Microsoft började sin visning med frågan ”Will you step or will you leap”? Deras Xbox-trailer visade flera av deras spel och favoritkaraktärer efter varandra och häftiga bakgrunder från deras spelvärldar. Bobbie Ross börjar presentationen med att poängtera hur viktiga spelens karaktärer och deras berättelser är för Xbox. De satsar på att ha bäst exclusives i år och utvidgar även mot fler indiespel och att sätta mer möjligheter i spelarnas händer.

Halo 5: Guardians
Är Master Chief en hjälte eller en förrädare? Vi får veta att master chief har gått AWOL och att resten av Spartanerna ger sig ut på jakt efter honom. De möts dock av motstånd från spelets Guardians och det här är konflikten som spelet kretsar kring. Halo 5 är exklusivt till Xbox One som förväntat även bjuder på väl tematiserad visuell design och händelserik rymdaction. De har satsat en hel del på ljuseffekterna och på att inbädda spelaren i hjälmen. På det sättet blir det lite tydligare att spelets HUD faktiskt visas på ett visir och ger en mer övertygande känsla av att man faktiskt är i rymden. Vi ser en hel del varierade miljöer och spännande färgtoner. Spelet kommer den andra Oktober och har ett spelläge som heter Warzones. Det innebär Drop in Drop out cooperative play med 24 spelare, utfyllt med AI motståndare vid behov och fyra gånger så stora kartor. Det är redan spelbart på E3-golvet och det ser ut som att Microsoft inte vill släppa på gasen nu när de går upp emot Star Wars Battlefront.

Recore
Det här spelet kommer från skaparen av Metroid Prime. Vi ser ett vitt och sandtäckt landskap där en tjej och hennes robothund tar skydd från en sandstorm. Hon har ett långdistansgevär på ryggen och hittar ett valv med en väldigt stor robot i ökengrottan. Där anfalls hon av en stor grupp robotspindlar som verkar ha legat i bakhåll. Hon lyckas rädda den blålysande kärnan som till slut väcker den stora roboten till liv. Tillsammans öppnar de valvet och attackerar den sista gigantiska robotspindeln. Spelet kommer ut våren 2016.

Xbox One får bakåtkompatibilitet och nya Elite-kontroller
Phil Spencer kom sedan ut på scenen och pratade mer om Xbox exclusives. Det här året pratar de så klart om gamern och hur deras upplevelse hamnar i centrum. Xbox ska vara den bästa platformen för spelande genom att deras services håller högsta kvalitet för alla tänkbara användningskanaler. De vill uppdatera plattformen varje månad och nu har de lyckats fixa bakåtkompatibiliteten för 360-titlar, vilket gör att du kan spela dem på din Xbox One utan problem eller imperfekt emulation. De börjar med att visa Mass Effect som nu kan spelas på Xbox One. Du kan samtidigt använda Xbox One och dess egna features för att ta screenshots, streama och spela in med DVR-funktionen. Utvecklare behöver bara godkänna att spelet ska kunna ingå i programmet och behöver inte utveckla något extra. Det ingår för alla på Xbox One, så det kanske inte krävs Gold eller så för att spela singleplayern i gamla titlar heller. Sedan visades den nya Xbox One Elite-kontrollen. Den har SCUF-linknande paddlar på baksidan och en ny slags D-pad som mer liknar Steam Kontrollens konkava ytor. Hur bra den blir får vi se i höst när de nya kontrollerna kommer ut! Ska du skaffa en?

Bethesda berättar sedan om Fallout 4 på Xbox One.
De pratade om spelarfrihet som deras främsta mål, där den öppna världen och naturlig ljussättning verkligen övertygar. De har också lagt in fler viklar att se sin Pitboy? Alltså den andra skärmen, spelarens menyer och liknande. Man kan t.ex. ha en hund som kompanjon och samarbeta för att ta ner fiender med det strategiska siktesläget som Fallout är så känt för. Nu finns det en lasermusköt som man vevar upp och det innebär en spektakulär brinnande död för dina motståndare. Vi ser även en slags robotdräkt, ett stort exoskelett med enorm minigun. Dessutom får vi slåss mot en Deathclaw som är ännu större och har taggar och horn! Sedan börjar de prata om att Fallout 4-mods från PC kommer kunna användas på Xbox One utan kostnad. Spelet kommer ut 10 november 2015.

Plants vs Zombies Garden Warfare 2
De lägger till nya karaktärer och sätt att spela. Det kommer nästa vår (2016). Vi ser bland annat en piratinspirerad karaktär, en stor majsplanta som kan bilda popcorn när den blir skjuten och ett flertal laserpistoler. Vi har även en gigantisk apelsin-walker som kan transformera sig mellan boll och walkerform.

EA access kommer ge mer spel för pengarna och du kommer kunna spela tidigare än alla andra. Titanfall går med i deras access-lista tillsammans med Dragon Age Inquisition. Play first, play more, play for less. Under E3 veckan är EA Access gratis för alla med Xbox Live Gold!

 

Forza Motorsport 6
Racingspelet introduceras med en historisk film om hur sporten vuxit fram med hjälp av Henry Ford. Presentationen börjar med att de sänker ned en blå Ford G3 på scengolvet. Spelet är exklusivt till Xbox One och vi ser en hel del bilar visas upp på snillrika sätt och med vackra vinklar, samtidigt som de sladdar över regndränkta gräsmattor och asfaltskurvor. Vi ser även becksvart nattracing och lopp som körs mitt i staden med gassande sol. Spelet kommer den 15 September. 26 spelare online med 29 banor.

