade ifrån Uppsala till Manchester samtidigt som han samlade in pengar för ”Läkare utan gränser”. Denna man med sitt engagemang bjöd in mig till turneringens sjunde upplaga, och allt härifrån skulle bli en ren och skär fest!

Mitt gruppspel skulle äga rum hos en Henrik, denna Henrik var för mig helt okänd, likaså fyra av de fem andra spelarna. Men välkomnad blev man, och inte långt därefter var det dags för lottningen av vem som får välja lag först. Det ligger en oerhört stor organisering bakom denna turnering, allt ifrån vilka som är värdar för gruppspelen, minutiösa planeringssystem kring hur matcherna ska spelas, och det som imponerar mig mest, liverapporteringen ifrån de andra grupperna. Åtta grupper spelar samtidigt på fyra olika platser i Uppsala, varpå kvartsfinaler och semifinaler bjuder in alla deltagare till en liten tvåa, socialt, svettigt och alldeles underbart. Ständigt bjuds vi i lägenheten på hur det går i de andra matcherna, vem som bjuds på ostskivor (Gula kort), vem som leder grisligan (Flest varningar i turneringen erhåller en pokal) och liknande. Det bästa av allt, hela eventet flyter på, alla blir klara någorlunda samtidigt, och tillsammans samlas vi i en form av studentlägenhet, trångt, kala väggar och en liten 32″ TV. Bättre än så blir det inte, och det här är ett event som skapats av fotbollsnördar för fotbollsnördar, och det är ingenting som kommer kunna ta det ifrån dem.

Utöver det galna engagemanget och organisationen kring eventet märker jag av en härlig kämparglöd hos alla deltagare, oavsett vilken nivå man placerat sig på. Jag kom in lite som en underdog, där det boostats upp i skyarna över att jag säkerligen har mörkat mina talanger. Jag är en gamer, absolut, men jag spelar mycket olika spel och lägger stort fokus på spel under en kortare tid, därav mitt snabba uttåg ur turneringen, men redan i förhand skulle inte mitt fokus ligga där. Till turneringen kom jag lite som journalist, ställde frågor, pratade med folket, kände av hela stämningen. Det gruppspel jag bevittnade skulle även visa sig vara dödens grupp, för däribland fanns vinnaren av hela turneringen, Michael Kuss, en stabil FIFA-lirare med en förkärlek till Tyskland. Det var en härlig känsla att få se dessa ”semi-proffs” spela FIFA, det är en syn jag aldrig upplevt tidigare då jag inte tittat eller deltagit i FIFA-turneringar tidigare. På vägen erhölls det även tips, folket delade med sig av frisparksvarianter och liknande.

Här nedan kommer en kortare intervju med Linus Lind om turneringen ”FIFA Ultimate Showdown”, och dess bakgrund till varför det startades, vilka mål man har med turneringen samt lite mer smått och gott.

Kan du beskriva turneringsformen lite grann?

Vi kör VM-format. 32 personer som delas upp på 4 olika värdar där gruppspel spelas från kl 12 på morgonen. Två grupper på varje ställe alltså. Vi kör med landslag och lottning avgör vilka som får välja först. Det är inte tillåtet att spelare hos samma värd har samma landslag. Åttondelar spelas även hos varje värd. När det så bara är 8 spelare kvar samlas vi upp på ett ställe och spelar slutspelet. Vi lottar om landslagen inför kvartsfinalerna och sen kör vi på tills vi har en vinnare. Champagne och fyrverkerier följer och sen dansar vi tillsammans med en lycklig segrare ut i nattlivet för att fira!

Fifaultimateshowfour

Hur startade hela turneringen?

Jag hade deltagit i några FIFA-turneringar som var väldigt lika den turneringform vi har idag. Därifrån kom inspirationen och en hel del av konceptet är byggt på de turneringarna. Det som jag tyckte saknades där var en ordentlig konceptualisering. Det fanns inget historiebyggande eller dokumenterande. Det var lite lösa boliner men jag såg en ordentlig potential i turneringsformen. Jag blev därför inspirerad att skapa ett återkommande event som jag tillsammans med min gode vän Henrik Helén döpte till FIFA Ultimate Showdown. Vi ville att eventet skulle få skapa sin egen historia genom bland annat utförlig statistik. För att ytterligare cementera identiteten hos eventet valde vi också att köpa in en vandringspokal samt skapa några andra återkommande inslag såsom ett grispris, medaljligor, live-lottningar av gruppindelningar. Vi ville skapa många incitament att vinna och helt enkelt göra det ännu mer lockande att spöa sina vänner i FIFA.

Vilka var grundarna, och vad var grundtanken med turneringen till en början?

