Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 4
 • Utvecklare: Kylotonn
 • Utgivare: Bigben Interactive
 • Genre: Racing
 • Antal spelare: 1-8 Offline | 2-8 Online
 • Finns till: Multiformat
 • Släpps: 2015-10-13

 


Rallyspel i all ära
, men de senaste åren som utvecklarna Milestone haft vantarna kring World Rally Car Championship så har vi fått se en hel del ofärdiga, obalanserade, tråkiga, oengagerande och helt idiotiska utvecklaridéer vilket i princip dödat spelserien mer eller mindre. Utvecklarna Kylotonn Entertainment skulle nu få ta över äran att fortsätta arbeta på det sjunkande skeppet, och många var oerhört kritiska till detta då samma utvecklare skrapade fram Motorcycle Club till PlayStation 4, med usla betyg. Men nu sitter jag här, 30 timmar senare och känner mig ofärdig och alldeles i extas över WRC 5.

I mina ögon ska ett rallyspel avnjutas efter utmärkta förutsättningar tillsammans med ratt, pedaler och sittandes i en fåtölj eller liknande. Mina förutsättningar var inte idylliska, utan jag fick nöja mig med att slentrianmässigt styra bilen med styrspakarna på min handkontroll, i ett färgglatt och modernt rum sittandes i en insjunken soffa. Förutsättningarna var definitivt inte optimala, men timmarna flög förbi snabbare än blixten och rätt var det var hade jag avslutat karriärläget, tagit alla möjliga körkort i spelet, och nötte nu tider mot min kompis jämte mig.

WRCfivegameplaythree

Grafiskt är inte WRC 5 ett mästerverk, men atmosfären och känslan finns ändå där

WRC-serien har länge setts som en relik bland rallyspel, en relik som varsamt måste handskas med och ställa in i det finaste vitrinskåp illa kvickt. Kylotonn Entertainment fick äran att göra ett försök att putsa licensen så fin att den sken över hela världen, och det har de definitivt lyckas med. Inte grafikmässigt, men på alla andra plan. Den stora konkurrenten till WRC 5 heter Dirt Rally, en annan rallyserie som mer eller mindre etsat sig fast likt EA Sports FIFA-serie. Men här kommer det bli konkurrens igen. Ett av de vapen WRC 5 dominerar totalt med är dess bilfysik, en fysik som sitter klockrent och som verkligen bjuder spelaren på en gedigen och trovärdig upplevelse. Det här är ingen lätt uppgift med tanke på att bilarna har allt mellan 250-350 hästkrafter och väger runt ett ton, så du måste lära dig hur dessa olika bilars fysik och rörlighet fungerar på grus, snö, asfalt och blött underlag. Inte nog med det finns det även en halv miljard olika inställningar vi kan göra på bilen, och är man en inbiten rallyförare eller besitter minsta lilla intresse för bilar kan denna funktion verkligen förändra varvtiderna med flera sekunder.

En av de kanske viktigaste skillnaderna mellan rally i vildmarken och rally i stadsmiljö är just underlaget och omgivningen. Aldrig har kartläsarens jobb känts så viktigt som nu, och aldrig har det känts lika precist som det är nu. Det kan till 90 % räcka med att lyssna på kartläsaren som skriker ut ”Hard Right” eller ”Easy Left”, för att man ska få ett hum om vilken typ av kurva som väntar, och hur jag bör förbereda mig. I hårda kurvor måste vi bromsa ned, känna hur bilen går in i en sorts tyngdlöshet samtidigt som vi kan småsladda genom kurvan, medan de lite enklare kurvorna går att ta i högre farter. Ett litet minus i WRC 5 är dock att fartkänslan inte riktigt infinner sig, jag upplever aldrig riktigt känslan av att jag susar fram i över 200 km/h på vildmarkens vägar. Men vad gör det egentligen när allt annat känns så himla rätt?

WRCfivegameplaytwo

Att laga bilen efter banorna är något taktiskt, bör vi prioritera bra däck, eller en hel växellåda?

Alla inställningar vi gör på bilen påverkar även körkänslan och hur det ständigt måste anpassas efter vår egen förmåga. Känner vi att sträckan kan gå fort, då sänker vi bilen närmare marken, pumpar däcken hårdare och gör småinställningar på framvagnens stötdämpare. Och aldrig bjuds vi på några direkta direktiv kring hur vi ska göra inställningarna och låter vi dem bara vara kommer vi snart märka att alla motståndare krossar våra tider. På så sätt känns WRC 5 väldigt belönande, vi behöver sätta oss in i de fysiska lagar som bilen nyttjar och hur vi kan använda dem till vår fördel. Den typ av inlärningskurva vi erbjuds utgår ifrån körskolan där vi kan erhålla olika typer av körkort. Körkort som lär oss att lyssna på kartläsaren, bemästra olika typer av terräng och liknande.

De olika spellägena är i sin tur väldigt basic. Karriärläget låter dig spela från ny i sporten till att bli en av dess världsstjärnor, och där finns det egentligen inte mycket att hämta förutom att de olika rally-delarna körs om vartannat. Man går ifrån den lägsta nivån som kallas för J-WRC, till att bemästra den stora tävlingen, FIA World Rally Championship. Det finns inte en tillstymmelse av mellansekvens, berättelse eller dylikt, utan den förs bara framåt i samma takt som du själv kör banorna. Däremot är onlineläget relativt underhållande och vi får även möjlighet att ladda ned motståndarnas spöken för att klå deras tider. WRC 5 är ett typiskt spel där man ständigt strävar efter att slå andras snabbaste tider på banorna och där varje liten hundradel kan förändra hela utgången på ett lopp.

WRCfivegameplay

Att ta det virtuella körkortet är stundtals svårt, men väldigt behövligt för att lära sig grunderna

När det kommer till ljudschemat är det oerhört viktigt i alla spel, och kanske mer väsentligt i ett rallyspel där det inte finns så mycket annat att lyssna på förutom spinnande motorljud och kraftpaketen till rallybilar kör på isiga vägar, stenar som slår mot bilens ytterhölje och liknande. Där tycker jag att Kylotonn Entertainment prickat in ett klockrent maxbetyg. Detta tillsammans med kartläsarens direktiv gör att det inte finns mycket att sakna på området, full pott.

WRC 5 är ett galet bra bilspel, och kanske ett av de bästa vi sett på flera år. Den helgjutna upplevelsen byggs upp av körkänslan, omgivningen, ljudschemat och hur spelet faktiskt känns som ett färdigt och startklart paket. Den grafiska dimensionen skulle definitivt kunna finslipas då det känns som ett spel ifrån förra generationen på det planet, men vad gör det när allt annat fungerar klockrent. Nu tycker jag att ni tar och köper spelet, och försöker klå mina tider, för varje timme som går slipas de ner allt närmare perfektion.

WRC 5: FIA World Rally Championship

9

Grafik

7

Ljud

10

Spelbarhet

9

Hållbarhet

9

Plus

 • Bra bilfysik
 • Multiplayer delen
 • Stor variation av banor

Minus

 • Grafiken känns gammal
 • Avsaknaden av story
 • Få spellägen