FromSoftware visar upp Dark Souls III
Ett stort öde landskap visar ett antal vandrande häxpackor och ett stort tronrum med en krona eller tiara. Vi ser även en gigantisk skelettman som brinner inifrån och har ett minst sagt imponerande vapen. Spelet kommer tidigt under 2016.

Tom Clancy’s The Division
Det normala stadslivet tog en ny vändning när mänskligheten hotades av självkollaps. The Division har satts in för att hålla kontroll på gatorna i New York. Laurent Detoc kallar det ett realistiskt RPG och Xbox One-spelare får en exklusiv Beta i December.

Den 16 Oktober kommer Rainbow Six Siege med en hel del förstörbara miljöer. Xbox får genom bakåtkompatibiliteten gratis tillgång till Rainbow Six Vegas och Vegas 2 om de köper Siege. Spelarna kan bygga och riva barrikader, slå sönder golvet eller komma in genom fönstren för att överraska försvararna. Varje kikhål verkar innebara dödsfara!

GIGANTIC
Motiga har utvecklat Gigantic som är exklusivt till Windows 10 och Xbox One. Det har unikt designade hjältar och guardians som slåss mot varandra i en färgglad ökenarena. Den enorma draken känner säkert många igen och betan kommer i Augusti.

Sedan visas en del indiespel och myriader av olika spelgenrer som de representerar. ARK Survival kommer t.ex. till ID@Xbox. Fullbright har gjort Gone Home, men visar nu sitt nya spel Tacoma. Det handlar om en övergiven rymdstation & att hitta besättningen.

ASHEN
Aurora44 utvecklar ett Open World game som visar en stormig värld i spelet Ashen. Det ser ut att ha farliga miljöer och visade upp en enorm pälsbeklädd flygande drakvarelse.

Beyond Eyes handlar om hur en blind person upplever världen och man måste gå runt och vara nära det man ska kunna se i spelvärlden. Det ser färgglatt och mysigt ut.

Cuphead
Studio MDHR har utvecklat ett intressant spel som ser ut som en riktigt klassisk tecknad serie. Tänk er hur Disney såg ut från första början, tecknat i svartvitt som därefter färglagts. Spelet innehåller blandade plattformselement och shoot-em-up-bossar som i Mega Man.

Xbox Game Preview
Det här är ett nytt Early Access-format för Xbox där konsolspelare också får göra en tidsbaserad och gratis utvärdering av ett spel för att hjälpa utvecklarna. The Long Dark, Shelter, Elite Dangerous, Day-Z blir launchspelen. Mer information kommer snart.

Dean Hall är skaparen bakom Day-Z. Han ville skapa inte bara ett spel, utan ett universum. Därför ville han göra ett spel där man koloniserar universum. Xbox och PC kommer vara de första plattformarna för detta och spelet heter ION. Vi ser rymdstationer över hela universum, expanderandes från jorden och utåt genom rymden.

Rise of the Tomb Raider
Uppföljare till senaste rebooten av Tomb Raider som tar oss till ett snöigt och sönderfruset bergspass där en försvunnen stad ska hittas. Det blir en del mäktig isklättring och enorma åskstormar där Laras liv kommer i livsfara. Hon har en kompanjon med sig så att de kan svinga varandra och inte ramla in i lavinen. Hon blir avskild från sin kompanjon och får bygga sina egna vapen och hitta hem igen. Spelet kommer ut i slutet av 2015.

I år är det 30 år sedan Rare skapades
Kommer ni ihåg Banjo Kazooie, Conker’s bad fur Day och Perfect Dark? Rare kommer till Xbox tillsammans med 30 spel för 30 dollar. De innehåller tillsammans 10 000 poäng av gamerscore och kommer att släppas som ett paket den 4 Augusti. De vill även fira genom att utveckla ett nytt spel. Det blir ett Shared World Adventure som är Xbox One-exlusivt.

Sea of Thieves ser ut att utspela sig i en tropisk med torr miljö, full av berg och piratskepp på haven. Det påminner mig nästan lite om en blandning av Wind Waker och AC: Black Flag.

Fable Legends
I år visades strider mellan hjältar och skurkar i en fantasifull värld. Fable Legends blir Free-to-play på både Xbox One och Windows 10 och de spelarna kan spela tillsammans. De samarbetar med Valve för Windows 10 VR Gaming och Xbox One-kontrollen buntas med Oculus. Du kan alltså streama Xbox One-spel till Oculus Rift via Windows 10.

Microsoft släpper även en Hololens!
Mojang visar hur man kan spela och projicera Minecraft direkt framför sig. Juli 4-5 kommer Minecon 2015 och då visar de mer av en ny version av Minecraft som är specifikt framtagen för Hololens. Hologrammet på bordet gör att man kan se världen byggas upp direkt framför sina ögon och man kan se genom väggar om man vill. Spelaren med Hololens kan sedan följa andras karaktärer när de går runt i världen. Man kan se underifrån och markera saker för varandra och har tillgång till alla PC-kommandon för Minecraft via röststyrning!

Gears of War Ultimate Edition är uppgraderat till 1080p 60fps med en veckas öppen beta på Xbox One från och med idag. Gears 4 kommer i slutet av 2016 och det ser definitivt bra ut med detaljerade karaktärer. Ljussättningen är av hög kvalitet men är mycket mörkare, till och med mörkare än The Last of Us. Du kommer alltså behöva använda ficklampor för att se bra.

Microsoft spikade verkligen det som Sony inte har lyckats med ännu, det vill säga bakåtkompatibilitet utan strul och streaming, EA Access och Early Access med mer cross platform play tillsammans med den mycket lovande Windows 10-uppdateringen.