Jag och min brother from another mother, Henrik Helén, hade börjat spela FIFA tillsammans i vår lägenhet 2011 och det var väl vi som började språka ihop oss om en mer ordnad turneringsform. Henrik Johansson är en annan stöttepelare som stått som värd för turneringen under alla sju tillfällen vi haft dem. I dagsläget är det främst min bror Petter som hjälper till med utvecklingen av turneringen och med det organisatoriska. Vi har ständigt också 3-4 värdar som vi inte skulle klara oss utan. Det kan variera lite vilka som är värdar men stående inslag de senaste åren har varit just de två Henrikarna ovan nämnda samt Jesper Eriksson.

Grundtanken kom från en fascination av statistik och tävlingar. Jag har alltid älskat turneringsformen och både jag och Petter växte upp med att skapa egna turneringar och simulera dem med tärningar hemma i pojkrummen.  Det här blev en chans att få göra det i stor skala samtidigt som det kunde kombineras med en chans att få slå sina vänner på fingrarna i ett mer standardiserat format. Det var också väldigt viktigt för oss att skapa ett socialt event och den sociala faktorn är en grundpelare i turneringen. Det viktigaste är inte dina FIFA-skills utan att du deltar, trivs och har kul. Så för att sammanfatta:

    • Historie- och identitetsbyggandet (genom bl.a. statistik och återkommande ritualer)
    • Tävlingsformen
    • Den sociala aspekten

Fifaultimateshowsix

Ni har blivit en rätt stor skara spelare nu, vad är det som kan locka intresset, och varför tror du att det har blivit så stort?

Många är återkommande spelare så under våra sju turneringar har vi lyckats bygga upp en rätt bra stammisbas. Jag tror att formen vi skapar är väldigt lockande och att många av de som spelar hos oss imponeras av hur organiserat eventet är samtidigt som det är ett väldigt trevligt sätt att få möta både nya bekantskaper såväl som gamla vänner. Det är ett fest-event på samma gång som det är en tävling så det förtärs ju en del alkohol, speciellt hos de som åkt ut, så därför håller vi också en 18-årsgräns på deltagande.

Många uppskattar att få utmana sina vänner i en form som både är seriös och social. Vi jobbar som sagt en hel del med att skapa värden och spänningsmoment utöver själva matcherna. Vadslagning, lottningsprocedurer. Och sen såklart chansen att få skriva in sig i FUS-historien ska man inte förringa. En vinnare i FUS kommer alltid vara en vinnare i FUS.

Vad har ni för framtida mål med turneringen?

Det senaste året har vi inte utvecklat turneringen speciellt mycket. Delvis för att jag har flyttat. Men jag har lite planer på hur man kan utveckla turneringen och jag och min vapendragare Petter kommer ha ett brainstorm-möte under julhelgen. Personligen skulle jag gärna se insatser för att skapa en jämnare könsfördelning. I dagsläget är den obefintlig. Av turneringens 70 deltagare har vi bara haft 1 tjej med. Det beror ju såklart på en rad faktorer. Dels så är det fler män än kvinnor som spelar FIFA vilket givetvis begränsar urvalet. Men sen så får man inte underskatta det faktum att ett event med 32 män kan upplevas som hotfullt för tjejer att delta i. Så jag tror det är viktigt att jobba mot en mer gästvänlig miljö för tjejer inom tv-spelsbranschen. Det kan bli grabbigt i vissa sammanhang även under FUS men det är vår ambition att stävja sådana inslag. Vi vill inte ha skämt om att ”X kommer torska mot tjejen, han är så jävla dålig” etc. Sånt är inte okej och det tolererar vi inte. Så tjejer är mer än välkomna att delta på samma premisser som alla andra. Och vi är öppna för att hålla en kvot öppen för tjejer.

FIFAshowdownmaratontabell

Varför just FIFA och inte PES?

För oss var det ett enkelt val. Det var det spel de flesta av oss spelade och kände till. Jag har aldrig varit ett PES-fan.

Är det här något ni skulle vilja genomföra i en större skala under event (Exempelvis Birdie)? Varför/varför inte?

Jag är kluven. Det finns något visst med att hålla det i en liten skala. En del av det som gör FUS vackert är att man lär känna alla deltagare. Det blir en familjär stämning över tid. En turnering i en för stor skala riskerar att skapa anonymisering och göra att turneringen enbart handlar om resultat och att den sociala aspekten försvinner. Då tror jag att vi kan förlora vår själ. Men självklart, är någon intresserad av vårt format och vill ha hjälp att organisera liknande event är det bara att höra av sig.

När natten kröp på Uppsala stad hade en vinnare korats i årets upplaga av FIFA-turneringen, skratta hade brutits mot tystnaden när bollen träffar målramen. Resultat av snygga mål, flera timmars koncentration hade äntligen lagt sig när den slutliga vinnaren stod med pokalen i hand (Pokalen fanns dock inte på plats utan ligger i ett mörkt postkontor på okänd ort). Efter turneringen följde ett typiskt studenttåg mot närmsta nation för att sänka ett par öl, kackla vidare och bara njuta av denna Novemberkväll som definitivt skapat nya kompisband i staden.