Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 4
 • Utvecklare: Supermassive Games
 • Utgivare: Sony Computer Entertainment
 • Genre: Skräck
 • Antal spelare: 1 Offline
 • Finns till: PlayStation 4
 • Släpps: 2015-08-26

 

Skräckspel står sällan högt på min personliga lista, men Supermassive Games Until Dawn lovar mycket som jag tycker kan lyfta genren. Val som verkligen påverkar, olika slut som verkligen är just olika. Dags att bli skiträdd eller avskräckt från att spela det? Vi tar redan på detta i videorecensionen av Until Dawn.


Under sidans livslängd har vi lyckats recensera en hel del titlar
som klassas som skräck. Silent Hill, Resident Evil, DaylightOutlast och The Evil Within är bara några nämnbara. Nu har det blivit dags för Supermassive Games som även gjort b.l.a. LittleBigPlanet till PS Vita och HD remaken på Killzone m.flera. Frågan är om Skräck verkligen är deras område.

Ta ett gäng ungdomar, en av de blir utsatt för ett elakt skämt vilket slutar riktigt illa. Spola fram tiden ett år så ses ungdomarna åter igen på samma plats för att umgås och minnas, men allt går väldigt fel.

Untildawntxtscrnone

Until Dawn må vara lika klyschigt som en skräckfilm från 2000 talet

Until Dawn är Supermassive Games senaste titel och När jag hörde meningar som ”Dina val påverkar” ”allt du gör spelar roll” Tog jag detta med en nypa salt. Tidigare erfarenheter där val verkligen ska påverka var mer säljknep vi gått på allt för många gånger. När jag nu spelat igenom Until Dawn förstår jag hur fel jag hade.

Bland de titlar som faller lite under samma kategori kändes t ex. Heavy Rain mer som en film, medan Beyond Two Souls lite för segt för min personliga smak så lyckas Until Dawn med det jag inte trodde var möjligt.

Det vi får är ett spel som är filmatiserad fast ändå inte, det låter konstigt men det Supermassive Games gjort är väldigt smart. De har nämligen tagit de bästa elementen från flera klassiker och kastat in det i sin egen skapelse med ett väldigt lyckat resultat

Untildawntxtscrntwo

Valen däremot, valen de ger mig ångest

Förutom att spelet är otroligt snyggt, Kanske rent av det snyggaste jag sett på år och dagar är det dessutom roligt att spela. Observera att jag skrev spela, då det är mer en bara trycka på knappar då och då. Quick Time eventsen trodde jag att jag skulle störa mig enormt på men de används på rätt sätt och innefattar inga direkta komplicerade sekvenser. Until Dawn använder dessutom alla funktioner på Dualshock 4 kontrollen, även om jag personligen inte tyckte det var något vidare att spela med motion kontroll.

Valen däremot, valen de ger mig ångest. Valde jag rätt nu? Var jag för mjuk eller hård mot personen i fråga? var jag för självisk eller lät jag mig själv utnyttjas? Alla dessa tankar går konstant runt i mitt huvud under tiden jag spelar, och jag kommer absolut spela om Until Dawn flera gånger för att få uppleva exakt hur mina val påverkar.

Untildawntxtscrnthree

Du känner dig konstant förföljd

Vad skrämmer oss? oftast det vi inte ser och här gör Supermassive Games ett utmärkt jobb, du känner dig konstant förföljd och de små skrämmande momenten rundas av med större sådana. Allt från vinklarna till olika ljud som är obehagliga. Until Dawn må vara lika klyschigt som en skräckfilm från 2000 talet. Men det är förbannat bra för det. Du kommer garanterat skapa relationer till de karaktärer som du spelar med och som. I slutändan kommer du tänkta ”What if?” Omspelarvärdet är gjort på rätt sätt. Det handlar inte bara om ledtrådar, totems och sådant du vill samla på dig. Det handlar om hur de val du gör påverkar inte bara spelets slut, även hur dessa påverkar dig.

Until Dawn är en pärla i en annars ganska uttjatad genre, och inget som bör missas av någon som är de minsta fan av Skräckspel. Det är dessutom ett spel som håller vad det lovar!

En Andra åsikt:

Until dawn bjuder på ett kraftigt filmatiserat skräck äventyr som får spelarna att känna panik, ångest och rädsla. Jag väntade ivrigt på att spelet skulle släppas enda sen jag såg spelets första trailer. Även om hela ”Cabin in the woods med ett gäng ungdomar temat” känns som en klyschig skräckfilm, så njuter jag av varje sekund jag spelar. Spelet i sig är enligt mig egentligen inte så läskigt, men lyckas riktigt bra med jump scare’s och att få spelarna att känna samma panik som karaktärerna i Until Dawn. Quick Time Eventen har en stor del i just detta. Eller att hålla Playstation kontrollen helt stilla för att man inte ska bli upptäckt! Sitter ni ensamma och kör med allt ljud via headset så blir spelet genast mycket läskigare, vilket jag absolut rekommenderar. Until Dawn levde upp till alla mina förväntningar och lite till. Jag kommer definitivt att spela igenom detta många fler gånger! 9/10 – Nino

Until Dawn

8

Grafik

9

Ljud

7

Spelbarhet

7

Hållbarhet

8

Plus

 • Valen påverkar spelet
 • Otroligt snyggt
 • Lätt att sätta sig in i
 • Lagom läskigt

Minus

 • Valen ger ångest
 • Svårt att slita sig
 • Kunde vart något längre