Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 4
 • Utvecklare: Toxic Games
 • Utgivare: Grip Digital
 • Genre: Pussel
 • Antal spelare: 1 Ofline
 • Finns till: Nintendo Wii | PlayStation 3 | PlayStation 4 | Xbox One
 • Släpps: 2015-07-25

 

Precis som Portal, fast utan portaler. Det skulle nog anses vara den simplaste beskrivningen av pusselspelet Q.U.B.E (Quick Understanding of Block Extrusion) som är skapat av Toxic Games. Spelet börjar med att du vaknar upp i ett vitt rum, du får förklarat över din radio att du är där p.g.a. en olycka under ett uppdrag i rymden där du skulle försöka förhindra ett utomjordiskt skepp från att störta på planeten Jorden. Du upptäcker ganska kort därefter att du blivit utrustad med ett par högteknologiska handskar, det visar sig att dessa handskar som kan manipulera olika färgade kuber i rummen du ska ta dig igenom under spelets gång.

Men vad är egentligen meningen med alla dessa rum, och varför ska du ta igenom dem? Lite senare så dyker ännu en okänd röst upp i din komradio, men denna förklarar för dig att du är en försökskanin i en stor labyrint som ska försöka ta sig till sitt utsatta mål, ett mål som du inte ens vet vad det är. Det blir inte bättre när du får reda på att första priset du vinner för att ta dig hela vägen är att få ditt minne raderat för att påbörja om hela processen om och om igen. Frågan Q.U.B.E ställer dig är: Vem kan du lita på?

qubetxtscrnone

Tro mig, dessa högteknologiska handskar kommer till nytta

Trots en ganska fyllig storyline så är det framförallt spelmekaniken och de olika rummen med pussel  som står i fokus, vilket även är det jag tar med mig när jag sett eftertexterna rulla och jag stänger av Q.U.B.E. Tyvärr lyckas inte Toxic Games att fånga mig i deras berättande. Spelets största behållning är den lilla rösten i din komradio som bitvis försöker berätta vem du är och varför du är vart du är. Något som kändes mer distraherande än intressant. Oavsett vad som sägs över komradion, så är målet fortfarande detsamma, du ska ta dig från punkt A, till punkt B.

Färglöst, med massa färger. Visst låter det skumt? Den gråvita färgen är det som präglar mer eller mindre alla de olika rummen i Q.U.B.E, men som tur är, så är inte hela spelet endast gråvitt. Alla de andra färger du stöter på i spelet skapar förutom färggladare miljöer även nya utmaningar med sina olika egenskaper. De rödfärgade kuberna agerar pelare som du kan dra ut ur väggarna, de gula är trappor, och de blåa fungerar som en slags fjäder där allt som du lägger på skjuts iväg i motsatt riktning. Desto längre fram i Q.U.B.E du kommer desto mer tydligt blir de olika färgernas roller samt hur du kan blanda dem för att ta dig vidare till nästa rum.

Du kommer garanterat känna dig smartare för varje rum du klarar av. Sensationen av att äntligen klara av någonting som du suttit och kliat dig i huvudet över dom senaste 20 minuterna får i alla fall mig att känna mig som Einstein själv. Letar du noggrant igenom rummen så kan du ibland även hitta väggar som du kan gå rakt igenom, bakom väggen hittar du ytterligare ett pussel, men detta med högre svårighetsgrad. De dolda pusslen kan beskrivas som rubiks kuber som ska lösas för att du ska låsa upp en ny trophy eller achievement. Är du en typisk ”Trophy/achievement hunter” så kan jag med glädje säga att det finns sammanlagt 19 stycken att hämta, men resan för en full pott blir lite svårare då du får de flesta av dem EFTER att du klarat av ett rum, vilket inte alltid är det lättaste.

qubetxtscrntwo

Färglöst, med massa färger

För er som är vana vid Unreal Tournament, Så har ni nog förståelse till varför även Q.U.B.E har stor nytta av Unreal Development Kit, vilket Toxic Games har använt sig av. Kontrollerna måste ha en bra respons, och det känns väldigt lätt och snabbt att navigera sig runt när det väl behövs, för behövas kommer det! Även fysiken känns bra, då de olika föremålen rör sig precis som du skulle tänka dig att de gör i verkliga livet, förutom vid tillfällena då du ändrar gravitationen i vissa rum. Tycker du att allt detta låter bra? så gör dig själv en tjänst och utmana dig genom att börja navigera runt de komplexa rum som Q.U.B.E erbjuder. Kommer du någonsin komma ut ur denna gigantiska labyrint, eller är det bara mer hjärngympa som väntar dig?

Q.U.B.E Director's Cut

7

Grafik

7

Ljud

6

Spelbarhet

8

Hållbarhet

6

Plus

 • Smart designade rum
 • Fysiken
 • Bra kontroll

Minus

 • Ibland jobbigt ljus
 • Oengagerande story