Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 4
 • Utvecklare: Thatgamecompany
 • Utgivare: Sony Computer Entertainment
 • Genre: Äventyr
 • Antal spelare: 1 Offline | 2 Online
 • Finns till: PlayStation 3 | PlayStation 4
 • Släpps: 2015-07-21

 

Efter att ha spenderat ett par timmar i detta konstverk är jag redo att krypa ut ifrån dess ram och förmedla mina känslor med er. Journey är definitivt ett spel som alla ägare av en Playstation 3 eller Playstation 4. Men ett hett tips är att inte ha för höga förväntningar, för här handlar det mer om att följa med, äta upp atmosfären och bara njuta rakt i genom så lovar jag att du och den anonyma lekkamraten som följer vid din sida kommer kunna lägga ytterligare ett underbart spel på listan över spel som bara måste spelas på julaftonsmorgon eller liknande. Journey är för mig ett spel som jag vill avnjuta vid ett speciellt tillfälle, kanske till och med varje år.


Journey, ett äventyrsspel
som jag redan vid lanseringen av Playstation 3 suktade efter att få spela. Jag var nog en av de få som faktiskt fick njuta av detta spel under den tiden. Överallt läste jag recensioner om hur nyskapande, icke-våldsamt och alldeles underbart det var. That Game Company, Journey’s utvecklare hade skapat något fint i den annars rätt våldsinriktade spelvärld vi oftast får uppleva. Idag äger jag en Playstation 4 och kunde inte annat än att njuta när jag till min stora lycka fick veta att Journey skulle dimpa ned i brevlådan, dagen var äntligen här. Äventyrsspelet som bara flyter fram utan våldsinslag och möjligheten till att samarbeta med en anonym människa på nätet skulle äntligen få avnjutas. Journey är ett väldigt tacksamt spel på sådant vis att du som spelare kastas rätt in i ett stort ökenområde där målet är att på något vis ta sig till berget långt bort i horisonten, that’s it.

Journeygameplayone

När kompisen har längre halsduk än dig och klarar sig ifrån de flesta farorna men ändå väntar på en är äkta anonym kärlek

Den karaktär vi tar oss an rollen som är en märklig figur med en lång rock samt väldigt spetsiga armar och ben. I början går det varken att springa snabbt, klättra eller hoppa, utan det är något vi lär oss desto längre in i äventyret vi kommer. Vid varje område som vi utforskar finns uppgraderingar utspridda lite var som helst för oss att hitta, dessa uppgraderingar gör till exempel din halsduk något längre, och desto längre halsduk desto mer hoppande, flygande och springande klarar du av. Detta leder i sin tur till att äventyrets fortsättning blir enklare, i Journey lönar det sig alltså verkligen att utforska med andra ord.

Journeygameplaythree

Platserna i Journey bjuder på mäktiga syner nästan hela tiden

Från starten i öknen till det faktiska målet i berget kommer vi ta oss igenom faror som lurar i ett underjordiskt tempel, isiga bergsetapper och fartfyllda dalgångar. Men aldrig någonsin kommer vi behöva använda våld för att ta oss fram. Journey är i mina ögon ett enda stort konstverk som vi får möjligheten att uppleva. När det begav sig blev spelet oerhört hyllat och ansågs vara det bästa för sin tid, men jag kan inte riktigt se anledningen till att man portar spelet till dagens konsoler, förutom förbättrad grafik och frame-rate. Jag kan å andra sidan inte göra en direkt jämförelse då min genomspelning av Journey till Playstation 4 är min första upplevelse av spelet, och jag älskade varje sekund av den.

I och med att det är en rak portning ifrån PlayStation 3 till PlayStation 4 bjuds vi inte på några som helst nyheter, förutom möjligen ett förbättrat och välpolerat co-op läge. Du kastats in i äventyret tillsammans med en annan spelare, och det klyftiga i Journey är att du inte har den blekaste aning om vem den andra personen är. Anonymt och hemtrevligt kan jag tycka, och det hela blir ett äventyr som vi kan avnjuta tillsammans på ett väldigt subtilt sätt. Aldrig ställs det några som helst krav på din kompanjon, eller på dig själv för den delen, utan allt känns väldigt invävt i berättelsen. Skulle du välja att ta dig till nya områden utan din dåvarande kompanjon kommer du att paras ihop med en ny, men notera då möjligheten att få kanske spelets svåraste achivement, spela igenom spelet i en sittning med en och samma anonyma kompis, försvinner.

Journeygameplaytwo

Atmosfären slukar spelaren totalt och inför varje område möts man av slående omgivningar

Jag har verkligen njutit av varje sekund med Journey, och det är absolut inte en underdrift. Enda sedan 2012 har jag väntat och väntat, och när jag väl fick spela spelet fick jag det utefter de bästa förutsättningarna. 1080p, 60 frames-per-second och tillgång till ett dugligt, modernt internet. Upplevelsen förhöjdes av allt detta där mina tidigare erfarenheter eller de små ögonblick jag sett filmer ifrån spelet på PlayStation 3 verkligen höjde spelet till skyarna för mig. Men vi får inte glömma, det här är en rak portning, exakt samma spel som tidigare, och man begär enligt mig ett något för högt pris för spelet. Men vad gör det när köpet ger dig spelet till både PlayStation 3, PlayStation 4 och PS Vita. Har du inte spelat Journey tidigare så uppmanar jag dig här och nu att göra det, det här äventyret får du absolut inte missa, och trots dess korta berättelse finns det ändå en röd tråd som följs åt från start till slut.

Journey

9

Grafik

10

Ljud

9

Spelbarhet

9

Hållbarhet

6

Plus

 • Konstnärligt mästerverk
 • Röd tråd rakt igenom
 • Upplevelse utan dess like

Minus

 • Inga som helst nyheter
 • Omspelarvärdet är lågt