Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 4
 • Utvecklare: Rocksteady Studios
 • Utgivare: Warner Bros. Interactive Entertainment
 • Genre: Actionäventyr
 • Antal spelare: 1 Offline
 • Finns till: Linux | PlayStation 4 | Windows | Xbox One
 • Släpps: 2015-06-23

 

Batman tillhör den skara hjältar som inte har några superkrafter. Han har haft en tuff uppväxt där han sett bägge sina föräldrar mördas i en gränd efter ett biobesök. Bruce Wayne som han egentligen heter är en framgångsrik multimiljonär. Batman är även en av få superhjältar som tar beslut som andra annars inte skulle ta, och har ofta en plan för att oskadliggöra andra hjältar som t ex superman om så behövs.


Värt att nämna innan vi påbörjar recensionen
är att du får tillgång till flera coola batdräkter att använda dig av, en får du via Warner bros tjänsten WB Play så det är värt att registrera sig om man inte har ett konto sen innan.

Rocksteady studios som ligger bakom de senare spelen som porträtterar Batmans historia genom mental sjukhuset och fängelset Arkham AsylumArkham City och senaste Arkham Origins. De första två titlarna mottogs med snittpoäng 90/100 (hos Metacritic) medan Origins inte blev lika poppis. Blir detta slutet i kapitlet Rocksteady Studios vill berätta om nattens riddare, eller är det helt enkelt så att vi fått nog av Batman redan vid andra spelet i serien?

Batmanarkhamknighttxtscrnone

Väldigt lite är känt om The Arkham Knight

Så vad handlar egentligen Arkham Knight om? Jokern är död sedan tidigare händelser i serien, men lämnade efter sig ett virus som mer eller mindre förvandlar de infekterade till kopior av honom själv. Det hela börjar på en restaurang där Scarecrow utlöser sin fear toxin som ger människor hallucinationer och skapar skräck i deras hjärtan. Detta resulterar även i att det blir svårt att urskilja vän från ovän och en hel del saker går både fel och illa.

Borgmästaren bestämmer sig för att evakuera Gotham City, och kvar är endast ett fåtal poliser och de skurkar som nu är fria att göra precis vad de vill på gothams gator. En mystisk figur med samma namn som spelets titel dyker upp och startar ett samarbete med resten av Gothams avskum. Alla med samma mål – döda Batman innan nattens slut. Väldigt lite är känt om The Arkham Knight men det står snart klart att han är en av Batmans farligaste fiender. Givetvis är detta inget Batman finner sig i som är hårt beslutsam att sätta stopp för alla skurkar som befinner sig i staden. Till sin hjälp har han Oracle som bevakar staden från Watchtower.

Batmanarkhamknighttxtscrnzero

Rocksteady har satsat på att få symbiosen mellan Batman och hans bil både vacker och funktionell

Gotham är stort och även om kartan kan kännas liten tar det lång tid om du tänkt ta dig runt till fots. Vi får även en överblick av Arkham Knights rollista där några låses upp vartefter, en trevlig detalj för de som vill veta mer eller kanske är helt nya till serien. I menyn finner du även de uppgraderingar du kan låsa upp, allt från alla Batmans prylar som batarangen, batdräkten till Batmans fysiska färdigheter som underlättar ditt brottsbekämpande.

Batmobilen spelar en mycket stor roll i det senaste äventyret och Rocksteady har satsat på att få symbiosen mellan Batman och hans bil både vacker och funktionell, och visst är det häftigt första gången man kallar på den. Men det dröjer inte länge fören detta moment tappat känsla och används mer som ett sätt att ta sig fram fortare i staden. När det kommer till striderna är mycket sig likt, du kan parera slag med ena knappen och slå med en annan. senare kan du även utföra så kallade fear takedowns som verkligen är skitcoola.

Problemet jag har med Batman: Arkham Knight är inte de buggar som var närvarande under spelets release, Rocksteadys röda tråd som ska väva samman spelets story och få dig som spelare fastklistrad framför tv,n finns inte där. Istället glider jag runt stan på väg mot mitt nästa huvuduppdrag endast för att höra operamusik som tar mig in på ett sidouppdrag eller en brandman som behöver räddas. Jag har inget emot sidouppdrag men när de tar bort fokusen från själva huvudstoryn anser jag att det är brist på den huvudsakliga fokusen Rocksteady troligen vill att vi spelare ska ha.

Batmanarkhamknighttxtscrnthree

Jag saknar den röda tråden

Grafiken i Rocksteadys fjärde äventyr om nattens beskyddare är otroligt snyggt och välpolerat. Kontrollen är bra och soundtracket samt ljudeffekterna även så, men jag orkar inte göra alla uppdrag, lösa alla Riddlers gåtor och på så sätt får jag heller inte uppleva allt Batman: Arkham Knight har att erbjuda. Inte för det är ett dåligt spel, snarare för jag saknar den röda tråden och även om storyn inte är fy skam är den inte tillräckligt engagerande för mig som spelare att vilja se allt.

Tillhör du skaran Batman fans är detta ett givet köp, förväntar du dig dock något annat än en lagom stor skopa förändring från de tidigare delarna i serien bör du först prova spelet, antingen hos en vän eller genom ett demo. Nästa gång Batsingnalen lyser är jag redo igen, men då vill jag ha en fräsch upplevelse inte en som återupplevts sedan 2009.

En Andra åsikt:

Nananananananana Batman! Jag gillar Arkham Knight, men det skulle varit så mycket bättre utan alla enformiga sidouppdrag. Med undantag för Gåtans uppdrag (som är så många att man tröttnat redan innan 1/10) så är sidouppdragen är så enformiga att det känns som att jag spelar samma uppdrag om och om igen. När Pingvinen ska fångas så ska vi sätta en spårsändare på en bil för att sedan följa efter den till ett vapenlager som ska förstöras för att fånga hans uppmärksamhet, och sen är nästa del precis samma sak förutom att nästa vapenlager ligger någon annanstans i staden. Det är tråkigt och det känns som att sidouppdragen bara är något som lagts in för att göra Batman: Arkham Knight större. Det känns inte som  dessa uppdrag har något med spelet att göra ens. Det är tråkigt då resten av spelet är riktigt underhållande. Trots att själva storyn är lätt klychig, och det känns som att den gjorts för många gånger redan så gillar jag den ändå. 7/10 – Deus

Batman Arkham Knight

8

Grafik

8

Ljud

8

Spelbarhet

7

Hållbarhet

8

Plus

 • Otroligt snyggt
 • Bra kontroll
 • Coola prylar
 • Intressant spelvärld

Minus

 • Buggigt vid release
 • lite för svag storyvägledning
 • Repetitiva strider