Spelinformation

 • Testad plattform: Windows
 • Utvecklare: Rockstar North
 • Utgivare: Take-Two Interactive
 • Genre: Actionäventyr | Tredjepersonsskjutare
 • Antal spelare: 1 Offline | 2-30 Online
 • Finns till: Multiformat
 • Släpps: 2013-09-17

 

Ännu en gång har jag återbesökt Rockstars underbara stad Los Santos, men denna gång på en ny plattform. Eftersom jag tidigare har spelat GTA V på två andra plattformar så var jag rädd att denna gång skulle bli uttjatad och enformig. Men tredje gången gillt blev slutresultatet! Denna gången är det alltså PC utgåvan som vi tar oss en närmare titt på, den sista och enligt mig absolut bästa versionen. I denna videorecensionen kommer jag att göra en snabb genomgång av GTA V överlag samt gå igenom vad som är nytt i just PC utgåvan.


Precis som i tidigare GTA titlar så
har delar av spelets kartan hämtat inspiration från en stad i verkligheten. I GTA V är det Los Angeles som ligger bakom Rockstars inspiration och du kommer besöka platser och landmärken som; Santa Monica pier, Hollywood Walk of fame samt den välkända Hollywood skylten. Förutom staden Los Santos som Rockstar så fint har döpt den till finns även ett angränsande område som heter Blaine county. Ett ökenområde med lite mer natur än vad storstaden Los Santos bjuder på. Som grädde på moset har Rockstar dessutom lagt till en helt egen värld under havet som du kan utforska via ubåt eller simning.

Rockstar har alltid fått höra att GTA serien innehåller för mycket våld och kriminalitet. Detta är något som Rockstar älskar. Att deras spel uppmärksammas så oerhört mycket p.g.a detta gör att de har valt att krama om just det konceptet. De testar gärna på gränser och ibland ifrågasätter jag vissa scener i GTA V. Är de verkligen nödvändiga att ha med dessa överhuvudtaget? Det som direkt dyker upp är bland annat en tortyrscen och du kan till och med bli vittne till något som skulle kunna tolkas som en våldtäktsscen i spelet. Att de tänjs på moraliska gränser är det inget tvivel om och jag antar att Rockstar har inställningen ”Our game, our way” samtidigt skapar detta även den självklara 18 års rekommendationen.

Gtavtxtscrnone

Spelets handling är konstant intressant och jag vill ständigt ta mig vidare i spelets story.

Att serien har utvecklats oerhört mycket under åren är något som ingen kan ha missat. Från den pixliga grafiken med topp vy till den fantastiska grafiken i GTA V. Förutom de drastiska förbättringen i grafiken så har Rockstar även lagt till en kopiös mängd innehåll. Resultatet blir ett stort utbud av aktiviteter som du får ta del av. De flesta aktiviteter går dessutom att spela tillsammans med vänner i online delen som även den uppdateras med nya spellägen på löpande band. Värt att nämna är även spelläget Heist som släpptes under mars månad. Ett spelläge där du tillsammans med tre andra spelare gör lite större och organiserad brottslighet som bankrån, droghandel m.m. Att varje spelare har en varsin viktig roll att spela är inte bara roligt det ökar även samarbetet, något som behövs i Heist. Det är dock starkt rekommenderat att spela med vänner, då det inte alltid är lätt att samarbeta med slumpmässiga spelare.

Att GTA V låter oss själva växla mellan de tre olika karaktärer är nytt i spelserien. Michael, den förtidspensionerade rånaren, Franklin, en biltjuv från ghettot som vill tjäna större pengar och den något psykiskt instabila Trevor, som är Michaels före detta bästa vän och rånarkompis. Spelets handling är konstant intressant och jag vill ständigt ta mig vidare i spelets story. Möjligheten att växla mellan de olika karaktärerna under uppdrag bidrar till en helhetsuppfattning av uppdraget och de olika karaktärernas roller. Man behöver dock inte vara orolig, de karaktärer som inte kontrolleras av spelaren kan klara sig själva, ganska bra.

I den senaste versionen av del fem i GTA sagan, alltså den till PC, har Rockstar lagt in en funktion som gör det möjligt för oss att spela in videor under spelets gång. I Rockstar editor som  funktionen heter, kan spelarna redigera de filmklipp som de spelat in. Man kan byta kameravinkel, lägga till filter och effekter, klippa och lägga in musik. Inte nog med det, det finns även ett läge som heter ”Director mode”. Detta läget låter spelarna välja från ett stort utbud av karaktärer att spela som. I Director mode ges du enkelt valet av plats att filma på, skådespelare och till och med en eller annan liten replik som ska uttalas. Det negativa med Rockstar editor är dock att man endast kan använda den musik som redan finns i spelets radiostationer och ett mycket litet sortiment av annan musik. Det går heller inte att spara din video lokalt på datorn, utan den laddas upp till antingen Youtube eller Rockstars hemsida.

Gtavtxtscrntwo

I PC utgåvan kan man skapa en egen radiostation om man har musikfiler på sin datorn.

PC versionen är enligt mig den absolut bästa versionen. Grafiken är aningen förbättrad, du som spelare får fler grafikinställningar och val, spelet är stabilare än någonsin och spelets förstapersonsvy känns såklart mycket naturligare. Det är även mycket lättare att sikta och skjuta från de många olika fordon vi ges möjlighet att stjäla! Något som jag personligen tycker är en aning klumpig på en handkontroll. Att använda tangentbord och mus när man styr fordon är inte så farligt som jag först trodde det skulle vara. Men körningen och flygningen blir något hackig då man inte kan svänga på samma mjuka sätt som med joysticken på en handkontroll.

Musikutbudet i GTA V känns alldeles för litet för spelets enorma storlek och låtarna som ständigt spelas på radion blir snabbt uttjatade. I PC utgåvan kan man skapa en egen radiostation om man har musikfiler på sin datorn. Hur lång tid det tog för mig att komma på det här ska vi dock inte gå in på..Värt att nämna är även den toppklass röstskådespelet håller från de röster som utgörs av: Shawn Fonteno (Franklin Clinton), Ned Luke (Michael De Santa) och Steven Ogg (Trevor Philips)

Gtavtxtscrnthree

Att växla mellan de olika karaktärerna under uppdrag bidrar till en helhetsuppfattning

Det är mycket sällan jag spenderar tid så länge som jag gjort med GTA V, och jag köper vanligtvis inte samma titlar till olika plattformar. Men Rockstar har lyckats oerhört bra med att locka tillbaka mig till Los Santos. Det dyker dessutom konstant upp roliga saker att göra och nu när det har släppts till PC så är möjligheterna oändliga. Jag syftar på alla de moddar som kommer att skapas inom närmsta framtiden. Tanken på ett GTA V där endast fantasin sätter gränserna känns överväldigande. GTA V må ha funnits ett tag vid det här laget. Men nu när det äntligen har kommit till PC vågar jag med all säkerhet säga att det kommer att leva länge till.

Grand Theft Auto V

9

Grafik

9

Ljud

9

Spelbarhet

8

Hållbarhet

9

Plus

 • 60 bilder per sekund
 • Sikta med datormusen
 • Skådespelet
 • Karaktärväxling
 • Mängden innehåll

Minus

 • Musikutbudet
 • Hackiga svängar med fordon