Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 4
 • Utvecklare: Square Enix
 • Utgivare: Square Enix
 • Genre: Rollspel
 • Antal spelare: 1 Offline
 • Finns till: PlayStation 3 | PlayStation 4 | PS VITA
 • Släpps: 2018-05-15

 

Final Fantasy släpptes i Europa i maj 2002 till Playstation 2 och Final Fantasy X-2 i mars året efter. I Mars 2014 gav Square Enix ut Final Fantasy X|X-2 HD Remaster till Playstation 3, och nu är det alltså dags för Playstation 4-versionen. När lillebror versionen kom var det en stor grafisk skillnad jämfört med den till PlayStation 2, skarpare färger och med ett nyinspelat soundtrack, men det fanns fortfarande utrymme för förbättring. Man kunde fortfarande se spår av de gamla blockiga karaktärsstrukturerna på NPC:er och fiender från PlayStation 2 tiden, och bakgrunderna var lite suddiga.

I PlayStation 4-versionen är dom avrundade och ser mer ut som de spelbara karaktärerna, och byggnader och bakgrunder ser mer levande ut och inte bara som diffusa bakgrundsobjekt. Ett av de större problemen med att göra en HD remaster är att man ser tydligt att läppsyncken är urusel. Det beror på att det är dubbat från japanska, och på PlayStation 2 märktes det inte så mycket men nu när bilden är så mycket skarpare blir det plågsamt uppenbart i dom många och långa filmsekvenser som finns. Det enda egentliga problemet jag har med spelet är att det inte går att skippa filmsekvenser. När man efter 30 minuters film möts av en av spelets svåraste bossar, och får storstryk, är det väldigt jobbigt att behöva se om filmen igen.

Ffxtxtscrnone

Problemet jag har med spelet är att det inte går att skippa filmsekvenser

Spelmässigt är det inga skillnader, det är fortfarande samma spel, bara väldigt mycket snyggare. Det är två klassisk turbaserade japanska rollspel som faktiskt, efter drygt 10 år, fortfarande är väldigt roliga att spela. Även om man som jag, har spelat dom flera gånger, eller om man spelar dom för första gången så är det väldigt underhållande.

Final Fantasy X är den starkare av dom två titlarna, med en väldigt engagerande och välberättad story. Även när man timme efter timme bara nöter fiender för att levla upp för att kunna besegra dom många till synes omöjliga bossarna, så gör ett bra soundtrack och roligt stridssystem att det inte känns så segdraget. När man går upp i level använder man ett Sphere grid för att lära sig förmågor och öka sin HP, MP, styrka och andra attribut. När man startar spelet så får man välja mellan standard och expert Sphere grid. Standard är väldigt linjärt och varje karaktär följer en väg som passar den respektive klass den innehar, men om man är bekant med JRPG sedan tidigare så är expert att rekommendera eftersom det är mer flexibelt.

Ffxtxtscrnthree

Final Fantasy X är den starkare av dom två titlarna

Final Fantasy X handlar om Tidus som efter en händelse i hans hemstad kastas tusen år framåt i tiden. Där möter han Yuna, en flicka som kan frammana Aeons, en typ av monster som slåss vid hennes sida. Tillsammans med några andra beger dom sig iväg på Yunas pilgrimsresa för att lära sig att frammana fler Aeoner och slutligen besegra Sin, den ondska som plågar världen.

Final Fantasy X-2 tar vid två år efter händelserna i Final Fantasy X, och cirkulerar kring Yuna, Rikku och Paine som nu har blivit Sphere hunters. En dag få dom tag på en Sphere med en film i som visar ett bekant ansikte och sen handlar spelet om att försöka hitta fler Spheres och lösa mysteriet med det bekanta ansiktet i filmen. Det är väldigt mycket bakgrundsinformation i X-2 om vad som hände innan Final Fantasy X, och varför allt hände i det spelet. Just den biten av historien är intressant, men mycket annat i spelet känns väldigt klyschigt.

Ffxtxtscrntwo

Varje kostym representerar en klass, t.ex vit magiker, svart magiker eller krigare

Det är inte ett dåligt spel i sig, men som uppföljare till mästerverket Final Fantasy X är det lite av en besvikelse. Stridssystemet är lite annorlunda eftersom det bara finns tre spelbara karaktärer här, jämfört med sju i Final Fantasy X, men det avhjälps med att man har olika kostymer man kan välja mellan. Varje kostym representerar en klass, t.ex vit magiker, svart magiker eller krigare. Det finns många att välja mellan när man låst upp dom. Det är upp till spelaren att hitta rätt balans varje strid. Ibland går det att ha alla tre som krigare och ibland måste en vara agera stödklass. Bytet emellan kan göras antingen i menyn eller mitt i striden, och ofta måste man skifta mellan olika för att få rätt balans i striderna.

Är det då värt att köpa spelet?

Har du aldrig spelat det tidigare så är det ett självklart köp, det är två bra spel till priset av ett och varje spel tar 40-50 timmar att klara och vill du göra alla sidouppdrag och spöa alla bossar i spelet får du räkna med 100 timmar per spel. Minst. Om man spelat den första versionen som kom ut redan 2002 innan och gillade den är det också helt klart värt pengarna att få uppleva Spira i HD. Förutom de två titlarna bjuds det även på Final Fantasy X: Eternal Calm, en 30 minuter lång film som utspelar sig mellan de två spelen samt Final Fantasy X-2: Last Mission som är ett minispel som utspelar sig efter händelserna i Final Fantasy X-2

Ffxtxtscrnfour

Det är upp till spelaren att hitta rätt balans varje strid

Har man köpt PlayStation 3-versionen kan det kännas onödigt att lägga pengarna på ett spel som inte har så stora skillnader mot den versionen, men spelet stödjer även cross save så man kan importera sin sparning från PS3 och sedan fortsätta på PS4, så om du inte riktigt orkade levla upp dina karaktärer till max och ta dig an Penance på PS3an så är det ett utmärkt tillfälle att göra det nu.

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster

9

Grafik

8

Ljud

9

Spelbarhet

9

Hållbarhet

9

Plus

 • Två stora RPG till priset av ett
 • Riktigt snygg grafik och nyinspelat soundtrack
 • Lätt och underhållande stridssystem

Minus

 • FFX-2 är ganska klyschigt
 • Filmsekvenser går inte att hoppa över
 • Läppsyncen är kass