Ett nytt spel, för oss som gillar gammalt.

50 år tillbaka i tiden segrade människorna över demonerna, och  nu är det dags för ett 50års-firande. Alla är i extas och allt måste gå rätt till för att kungen skall hållas lycklig, men självklart blir det inte som planerat, något går snett. Evoland II  är svårt, riktigt svårt. Första bossen jag möter tar mig 20 minuter att förstå hur jag egentligen ska göra för att besegra den, och fattar till slut att Shiro Games blandat in problemlösar-genre. Som ni kanske förstår ifrån speltiteln ”A slight case of spacetime continuum disorder” så färdas man genom både tid och rum. Vad var nu den första lagen med tidsresande? Att inte alternera det förflutna. Glöm det, nu kör vi!

Evoland2gameplaytwo

Efter att ha fått prova på detta spel känner jag mig lyrisk inför detta spelsläpp.

Jag reser genom tiden till en ny era, innan dess att människor och demoner haft sin stora strid. Jag möter min första demon som jagas av stadens väktare. Ska jag hjälpa henne eller väktarna? Valmöjligheterna är viktiga i Evoland II, då dina val påverkar storyn starkt. Efter en stunds velande väljer jag att hjälpa henne och lyckas själv bli tillfångatagen. Väl i fängelsehålan möts jag av en spelstil som jag aldrig varit bra på, att smyga i skuggorna och smita förbi vakter. Det går till slut och jag tror att jag kommit ur staden. FEL! Välkommen till en antik gladiatorarena. Nu finns det ingen återvändo, det är bara att ta ett stadigt grepp om svärdet och hoppas att det går bra.

Är du sugen på ett riktigt äventyr? Isåfall är Evoland II något för dig. Det är en salig blandning av olika spelstilar som påminner om Zelda, Metroid, Super Mario och Final Fantasy. Referenserna till gårdagens spel är många och väcker minnen jag trodde sedan länge var begravna. Man börjar sitt äventyr i en ”8-bit” värld och jobbar sig uppåt till ”128bit”. Att kategorisera detta spel är näst intill omöjligt, men om jag måste sätta ett finger på det så blir det Hack’N’Slash-RPG, eftersom mestadels av spelets gameplay ligger åt det hållet.

Efter att ha fått prova på Evoland II känner jag mig helt lyrisk inför detta spelsläpp. Storyn i spelet är gripande och tiden försvinner bakom mig. Klockan är plötsligt 05:23 och jag inser att det kanske är dags att gå och lägga sig, jag ska bara klara av denna sista bossen. I nästa ögonblick slår klockan 07:30 och mitt larm på Telefonen går av. Då är det bara att dra i sig en energidryck och fortsätta, det är ingen idé att slå om dygnet när semestern nästan är slut.

Evoland2gameplayten

Den stora blandningen av spelstilar gör att detta spel inte lätt blir uttjatat.

En viktig sak att ha med sig när man ska spela Evoland II är självkontroll, vilket jag uppenbarligen glömt någonstans. Det går inte nöja sig med att träffa nästa save point, eller att klara denna bossen. Den stora blandningen av spelstilar gör att detta spel inte lätt blir uttjatat. Snarare tvärt om, jag sitter fast och måste vidare. För er som gillade det första spelet i serien kommer inte att bli missnöjda. Med en ny innovativ story, karaktärer och miljöer. Musiken är förförisk och världen är mycket tilltalande. Om du tycker att spelet är för svårt, alternativt för lätt så finns det ett alternativ i menyn där du lätt byter mellan svårighetsgraderna ”Too young to die”, ”Classic” och ”Challenge”

Karaktärerna är mycket bra designade med bra kontrast mellan varandra, dialogerna är både roliga och gör det lätt att hänga med i storyn. Jag känner nästan samma känsla i detta spelet som jag gjorde när jag första gången spelade Final Fantsy 8. Shiro Games verkar helt ha satt dagens standard med multiplayer åt sidan, och gått tillbaka till det riktiga äventyret, där ingen annan än jag själv styr och ställer, vilket är en skön fläkt i dagens flerspelarhetsande. Jag hoppas du är lika pepp som jag på Evoland II’s release senare i höst till OS X och Windows.

Evolandtwogameplayfive

Vad är det som gör Evoland II till ett sånt fantastiskt spel? Jag vill säga att det är lite av allt. De perfekt kombinerade spelstilarna, den innovativa storyn, livliga karaktärer och en underbar miljö att spela i. Shori har gjort det innan, och fortsätter i samma mönster, och lyckas ännu en gång! Många andra har försökt göra liknande projekt, men aldrig riktigt lyckats. Shiro är ett Franskt fristående spelföretag som vi inte hört mycket av i spelvärlden trots deras fantastiska spel. Dom har motstått frestelsen att sälja sina spelideér till de större företagen och visar verkligen vad dom kan på egen hand. Tummen upp Shiro! När de väl släppt Evoland II är det dags att ta upp projektet Untill Dark, som tyvärr ligger på is för tillfället. Kan de lyckas en tredje gång? Oddsen är på deras sida.

Kika gärna in Evoland II’s officiella trailer nedanför.