Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 4
 • Utvecklare: EA Canada
 • Utgivare: EA Sports
 • Genre: Sport
 • Antal spelare: 1-4 Offline | 2-22 Online
 • Finns till: Multiformat
 • Släpps: 2015-09-24

 

EA Sports sextonde del i Fifa serien är äntligen här! Vi tar och kollar om det blir glädjekravaller eller utbuande från läktarna.


Fotboll, sportvärldens finaste och smutsigaste sport,
skådespelarnas dröm, och den sport som miljonärer pumpar in sina pengar i. FIFA 16, den ständiga vinnaren i kriget mellan vilket fotbollsspel som är bäst, i år står man nästan helt ensam på pelaren enligt mig.

Atmosfären, karaktärerna, fysikmotorn och det oändligt tekniska delarna gör att jag som spelare fastnar direkt i den underbara bubbla som FIFA 16 ändå blåser upp. Aldrig har jag njutit lika mycket som när jag får skapa mitt virtuella proffs, vandra ut på en av världens största arenor och suga in all energi. I och med årets upplaga av FIFA 16 finns det inte jättemånga nyheter, däremot en hel del finslipade sådana. Spelets upplägg är precis densamma, du väljer lag, uppställning, formation och spelar av nästa match. Det som är nytt i år är möjligheten att köra ”Fantasy-draft” via Ultimate team-läget, där man använder sig av de klassiska fotbollskorten. Här får man bygga ett stjärnspäckat lag, vinna äran och en jädrans massa nya fotbollskort, nackdelen är dock att det kostar pengar att få delta i ”Fantasy- draft”

Fifasixteentxtscrnone

Är du duktig på att passa bollen, kommer även ditt virtuella proffs bli det.

Men det som gör FIFA 16 så otroligt bra gentemot den enda konkurrent som finns på marknaden, PES (Pro Evolution Soccer), är att allt slit, all möda, alla taktiska beslut i slutändan ger resultat. Och nytt för i år är även att alla beslut du utför under matcherna kommer på något sätt ge en konsekvens. Om du som anfallare bränner friläge på friläge kommer dina lagkamrater bli förbannade, sluta passa, tappa motivationen och kämpaglöden. Om du däremot trycker in det förlösande förstamålet blir lagkamraterna starkare, gladare och får mer energi. Ett härligt inslag som verkligen bygger på hela atmosfären runtikring fotbollsarenan. En annan trevlig och varmt välkommen nyhet är den ack så underbara fysikmotorn som gör att varje dribbling och tackling verkligen känns genuin och grymt svår att utföra. Inte nog med det så blir det ett helt annat flöde i matcherna jämfört med tidigare installationer i spelserien. Varje moment i matchen känns nu minst lika viktig, och där min aggressiva spelstil där jag flyttar fram alla mina spelare på bollhållare fungerar inte längre, men varje gång jag väl har bollen känns det som att jag får bestämma exakt vad som ska ske med den, vare sig jag dribblar, drar en cross-boll eller slår en avgörande genomskärare.

Nytt för i år är även möjligheten att få utföra ett träningspass bestående av fem övningar, där man utvecklar spelaren utifrån prestationen på övningen. Är du duktig på att passa bollen, kommer även ditt virtuella proffs bli det, och aldrig finns det en utmaning som man kan säga är för enkel, utan allt känns lagom avvägt. Det som jag kan klanka ned på i FIFA 16 är just de små mikrotransaktioner som smugits in precis överallt, vare sig du vill byta fotbollsskor eller använda delar av de nya spellägena. Det känns som att det är en tröskel som måste överstigas, och vara värd de få kronor det faktiskt kostar, men jag har ännu svårt att se det slutgiltiga värdet i dessa transaktioner. Samma sak gäller delar av ljudspåren som går på repeat under matcherna och lite av dynamiken dränks i dåligt klippta ljudloopar.

Fifasixteentxtscrnthree

Aldrig har jag njutit lika mycket som när jag får skapa mitt virtuella proffs.

FIFA 16 har förmågan att bjuda på ett djup som kommer få dig fastklistrad framför spelkonsolen, men samtidigt gömmer sig små hinder som enbart går att komma förbi genom att betala en liten slant. Om det är rätt väg att gå eller inte återstår att se, men allt jag vet är att FIFA 16 kommer gå varmt i min konsol ett par månader framöver i alla fall!

FIFA 16

9

Grafik

10

Ljud

8

Spelbarhet

8

Hållbarhet

10

Plus

 • Oändliga spelmöjligheter
 • Härligt flow på matcher
 • Utmanande spelsystem

Minus

 • Tråkiga ljudloopar på publiken
 • Mikrotransaktioner
 • Få nyheter