Visst händer det mycket nu när sommaren börjar närma sig, spelutvecklarna gör allt för att få oss att sitta fastklistrade framför datorskärmarna istället för att gå ut och äta glass i den härliga solen. Vi har fått äran att testa på The Incredible Adventures of Van Helsing III som är ett Action-RPG a lá Diablo III, spelet vill bjuda med oss på ett äventyr i Van Helsing-universumet. Inte nog med det, man har även lyckats implementera ett Tower-defence-liknande minispel beläget i Van Helsings hemliga grotta.

Spelet är den sista i trilogin av Van Helsing och tar vid där föregångaren slutade. I staden Borgovia har ett inbördeskrig precis avslutats och framtiden för staden ser dyster ut trots den fred som råder, de kriminella har återigen tagit över staden och ”The end of time” är närmare än någonsin. En tidigare allierad har helt vänt sig emot de goda och är nu en av spelets antagonister. Van Helsing kallas till slagfältet för att göra det han är bäst på; slåss med vapen, kasta magier och vara allmänt badass mot de olika demonerna som uppenbarar sig i hans väg.

Vanhelsingpreviewtxtscrnone

I början av spelet får vi sedvanligt nog skapa oss en egen karaktär utifrån de premisser som råder i dessa typer av spel. Vi kan välja bland ett flertal hårstilar, enstaka karaktäristiska drag och sen är det dags att välja den typ av klass du vill spela som. Det finns sex stycken representerade i Van Helsing III; ”Phlogistoner” som är en typ av jägare vars största fokus ligger på magier med dödlig utgång och som är utrustad med ett stort exoskelett för att göra sig själv mer smidig och tålig för attacker. Den sedvanliga Elementalisten finns även tillgänglig som förgör fienderna med sin kraftfulla magi baserat på de olika elementen. Umbralisten studerar sina fiender och manipulerar skuggorna till sin fördel. Den fjärde klassen vi kan välja är ”Protector” som påminner om den klassiska Paladinen med sitt svärd och sköld, stor och ståtlig med kraften att dunka ned fienderna genom marken. Det finns ytterligare två klasser men de är fortfarande oerhört hemliga såhär inpå lanseringen, och vi får inte skriva om dem tyvärr.

Men vad är det då som kan få en intresserad av ett spel med en så komiskt undertitel som; ”The incredible adventure”då det låter mer som ett peka-clicka spel i mina öron än ett Action-RPG, men här bjuds vi på en hel del innovativa system som faktiskt gör Van Helsing konkurrenskraftigt med storspelet Diablo III som tveklöst är herren på täppan inom genren i dagsläget. Grafiken känns väldigt vuxen och mörk, detaljrikedomen är imponerande och varje magi och svärdsträff på fienderna känns mer levande och tillför till den atmosfär vi befinner oss i. Miljöerna är varierande och bjuder på allt från djupa grottor eller stadens mörka gator och gränder. En av platserna vi börjar äventyret på ser ut som ett mentalsjukhus där man spänt fast människor vid brister, stängt in dem i burar eller mycket värre, samtidigt drar jag även paralleller till ett laboratorium. Varje miljö erbjuder spelaren en atmosfär att njuta av och verkligen leva sig in i och suga in vilket gör att stämningen i spelet blir ännu mer påtaglig.

Vanhelsingpreviewtxtscrntwo

Likt andra spel i genren beger vi oss ut på olika huvuduppdrag, i det här fallet ska vi döda vår värsta fiende och återta makten över staden Borgovia. Det finns givetvis även en mängd olika sidouppdrag där vi exempelvis ska rädda en tillfångatagen stadsbo eller leta rätt på en skattnyckel som ett monster svalt. Den mörka humorn är något som The Incredible Adventure of Van Helsing III nyttjar på ett bra sätt. Oftast är det vältajmat och ibland kan även de mest allvarliga dialogerna känns komiska fast det kanske inte var meningen. Handlingen drivs framåt genom att vi besöker olika platser, utför olika uppdrag, erhåller mer erfarenhetspoäng och blir starkare för att slutligen få möta vår nemesis. Vid början av spelet fick jag en känsla av att det här enbart skulle bjuda mig på en hack´n slash upplevelse där det mest spännande blir att springa mot horder av fiender, slår ned dem, tar upp prylar som de tappar och springer sedan vidare till nästa grupp, för att sedan upprepas. Men det finns en viss strategisk punkt man försöker anamma här och jag tycker Neocore lyckas bra med den.

Jag valde Elementalist klassen under första spelningen. Denna förhandstitt erbjöd inget online spelande utan vi var tvungna att ta oss an äventyret på egen hand. Sagt och gjort valde jag den svåraste svårighetsgraden, mest med tanke på spelets något löjliga namn tänkte jag att det inte skulle erbjuda någon direkt större utmaning. Redan på spelets andra fiender tvärdör jag och får starta från senaste checkpointen. Övermodig en andra gång och jag dör på samma fiende och börjar fundera på att mer eller mindre stänga av spelet, men jag ger det en chans till. Kort därefter upptäcker att jag har en massa magier och knappar som går att använda. Elementalisten kan använda olika spirits för att påverka och förstärka de utåtgående magierna. Exempelvis kan nästa magi göra motståndaren blind, eller en tredje magi återger hälsa. Allt detta måste vi ha i åtanke, och med råge på det är alla fiender immuna mot vissa element. Stöter du på en vampyr kan du inte kasta en ”Bloodlust”-magi på denne, då vampyrer älskar blod.

Vanhelsingpreviewtxtscrnthree

Spelet kommer att släppas senare ikväll på Steam. Varför jag förespråkar spelet och anser att ni bör skaffa det är då vi erbjuds en ny dimension av hela Hack´n Slash-genren i och med att det blir så tydligt med fiendernas styrkor och svagheter samt hur du måste förhålla dig till dem. Och att spelet är inspirerad av självaste Bram Stroker (Skrev novelen om ”Count Dracula” i slutet av 1800-talet) gör det hela än mer intressant. Trots det något speciella spelnamnet tror jag att The incredible adventure of Van Helsing III kommer nå ut till publiken på ett bra sätt. Vi har lovats ett underbart äventyr som kan avnjutas ensam eller tillsammans med andra spelare online, och oavsett hur äventyret upplevs kommer det att kännas speciellt.