För mig tog det lång tid att bli van vid sticka, säkert 100 timmar

Tommy ”Lu Bu” Leon Andrén har tidigare spelat för Team Druidz i Street Fighter IV och hade då Guile och Blanka som sina main karaktärer. Just nu är Tommy pappa ledig och om vi ser honom på fighting scenen igen någon dag, ja det får tiden visa.

Fightingspel är något de flesta kommer i kontakt med någon gång under deras gaming-karriär. Många upplever att fighting-spel är för svåra att sätta sig in i och att bli bra på. Jag tänkte ge några tips till dig som skulle vilja ge fighting genren en ÄRLIG chans där buttonmashing inte förekommer i den grad många gör. Om du är intresserad av fightingspel så finns det olika typer av fighters. Det första man brukar skilja på är 2D och 3D fighters. Inom 2D så är Street Fighter-serien den kändaste, men det finns många andra fighters som Mortal Kombat och Marvel vs Capcom som också är stora.

Det finns en hel drös med Anime-fighters just nu för den som vill in i den svängen. Jag kan rekommendera antingen Guilty Gear-serien eller Blazblue-serien där. 3D är Tekken det vanligaste. Soul Calibur tillhör också de populärare. Så vilket är roligast, 2D eller 3D? Det är en smaksak, jag började i 3D-fighters när jag började bli lite seriös med Soul Calibur 2. Numera håller jag mest till i 2D-världen då den tilltalar mig mer. Oavsett vad man väljer så finns det saker man kan tänka på när man drar igång med slagsmålen.

Lubuarticletxtscrnone

Blocka är det som i slutändan avgör om du kommer dö eller inte!

1. Lär dig blocka. Du behöver inte vara supergrym på det direkt, men du behöver förstå hur man blockerar. Vissa spel håller man in en knapp för att blocka, vissa så håller man styrspaken bort från sin motståndare. Förstår du bara denna lilla enkla grej så kan du vara en omöjlig motståndare för en nybörjare. Blocka är det som i slutändan avgör om du kommer dö eller inte!

2. Ge f-n i att bara hamra på alla knappar och dra runt styrspaken som en galen David. Har du sett någon spela cs/lol med denna metod att bara slänga runt med musen och hamra på tangentbordet? Nej. Det gäller i fighters också!

3. Ta reda på vad varje knapp gör. De flesta spel har lösa och hårda slag. Låga och höga. Ta reda på vad varje knapp kan användas till med den karaktär du valt. Specialattacker kan du lugna dig med, de kommer bara stjälpa dig och ha ihjäl dig då de sannolikt kommer ut på fel ställen. Så använd de normala attackerna till en början. Blocka,inte hamra och använd normalattacker kommer få dig att verka bra för den oinsatte och det kan ta dig en bra bit!

Lubuarticletxtscrntwo

Ta reda på vad varje knapp kan användas till med den karaktär du valt

Dessa tips kan verka för enkla för att vara sanna, men detta är en jättestadig grund att bygga vidare på.  Några kanske undrar om man måste spela med arkad-sticka för att bli bra och ha ett övertag över sin motståndare. Där kan jag säga att det inte spelar någon roll alls. Världsmästaren i Street fighter-4 2014 spelar med en Playstation-handkontroll exempelvis så spela med det som känns bekvämt.

För mig tog det lång tid att bli van vid sticka, säkert 100 timmar. Men jag kan aldrig gå tillbaka till handkontroll då sticka är det jag föredrar. Den som är nyfiken av sig att kolla upp vilken karaktär som är bäst i spelet ska kika efter tiers. Notera att det bara är på elitnivå tiers har någon jättebetydelse. Alla karaktärer går att vinna med, vissa är lite svårare än andra att bemästra bara.

Ett annat tips när du ska välja vilket spel du ska börja spela är: Har du några att spela med offline? Några vänner som du tror skulle Några vänner som du tror skulle vilja lära sig mer ingående hur fightingspel spelas? Jag har inte själv den kretsen så jag måste ta till online. Online-delen måste vara bra för att det ska gå att spela fighters, annars kommer antalet motståndare minskas och du kommer aldrig uppskatta laggiga matcher och spelet kommer snart samla damm.

Är inte spelet kul, så byt till ett annat. Det finns fighters som passar alla!

Men så länge du har minst en dedikerad vän offline så är det inga problem. Många av dagens spel har tutorial mode numera. Jag som ändå spelat mycket fighters brukar köra tutorial mode ändå, då det ger tips om spelmekanismen och vad som är effektivt. Sista tipset är att spela för att det är kul, inte tvång. Är inte spelet kul, så byt till ett annat. Det finns fighters som passar alla! / Lu Bu

Läs del två av tipsen här
Du kan läsa vår intervju med Tommy ”Lu Bu” här
Du kan även se vår videorecension på Razer Atrox tillsammans med Tommy